De Franse bekerfinale wordt een duel op het scherp van de snee tussen twee aartsvijanden van het Franse voetbal : PSG en OM. Marseille, dat nog nooit een finale speelde in het Stade de France, etaleert momenteel een spetterende conditie, vooral op het offensieve vlak. Nadat het team in de competitie al zes keer scoorde tegen Nancy, overklaste het in de halve finale Rennes, nochtans ook een ploeg in vorm. Bij de rust stond het al 3-0 en was Marseille zeker van de finaleplaats.

Bij OM ontpopt Franck Ribéry zich steeds meer tot een volleerde orkestmeester. In die mate zelfs dat het al erg raar zou moeten lopen als de spelverdeler straks niet in de 23-koppige Franse selectie voor het wereldkampioenschap wordt opgenomen. “Hij is momenteel gewoon de beste veldspeler in de Franse competitie”, verklaarde ex-prof en voetbalanalist Jean-Michel Larqué onomwonden over Ribéry.

Tegenover OM staat PSG, dat de jongste weken vooral extrasportief in de aandacht kwam omdat de club in andere handen overging. Kennelijk verstoorde dat de sportieve ambities niet. De jongens van Guy Lacombe rekenden met 2-1 af met Nantes en toverden daarvoor een verrassend recept uit de hoge hoed. Spits Pedro Miguel Pauleta trad toch aan nadat gezegd was dat hij een blessure had en louter bij de groep bleef om zijn maats aan te moedigen. De Portugees beschaamde het vertrouwen alvast niet : hij zorgde voor de assist bij de eerste goal van PSG en scoorde zelf de tweede met een magistrale volley.

Beide clubs stootten niet alleen door naar de finale, ze kregen ook te horen dat ze het punt terugkrijgen dat hen was ontnomen door het nationale comité voor ethiek in sportzaken nadat de terugwedstrijd in de competitie uitmondde in een verbale oorlog en in het feit dat de voorzitter van Marseille Pape Diouf om veiligheidsredenen een reserveteam liet aantreden. Op de vraag of hij nu ook een jeugdteam naar de bekerfinale zal sturen, antwoordde hij met een kwinkslag : “Misschien proberen we het wel met het team van de -16-jarigen.”

Nancy won de finale van de Ligabeker tegen Nice (2-1) en verwierf zo een ticket voor de UEFA-cup. Het is pas de tweede trofee die de club wint in zijn geschiedenis. Eerder won Nancy enkel de Franse beker in 1978.

Bordeaux denkt aan de toekomst en wil zijn kern behouden. Ricardokondigde aan dat enkel Rio Mavuba, die door veel clubs het hof wordt gemaakt, zal vertrekken.

Amara Diané, de 23-jarige Senegalese spits van Straatsburg, verlaat de club op het einde van het seizoen. Bij de start van de competitie was hij een nobele onbekende, maar hij speelde vanaf de rechterflank zo sterk dat niet alleen de meeste Franse eersteklassers belangstelling hebben om hem van de degraderende club uit de Elzas over te nemen, maar ook AS Roma, Tottenham en Werder Bremen.

Gregory Wimbee, de 34-jarige doelman van Metz, verbrak het contract dat hem nog aan de club uit Lotharingen bond tot in 2007. Hij gaf daarbij ook nog een ferme sneer aan zijn teammaats. “Ze hebben me verraden. Zij alleen zijn verantwoordelijk voor ons slechte seizoen. Bij de meesten van hen is geen greintje beroepsernst te vinden”, liet hij in de Républicain lorrain optekenen.

Raynald Denoueix wordt volgend seizoen geen trainer van Toulouse. “Hij denkt nog volop na over een eventuele terugkeer in het profvoetbal”, bevestigde de voorzitter van Toulouse, Olivier Sadran.

David Bellion, die door Manchester United was uitgeleend aan Nice, tekende nu een contract voor vier jaar bij de club uit de mondaine Zuid-Franse stad.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content