Maandag 14 november stellen Dexia Foot Pass (een wetenschappelijk uitgewerkt evaluatiesysteem van twee onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel) en de KBVB het handboek ‘Scoren met jeugd’ voor, over hoe onze clubs de kwaliteit van hun jeugdopleiding kunnen opkrikken. De voorstelling zou worden ingeleid door Michel Sablon, technisch directeur van de KBVB, en Urbain Haesaert. Na het zien van de uitnodiging vonden een aantal clubs de keuze voor Haesaert “een strategische fout” wegens zijn functie als scout voor Ajax. Michel Preud’homme, hoofd van de technische commissie van de KBVB, sloot zich daar bij aan – zijn zoveelste conflict met Sablon. Er kwam een nieuwe uitnodiging. Van Haesaert geen spoor meer. “Alsof Urbain Haesaert in die dertig jaar niets heeft betekend voor het Belgische voetbal”, begrijpt de betrokkene er niets van. “Als het zo zit, verdienen die mensen niet dat ik hier nog tijd en moeite insteek. Dat ze hun plan trekken met het Belgische voetbal. Al die hypocrisie ! Ik ken topclubs in België die als ik een jeugdwedstrijd bijwoon, weigeren om mij het scheidsrechtersblad te geven, terwijl ik ze tien meter verder dat blad wél zie geven aan een Portugese makelaar. Want daar is geld aan te verdienen natuurlijk, en aan mij niet : ik ronsel geen spelers. Ik heb vorig seizoen geen énkele jonge Belg naar Ajax gedaan.”

Het boek is een neerslag van de bevindingen van QIKFoot. Dat lichtte twee jaar geleden het jeugdbeleid van de Belgische eerste- en tweedeklasseclubs door. Germinal Beerschot, toen nog met Haesaert als directeur jeugdopleiding, haalde de beste punten. “Wij hebben met GBA een belangrijke bijdrage tot het boek geleverd. Dat ze aan mij dachten, was dus logisch. De auteurs hebben al die rapporten van toen gefilterd, er het beste uitgehaald en dat in een overzichtelijke structuur neergeschreven. Dat ze hun visie klakkeloos van de clubs zouden hebben overgenomen, is simplistische kritiek. Eindelijk is er een handboek waar al lang vraag naar is. Dat verdient respect.”

De oppositie tegen Haesaert is merkwaardig omdat de clubs met Michel Preud’homme wel een sportief directeur van een club gedogen als sportieve baas van de voetbalbond, en omdat er een lobby loopt die Roger Vanden Stock aanvaardbaar moet maken als bondsvoorzitter én voorzitter van Anderlecht tegelijk. “Wat is eigenlijk het verschil tussen mij en Michel Preud’homme ?”, vraagt Haesaert zich af, zonder zelf het antwoord te willen geven.

JH

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content