Beerschot bestaat niet meer, leve het nieuwe Beerschot! Welkom bij KFCO Beerschot Wilrijk, het nieuwe universum van de Ratten.

Het stond in de sterren geschreven dat de fans van Beerschot in tijden van hoge nood soelaas zouden vinden bij KFCO Wilrijk, een club die opgericht is door Beerschotsupporters. Het was in 1921 dat de pastoor van de Sint-Bavoparochie, de Waalse adjudant van het plaatselijke Fort VI en Jan Vermeiren een idee kregen toen ze naar Brussel spoorden om er Den Beerschot aan te moedigen tegen Daring: had ook Wilrijk zelf geen nood aan een voetbalclub?

Die werd opgericht in mei 1921. Tot de eerste afdeling (de huidige tweede klasse) raakte de club op de oude terreinen aan de Boomse Steenweg, maar toen die na WOII bezet werden door de geallieerden en de verbreding van de Boomse Steenweg extra grond opslorpte, raakte de club op de dool. Wilrijk werkte zijn wedstrijden af bij Maccabi, in de haven en één keer zelfs in het Olympisch Stadion op het Kiel, voor een wedstrijd tegen Mol.

In 1971 scheurde een aantal bestuursleden van FC Wilrijk zich af. FC Olympia Wilrijk 72 leverde twee grote talenten aan Beerschot: Dirk Goossens en Didier Dheedene. Die laatste wasde zoon van de conciërge van de gemeentelijke sporthal. In 1993 verzoenden beide clubs zich.

Rond de eeuwwisseling pendelde Wilrijk nog even tussen vierde klasse en eerste provinciale, maar uiteindelijk blijkt nationaal voetbal te hoog gegrepen. Vorige maand mislukte een zoveelste poging tot promotie in de eindronde tegen Sint-Job-in-’t-Goor. Daarom had de club wel oren naar een groep Beerschotsupporters die aansluiting zocht. Alleen had men de impact onderschat. Afgelopen weekend stond de teller voor het aantal abonnementsaanvragen op 3000, al zal het volgens ondervoorzitter Marc Bartholomeeusen zo’n vaart niet lopen. “Dit zijn allemaal mensen die het project steunen. Ik verwacht ze af en toe op onze wedstrijden, maar pas half juli weten we hoeveel er effectief abonnee zullen worden.” De prijs zal hen alvast niet afschrikken: die bedraagt 120 euro. Vorig jaar was dat op het Kiel nog 320 euro voor een zitplaats.

De ex-Beerschotters hopen stiekem op het Kiel te kunnen blijven maar de mensen van Wilrijk hebben zich geëngageerd om niet te verhuizen. In de nieuwe vzw en raad van bestuur zullen de Beerschotters voor een derde vertegenwoordigd zijn: bij een stemming volstaat dat niet voor een meerderheid. Wel hoopt men voor een beperkt aantal wedstrijden te mogen uitwijken naar het Kiel. Het kabinet van burgemeester Bart De Wever heeft hiervoor een principieel akkoord gegeven. Opmerkelijk is wel dat sportschepen Ludo Van Campenhout, die zich ook al afzijdig hield in het stadiondossier, zich opnieuw niet met de zaken bemoeit.

Matthias Schoenaerts

Het vroegere Wilrijkbestuur vreest dat een verhuis, ook al is dat maar voor één wedstrijd, een aantal problemen met zich meebrengt. De inboedel van het stadion, goed voor 700 loten, wordt namelijk openbaar verkocht. Voetballen op het Kiel betekent dus straks spelen in een stadion zonder reservebanken, met kale kleedkamers en zonder kantines. Voor die tijd zal het Kiel nog één keer gevuld raken: wanneer op 30 juni een aantal bekende BV’s onder leiding van ex-jeugdproduct Matthias Schoenaerts hun sympathie komen betuigen en ex-Beerschotters een galawedstrijd zullen spelen.

Ondertussen werkt men voort aan de vernieuwing van het complex aan het Universiteitsplein, drie kilometer van het Kiel. Het hele domein, goed voor vier voetbalvelden, waarvan twee uit kunstgras, was aanvankelijk eigendom van landsverdediging en later van de Antwerpse universiteit. Vandaag delen club en stad een concessie, waardoor KFCO Beerschot Wilrijk amper huur betaalt. Wel moet de club zelf instaan voor het onderhoud van het domein. Beerschot week in het verleden voor zijn trainingen af en toe uit naar de kunstgrasvelden en de beloften van het voormalige paars-wit werkten hun wedstrijden af op het A-veld van Wilrijk, dat een overdekte tribune heeft met… 260 zitjes. Parkeren is geen probleem – op wandelafstand liggen grote parkings van de universiteit – en de verlichting (de club speelt al jaren op zaterdagavond) is goedgekeurd tot en met derde klasse.

Voor de thuiswedstrijd in de eindronde tegen Sint-Job, toen er al sprake was van de verhuis, kwamen 1400 toeschouwers opdagen, vooral Beerschotfans. In de kantine tapte men met de glimlach 41 vaten bier leeg. Minpunt was de aanwezigheid van een aantal supporters met een stadionverbod. Zo’n sanctie geldt alleen maar in eerste en tweede afdeling. Clubs uit provinciale staan machteloos.

De tegenstanders maken zich al zorgen. Voorzitter Ludwig Aerts van De Kempen, dat in Tielen nochtans over een schitterende accommodatie beschikt: “Ik beklaag de club die Beerschot Wilrijk het eerst over de vloer krijgt. De anderen kunnen uit die eerste confrontatie wellicht het nodige leren. Wij gaan samen zitten met de burgemeester en de politie maar het lijkt me normaal dat onze tegenstander voor de veiligheid instaat. Ik reken erop dat zij voldoende stewards meebrengen.”

Trainer van het mini-Beerschot wordt Urbain Spaenhoven. Hij was al eerder actief bij Wilrijk – waar hij zijn goede vriend Marc Brys leerde kennen – en speelde ooit voor Beerschot. “Ik maak me sterk dat ik een aantal ex-tweede- en derdeklassers warm kan maken voor dit project.”

De vroegere spelers van Beerschot, die nog onder contract liggen, zijn ondertussen machteloos. “Tot onze verbazing heeft de curator de contracten niet ontbonden”, zegt Dirk Devos van spelersvakbond Sporta. “Gelukkig kunnen we deze week in actie schieten. De laatste lonen werden betaald in februari, zodat we op 11 juni Beerschot in gebreke kunnen stellen en nadien schuldvorderingen mogen opmaken.”

DOOR EDWIN MARIËN – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Ik beklaag de club die Beerschot Wilrijk het eerst over de vloer krijgt.” Ludwig Aerts

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content