Het bekendste horlogemerk ter wereld is sinds 2007 de officiële timing partner van de bekendste skiafdaling ter wereld: de Hahnenkamm in Kitzbühel, Oostenrijk. Kitzbühel is voor het skiën wat Wimbledon voor het tennis is en Monaco voor de formule 1: een klassieker! Zelfs de grootste waaghals denkt twee keer na alvorens zich in deze halsbrekende afdaling te storten.

Amper honderd meter na het vertrekpoortje gaat het immers al met 85 procent naar beneden. Slechts twee winnaars van de Hahnenkamm konden datzelfde jaar nog twee andere disciplines winnen. Jean-Claude Killy presteerde dat in 1967 door naast de Hahnenkamm ook nog de slalom en de afdaling te winnen. In 2001 toonde HermannMaier zich de beste op de Hahnenkamm en schreef hij ook de Super G en de afdaling op zijn naam. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat uitgerekend de Fransman en de Oostenrijker door Rolex werden uitgekozen als ambassadeurs voor het Zwitserse horlogemerk. Het was Hans Wilsdorf, de oprichter van Rolex, zelf die met het idee kwam om een link te creëren tussen de kwaliteit van het polshorloge en de uitstraling van een uitzonderlijke sportprestatie.

In 1927 bewees de Rolex Oyster voor het eerst zijn stevigheid en waterdichtheid toen de Engelse zwemster, Mercedes Gleitze, in 15 uur en 15 minuten het kanaal tussen Frankrijk en Engeland overzwom - met de Oyster rond haar pols. De volgende sportieve topprestatie waar de Rolex Oyster deel van uitmaakte, was de beklimming van de Mount Everest door Sir Edmund Hillary en zijn sherpa Tensing Norgay. Dat huzarenstukje bracht de mensen van Rolex op het idee om de Explorer, ofwel de opvolger van de Oyster, te creëren.

In 1971 kwam de Explorer II al op de markt en die was uitgerust met een zogenaamde cycloop (een minivergrootglas waaronder de datum te zien is) en een oranje 24 urenwijzer, met bijbehorende horlogering waarop die extra indicatie af te lezen valt. Veertig jaar later is er nu dus de revivalversie van de Explorer II, met stalen horlogekast van 42 mm. De technologie waarmee de hedendaagse Explorer II is uitgerust, garandeert de beste resultaten in de meest turbulente omstandigheden. En die technologie, dat zijn onder meer de schokdempers van Paraflex, de niet-magnetische spiraalveer van Parachrom en ga zo maar door. Kortom, het ideale polshorloge om de Hahnenkamm mee af te dalen. Als je durft natuurlijk ...

DOOR PATRICK DELAROCHE

Het bekendste horlogemerk ter wereld is sinds 2007 de officiële timing partner van de bekendste skiafdaling ter wereld: de Hahnenkamm in Kitzbühel, Oostenrijk. Kitzbühel is voor het skiën wat Wimbledon voor het tennis is en Monaco voor de formule 1: een klassieker! Zelfs de grootste waaghals denkt twee keer na alvorens zich in deze halsbrekende afdaling te storten. Amper honderd meter na het vertrekpoortje gaat het immers al met 85 procent naar beneden. Slechts twee winnaars van de Hahnenkamm konden datzelfde jaar nog twee andere disciplines winnen. Jean-Claude Killy presteerde dat in 1967 door naast de Hahnenkamm ook nog de slalom en de afdaling te winnen. In 2001 toonde HermannMaier zich de beste op de Hahnenkamm en schreef hij ook de Super G en de afdaling op zijn naam. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat uitgerekend de Fransman en de Oostenrijker door Rolex werden uitgekozen als ambassadeurs voor het Zwitserse horlogemerk. Het was Hans Wilsdorf, de oprichter van Rolex, zelf die met het idee kwam om een link te creëren tussen de kwaliteit van het polshorloge en de uitstraling van een uitzonderlijke sportprestatie. In 1927 bewees de Rolex Oyster voor het eerst zijn stevigheid en waterdichtheid toen de Engelse zwemster, Mercedes Gleitze, in 15 uur en 15 minuten het kanaal tussen Frankrijk en Engeland overzwom - met de Oyster rond haar pols. De volgende sportieve topprestatie waar de Rolex Oyster deel van uitmaakte, was de beklimming van de Mount Everest door Sir Edmund Hillary en zijn sherpa Tensing Norgay. Dat huzarenstukje bracht de mensen van Rolex op het idee om de Explorer, ofwel de opvolger van de Oyster, te creëren. In 1971 kwam de Explorer II al op de markt en die was uitgerust met een zogenaamde cycloop (een minivergrootglas waaronder de datum te zien is) en een oranje 24 urenwijzer, met bijbehorende horlogering waarop die extra indicatie af te lezen valt. Veertig jaar later is er nu dus de revivalversie van de Explorer II, met stalen horlogekast van 42 mm. De technologie waarmee de hedendaagse Explorer II is uitgerust, garandeert de beste resultaten in de meest turbulente omstandigheden. En die technologie, dat zijn onder meer de schokdempers van Paraflex, de niet-magnetische spiraalveer van Parachrom en ga zo maar door. Kortom, het ideale polshorloge om de Hahnenkamm mee af te dalen. Als je durft natuurlijk ... DOOR PATRICK DELAROCHE