door Wim De Coninck, co-commentator Canal +

Het verbaast me een beetje hoe weinig commotie er is geweest rond de nieuwe wet die er nu rond buitenlandse voetballers wordt ingevoerd. Zij moeten maar achttien procent bedrijfsvoorheffing meer betalen in plaats van vijftig procent. Dat betekent dat zo’n speler een heel stuk goedkoper wordt. Een en ander kadert in een poging om België op Europees vlak concurrentieel te maken. Maar ik vraag me dan af hoe het zit met het concurrentiële aspect van de Belgische voetballers. Want wat kan het gevolg zijn ? Buitenlanders dreigen nu goedkoper te worden dan Belgen. Zo dreigt er aan de opleiding nog minder aandacht te worden besteed. Terwijl ze in een land als Nederland veel zorgvuldiger met die instroom omgaan. Voetballers uit een niet-EU-land moeten daar heel veel verdienen om een arbeidsvergunning te krijgen. Om zeker te zijn dat ze echt een meerwaarde betekenen voor de competitie. Terwijl hier de neiging bestaat om veertig buitenlanders binnen te halen in de hoop dat er drie goeie tussenzitten. Het zal in de toekomst niet veranderen. Zeker nu, met die heel strikte licentievoorwaarden, zal er meer dan ooit op korte termijn worden gedacht.

Het gegeven dat Belgische voetballers zich niet groeperen om zich te verzetten tegen zo’n nieuwe wet, is typisch voor de mentaliteit in dit land. Als een voetballer zijn plaats heeft, is het al lang goed. Enig nationaal gevoel is ons altijd vreemd geweest. Dat heeft natuurlijk te maken met cultuur, maar ik heb dat altijd raar gevonden. Als je ziet dat bloednuchtere mensen als de Nederlanders zo uit de bol kunnen gaan voor Oranje. En dat wij het zo afstandelijk ervaren. Wij gaan echt niet bidden opdat Marc Wilmots voor het WK helemaal fit zou zijn zoals ze dat in Engeland met David Beckham doen. Chauvinisme welt er alleen op als de nationale ploeg voor een uitzonderlijke prestatie zorgt. Maar al even snel gaat alles weer liggen. Op anderhalve maand van het WK valt het op dat de sfeer rond de Rode Duivels heel koel is. Het toernooi lijkt nog niet te leven. Niet eens vierduizend betalende toeschouwers voor de wedstrijd tegen Slovakije, het zegt alles. Maar het toont ook dat je bij de keuze van zo’n oefenpartner heel omzichtig te werk moet gaan. Het probleem was nu dat je op een goeie tegenstander stuit zonder reputatie. Dan is de kans op een mindere wedstrijd groot. Vooral ook omdat Belgische voetballers het zeker in een periode dat er grote clubbelangen op het spel staan, moeilijk hebben om zich optimaal op de nationale ploeg te concentreren. Dat is een steeds weerkerend verschijnsel. Misschien dat je tegen een ploeg als Argentinië met een andere ingesteldheid in het veld gaat. Daarom had België volgens mij op het WK beter in een sterke groep gezeten. Nu gaat iedereen ervan uit dat Japan, Tunesië en Rusland haalbare hindernissen zijn. Een plaats in de tweede ronde is het minste wat we verwachten. Terwijl België altijd op zijn best is geweest als we het minst verwachten. Als underdog. Wij hebben op het WK van 1994 tegen Nederland gewonnen en tegen Saoedi-Arabië verloren. We speelden in Frankrijk tegen Nederland gelijk maar wonnen niet van Mexico en Zuid-Korea. Nu, in Japan, bestaat tijdens de eerste fase van het WK de mogelijkheid niet om van een groot land te winnen. Dat is voor ons niet echt een voordeel.

België had op het WK beter in een sterke groep gezeten.

CANAL +

Zaterdag 27.04 12u55 : Tottenham-Liverpool

15u55 : Duits voetbal

18u35 : Ipswich-Manchester United

23u40 : Kick+Rush

Zondag 28.04 12u55 : Nederlands voetbal (ov)

14u55 : Italiaans voetbal

16u15 : Kick+Rush (herhaling)

Maandag 29.0420u00 : Buitenlands Voetbaloverzicht

21u00 : Bolton-Arsenal

Dinsdag 30.04 O1.05 : Buitenlands Voetbaloverzicht (herhaling)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content