Niet Paul Put, maar Emilio Ferrera is de eerste trainer die dit seizoen werd ontslagen, ook al is dat strikt juridisch niet de juiste omschrijving van wat er is gebeurd, zo werd er vrijdag in Beveren benadrukt. De club en haar trainer gingen uit elkaar in onderlinge verstandhouding, zoals dat dan heet. Ferrera lag nog anderhalf jaar onder contract.

Zoals altijd werden ook nu de kwaliteiten van de trainer niet in vraag gesteld. Neen, dit was een conflict tussen twee sterke persoonlijkheden : de Fransman Jean-Marc Guillou en Emilio Ferrera die Beveren de voorbije twee jaar moeiteloos in eerste klasse hield, maar al weken niet meer door één deur kon met zijn sportieve baas. Guillou werd bij zijn aantreden aangesteld als verantwoordelijke voor het sportieve beleid. Afgesproken werd dat manager en trainer geregeld over het sportieve zouden discussiëren, iets wat al heel snel tot problemen leidde. In juli zei Guillou op het oefenkamp in Vittel dat Ferrera pour le moment een goede coach was. Off the record kon je toen in de omgeving van de Fransman horen dat Ferrera talent had, maar “nog beter zou worden, als hij naar zijn patron zou luisteren”. Helaas interpreteerde de ene wat de andere zei heel snel als onduldbare kritiek en was er duidelijk een verschil in visie op de mogelijkheden van een aantal spelers.

De kruik barstte een paar uur na de nederlaag bij Club Brugge (6-1). Guillou belde Ferrera toen op om zijn analyse van de wedstrijd te kennen. Daarbij kwam het tot een kortsluiting. Sindsdien spraken de twee nauwelijks nog met elkaar. Iemand moest gaan en dan was het oneindig veel makkelijker Ferrera overboord te kieperen dan Guillou, die meteen ook trainer werd omdat de club zich geen andere kan veroorloven, zo gaf voorzitter Frans Van Hoof eerlijk toe. Daarmee lijkt Beveren meer dan ooit zijn lot in handen te leggen van een spelersmakelaar-minderheidsaandeelhouder. In de nieuw op te richten NV krijgt de club 35,5 procent van de aandelen, de NV Goal 54,5 procent en de Ivoriaanse Académie van Guillou 10 procent. Guillou brengt behalve geld (zes miljoen frank is al gestort, nog zes liggen klaar bij de bank) ook spelers in.

Waarom alles in handen leggen van Mister Tien Procent ? Omdat hij onrechtstreeks ook de figuren achter NV Goal, waarvan Beveren de namen angstvallig geheim houdt, beïnvloedt en omdat Arsenal op sportief vlak “alle vertrouwen” heeft in Guillou. Dus stond de club, die dertig miljoen frank moet besparen, met de rug tegen de muur. De toeschouwersaantallen blijven onvoldoende, punten worden er nauwelijks gewonnen, geld voor versterking is er niet, de chaos op administratief vlak is niet te overzien (alleen door ijlings lobbywerk raakten zes spelers in laatste instantie speelgerechtigd), het restaurant draait niet, commercieel valt het allemaal tegen… Ondervoorzitter De Colfmaeker investeerde de voorbije maanden veel (volgens de ene 40 miljoen frank, volgens een ander 60 miljoen) om de putten te delgen, maar kan niet blijven betalen.

Dus moet Guillou de club redden. ” C’est pas un drame“, zei de nieuwe coach over het vertrek van zijn voorganger. Hopelijk krijgt hij gelijk, want als SK Beveren straks een NV wordt, kunnen de leden ervan persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de verliezen. In Beveren kunnen die hoog oplopen. Allicht is dat dé reden waarom de handtekeningen tussen Beveren en Arsenal zo lang op zich laten wachten. Volgens de laatste berichten zou het er vandaag (woensdag) toch van komen.

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content