Bree wint thuiswedstrijd en komt op 1-1.

Afgelopen zaterdag bewees Bree dat de 81-61-nederlaag in de eerste wedstrijd van de finales tegen Oostende een overdreven score was. De Limburgers pakten in de eigen Expodroom uit met een 86-77-zege, waardoor we al zeker vier wedstrijden krijgen in deze finaleronde. Geen sweep (3-0) dus van de regerende landskampioen Oostende in deze best of five-reeks, zoals vooraf her en der werd geopperd. “De tweede wedstrijd kende eigenlijk een identiek verloop als de eerste finalewedstrijd, alleen was het ditmaal in ons voordeel”, beweert Bree-coach Chris Finch.

De Amerikaanse succescoach had de thuiszege in grote mate te danken aan de glansprestatie van zijn landgenoot Kelvin Torbert : die scoorde 35 punten, plukte 7 rebounds en knalde 7 van zijn 11 driepuntpogingen binnen. Zeer knap als je berekent dat in België wedstrijden nog altijd maar 40 minuten duren en geen 48 minuten zoals in de NBA (waar de scores dan ook vaak hoger liggen).

Torbert verbaasde eerder al met een gelijkaardige prestatie in de halve finales tegen Charleroi. De forward blijft rustig onder alle lof. “De hele ploeg speelde sterk”, opende hij. “We waren veel agressiever dan in de eerste match, zowel in verdediging als in aanval. Als dan ook het publiek achter je staat, krijg je vleugels. Ik ben verzot op de sfeer tijdens de play-offs. Vroeger in mijn highschoolperiode en vorig jaar bij Bourg-en-Bresse (in de Franse Pro B) was dat ook al zo. Tijdens het reguliere seizoen weet je dat je je een misstap kan permitteren. In de play-offs mag dat niet, want als je driemaal verliest, lig je eruit.”

Zoals vaak in de eindstrijd is het thuisvoordeel een cruciale factor. Oostende dus in een zetel, want zij mogen nog tweemaal in de eigen Sleuyter Arena aantreden. Valt daar voor de Limburgers iets te rapen ? “Onze ploeg is gegroeid tijdens het seizoen. We bewezen dat we ook buitenshuis iets kunnen forceren”, klinkt Torbert alvast strijdbaar. “Met eenzelfde mentaliteit als afgelopen weekend moet dat zeker kunnen.”

In de geschiedenis van de play-offs werd de ploeg die de derde finalewedstrijd won bijna altijd kampioen. De wedstrijd van vanavond (woensdag 6 juni) in Oostende wordt heel bepalend. “Als we daar winnen, kunnen we het volgende zaterdag (9 juni) afmaken in de Expodroom”, besluit Torbert.

door Matthias Stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content