Franse clubs lijden (nog) niet onder de crisis.

Krijgt de economische en financiële crisis ook het voetbal in haar greep? Het is een vraag die men zich ook in Frankrijk stelt, zonder er echt een antwoord op te kunnen formuleren. Volgens sommigen zal het voetbal, net als alle andere sectoren, ook de broeksriem moeten aanhalen.

FC Sochaux, dat nog altijd sterk afhankelijk is van Peugeot, pakte al uit met een besparingsplan. In december trokken de spelers naar de fabriek die naast het oefencomplex van Bonal ligt, om hun solidariteit te betuigen met de arbeiders voor wie technische werkloosheid werd ingevoerd. De club besliste tegelijk om het budget wat te verlagen tot zo’n 42 miljoen euro en om opnieuw voornamelijk met jongeren uit het opleidingscentrum te werken. Andere clubs, zoals FC Nantes, denken eraan om hun kapitaal open te stellen voor nieuwe investeerders. En hoewel Rijsel en Le Mans wel doorgaan met de bouw van een nieuw stadion kondigden Lyon en Nice aan dat ze hun projecten uitstellen. Lyon ziet ook dat de merchandising een terugval van 34 procent kent. Ook de koers van het aandeel daalde in één jaar met 59 procent. “In de eerste jaarhelft had de crisis geen invloed op de abonnementen en de ticketverkoop”, vertelde Thierry Sauvage, de algemeen directeur van Lyon aan So Foot. “Er is ook geen impact op de sponsoring. Enkel de merchandising loopt wat minder.” Dat klinkt positief, ook al zet shirtsponsor Accor aan het einde van het seizoen een punt achter de overeenkomst.

“De Franse clubs hebben weinig schulden en de exploitatierekeningen zijn positief”, bevestigt ondertussen bondsvoorzitter Frédéric Thiriez. “De crisis kan een impact hebben op de toeschouwersaantallen, waarvoor we gemiddeld een daling met 4 procent vaststellen. Persoonlijk denk ik echter dat dit te maken heeft met de degradatie van RC Lens, Straatsburg en FC Metz, teams die meer volk trekken dan Grenoble, Le Havre en Nantes, de ploegen die vorig seizoen promoveerden. Positief is ook dat de televisiegelden gewaarborgd zijn voor de volgende vier jaar.”

Frankrijk vatte de WK-kwalificatiematch tegen Litouwen niet zonder schrik aan, maar won met 0-1. PSG-spits Peguy Luyindula, die tijdens de voorbereiding alsnog was opgeroepen, stond verrassend in de basis, net als Sébastien Squillaci, de verdediger van FC Sevilla die Philippe Mexès (AS Roma) mocht vervangen. De enige goal van de partij werd gescoord door de onvermijdelijke Franck Ribéry (Bayern München).

Jimmy Briand, de spits van Rennes, liep bij de Franse nationale ploeg een zware blessure op aan de kruisbanden van de linkerknie. Hij is out voor de rest van het seizoen.

Kader Mangane, de Senegalese verdediger van Rennes die met een zware tackle Jonathan Lacourt van Valenciennes zwaar blesseerde (linkerkuit- en scheenbeen gebroken), kreeg een schorsing van twee maanden en moet dus tien wedstrijden aan de kant blijven.

Emil Lyng, de jonge Deense spits van Rijsel, scheurde zijn kruisbanden. Een andere aanvaller, Nicolas Fauvergue, werd een aantal dagen naar de B-kern verwezen omdat hij zich negatief had uitgelaten over de technische staf.

Marseille moet een wedstrijd achter gesloten deuren spelen nadat fans rookbommen gooiden in de wedstrijd tegen FC Nantes.

Loïc Perrin, de 23-jarige verdediger van Saint-Etienne, moet tot het einde van het seizoen aan de kant blijven door een bilblessure.

Claude Makelele (36), de middenvelder van PSG, zou aan de Spaanse krant AS hebben verklaard dat hij eind dit seizoen een punt achter zijn carrière wil zetten. Nadien ontkende de routinier dat weer. Voorts zal trainer Paul Le Guen gedurende vier tot zes weken de diensten missen van verdediger Sylvain Armand, die tegen Toulouse uitviel met een knieletsel.

STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content