Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Nog zes wedstrijden, “die we in staat zijn allemaal te winnen”, aldus aanvoerder Josip Skoko. Genk verstopt zich niet langer, het wil absoluut de titel pakken.

Vrees je met zo’n jonge ploeg niet de druk, die met de week groter zal worden ?

Josip Skoko : Neen. Waarom zouden we ons druk maken ? We presteerden nu al meer dan wat we van dit seizoen verwachtten.

Te weinig verwacht misschien ?

Je kan toch moeilijk verwachten kampioen te spelen als je het jaar ervoor in de tweede kolom eindigde en niks dan miserie kende ?

Inmiddels zeggen de feiten dat…

… dat we de problemen sneller dan verwacht oplosten en ons ondertussen in een fantastische positie speelden. Verdiend, want al in de eerste ronde bewezen we dat we van iedereen kunnen winnen. De vraag was alleen : zullen we voldoende regelmatig blijven, zullen onze jonge spelers voldoende energie hebben om op deze manier het hele seizoen vol te maken ?

Ja ?

Ik denk dat de coach zeer slim is geweest in de manier waarop hij de spelers heeft gebruikt : waartoe zijn ze in staat, hoeveel volstaat, wat weten ze en wat moeten ze leren ? We beschikken over een goed team en scoorden veel, wat soms volstaat om drie punten te pakken.

De wind zit vooral ook vaak goed, lijkt het. Is Genk dit seizoen niet de topclub die het meest gediend is geweest door de factor geluk ? Neem nu alleen nog maar de twee duels tegen Club Brugge.

Ginder kenden we zeker geluk en thuis misschien ook een beetje, het geluk dat zij niet meer scoorden uit hun kansen, maar anderzijds : wij schieten ze wél binnen, en als je niet zoals wij blijft aanvallen, zal je ook geen kansen creëren en ook niet zoveel scoren.

Neem nu de thuiswedstrijd tegen Anderlecht. Wat lieten zij daar in het slotkwartier niet allemaal voor jullie open doel liggen ?

Dat kan je zeggen, ja, misschien kenden we wat lucky days, maar ook unlucky days, hoor. Ik denk niet dat wij bezig zijn aan iets als een seizoen met uitzonderlijk veel meeval. Van onze tien gelijke spelen, hadden we van minstens de helft het gevoel dat we verdienden te winnen. Tegen GBA, tegen Aalst…

Deel je de in trainerskringen veelgehoorde stelling dat Genk zijn toppositie dankt aan zijn spitsen ?

Feit is dat je zonder goeie spitsen zoveel goals niet zal maken, hoe fantastisch het voetbal dat je brengt ook is. Maar met goeie spitsen en zonder een goed team gaat het evenmin. Je hebt in alles balans nodig. Ik vind trouwens dat elke topclub over goeie spitsen beschikt. Bekijk die van Anderlecht individueel : Mornar, Aruna, Jestrovic, De Bilde… Grote kwaliteiten ! Ik denk dat het meer het systeem is dat het verschil maakt dan wat anders.

Balans ? Systeem ? Hoe vaak zagen we de controlerende middenvelders Skoko en Thijs niet zwalpen omdat Genk centraal op het middenveld een man te kort kwam.

Ja, bijna iedere wedstrijd kennen we daar problemen mee. Een paar wedstrijden hadden we echt het gevoel dat we langs alle kanten aangevallen werden en echt grote problemen kenden op het middenveld. Vooral thuis tegen Brugge konden Bernd ( Thys, nvdr) en ik een half uur niks doen, behalve lopen en goals proberen te vermijden. Tot we als ploeg een beetje in de wedstrijd geraken en dan kunnen beginnen voetballen. Soms ben je daar niet zeer gelukkig mee, moet ik eerlijk toegeven, raak je gefrustreerd en zo, maar oké… we weten dat het in de loop van de wedstrijd altijd wel keert.

Omdat de spitsen uit niets goals fabriceren, zoals ook zaterdag weer tegen Charleroi ?

De hoofdreden is dat iedereen in onze ploeg perfect weet wat hij moet doen, wat niet van iedere tegenstander gezegd kan worden. We werken met een basissysteem waar telkens dingen aan toegevoegd worden, maar het moeilijkste is dus die man minder centraal op het middenveld. Als je zoals tegen Brugge onder zo’n grote druk komt te staan, is het moeilijk, ook al weet je wat je moet doen. Kwestie is vooral de ruimte tussen middenvelders en verdedigers dicht te maken. De buitenste middenvelders die ons helpen, de backs die inschuiven en zo, die verstandhouding kan beter. Achterin hebben we ook veel problemen om met vier samen te functioneren, volgens mij in het voetbal trouwens één van de moeilijkste dingen die er is. Als niet op het juiste moment de juiste beslissing wordt genomen, kan heel het systeem kapot gaan. Het is ook iets dat zeer moeilijk te perfectioneren is.

Bovendien, Justice ( Wamfor, nvdr) is geen rechtsback, en dat is een probleem. Hans ( Leenders, nvdr) is zijn rol ook niet gewoon. Er is een taalprobleem centraal tussen Didier ( Zokora, nvdr) en Hans, en er is een taalprobleem aan de rechterkant tussen Hans en Justice. Probleem is dat snelle beslissingen snelle communicatie vereisen, dat de verdediging jong is, en geen van de vier een echte leider is.

En toch zoveel punten, Josip.

Helemaal onze verdienste. 4-4-2 is ook een zeer moeilijk systeem, weet je. Vorig seizoen probeerde Boskamp het er in te brengen nadat hier lang 5-3-2 was gespeeld, maar dat werd een catastrofe. We weten dus dat het zeer moeilijk is, maar we riskeren het, creëren meer kansen en maken meer goals. Als het perfect functioneert, is 4-4-2 het ideale systeem, maar nu heb ik vaak het gevoel dat we te veel energie moeten verbruiken – en that can kill you.

Het kan natuurlijk ook ietwat anders gespeeld worden.

Ja, ikzelf ben meer vertrouwd met en ook meer gewonnen voor een 4-4-2-systeem waarin de buitenste middenvelders geen wingers, maar echt middenvelders zijn die helpen. Zo ben je echt met vier middenvelders, terwijl het bij ons nu virtueel soms 4-2-4 is. Ik verkies ook twee centrale middenvelders die in offensief opzicht achter elkaar spelen. Nu denk ik soms : ik wil gaan, ik wil scoren. Maar als ik ga, komt het team in de problemen, want in ons systeem staan er sowieso al vier vòòr ons. Het is voor mij ontgoochelend dat ik op die manier zo weinig tot scoren kom.

Gebrek aan ervaring achterin, zei je. Waarom staat ex-aanvoerder en ex-landskampioen Wilfried Delbroek er niet meer in ?

Hij maakt een moeilijke periode door.

Is het met de komst van Sef Vergoossen misschien over voor hem bij Genk ?

Dat denk ik niet. Wilfried heeft een klein beetje meer ervaring dan de jonge spelers die achterin spelen, hoewel : toen ik hier toekwam was hij middenvelder. Hij is ook maar door omstandigheden in de defensie beland. Ik denk wel dat hij capabel is, maar welke speler nu het best geschikt is voor die rol is moeilijk te zeggen. Ik denk dat de coach er hem uit laat omdat het team het zo goed doet en hij niet houdt van veel spelers wisselen.

En omdat Sef Vergoossen jonge voetballers die knikken, slikken en voortdoen verkiest boven door de wol geverfde jongens ?

Ik denk wel dat dat inderdaad zijn manier is – maar ook die van de club – en dat dat ook belangrijk is voor het systeem. We hebben wat ervaren spelers die niet spelen, misschien zou het met hen even goed of zelfs beter gaan, maar gezien de resultaten kan je de trainer natuurlijk niet echt veel verwijten. Iedereen kent het systeem en in feite is het niet zo belangrijk wie er speelt.

Zeg je nu : op die manier is ervaring niet zo belangrijk ?

Ervaring is altijd handig, vooral op het eind van het seizoen en in crisismomenten tijdens wedstrijden. We missen wat ervaring, maar misschien niet voor de Belgische competitie. Wil je in Europa sterke prestaties neerzetten, dan heb je meer ervaring en misschien soms ook nog wat meer kwaliteit nodig. Internationaal voetbal is zoveel sneller en harder, wat vooral te maken heeft met ervaring en persoonlijkheid. Praat je over persoonlijkheid, dan moet je wel zeer voorzichtig zijn, want als persoonlijkheden niet in het systeem passen, dan valt alles uiteen. Vergeten we niet dat het systeem werkt dankzij het soort spelers die hier zijn.

Sef Vergoossen houdt het met zijn gevolg blijkbaar allemaal goed en makkelijk onder controle. Genk is de enige topclub die nog geen interne strubbelingen kende. Geen gezeur; alles in Genk, zo lijkt het, is positief. De hemel is er o zo blauw.

Ja, bijna irreëel, onwezenlijk, hé. Ik begrijp je opmerking, ik begrijp ook wat buitenstaanders denken.

Hoe bestaat het ?

Ik denk… Misschien zijn er voor het seizoen door coach en bestuur veel beslissingen genomen. Ik denk dat de coach ideeën had van wat hij hoe wil creëren, dat hij zeer duidelijk was, iedereen achter zich kreeg, op zijn manier zijn werk kan doen met de spelers die hij wil. En : fantastisch wat er tot nu toe gerealiseerd werd. Ik vind ook niet dat als je kunt zeggen dat wij over echt betere spelers beschikken dan Anderlecht, Brugge, Standard en zelfs Gent. Bijvoorbeeld, hoeveel Belgische internationals tellen wij ?

Eén – de fantastische Wesley Sonck weliswaar !

Eén, ja, dat is toch niet wat je zou verwachten van een club uit de topdrie ?

Misschien wordt het wel een voordeel in de titelstrijd. Of geloof je niet dat er in Brugge al met de voorbereiding van het WK zijn begonnen, meer dan ooit uitkijken om topfit en alleszins niet geblesseerd te geraken, om hun reis naar en hun prestaties in Japan niet te hypothekeren ?

Het kan als argument gebruikt worden, maar het is er geen, vind ik. Een blessure kan je overal en altijd oplopen, ook de dag voor het vertrek naar Japan bij het afdalen van de trap.

Wie van de smaakmakers, denk je, vertrekt er na dit seizoen uit Genk ?

Die mogelijkheid bestaat voor wel meer spelers, maar ik denk dat de club er zo weinig mogelijk wil laten vertrekken, ook met het oog op een plaats in de Champions League. Wij zijn bovendien een jong team : eender wie je verkoopt, komt in zijn beste jaren.

De Gouden Schoen voor zeer groot geld van de hand proberen te doen, zal volstaan ?

Met één hele grote transfer kan je inderdaad gaten, leemtes opvullen. Ik denk dat Genk nu meer de toekomst plant dan in zijn vorige succesperiode.

Het loopt geen gevaar ?

Spelers maken altijd het verschil, maar ik denk dat de kans op een Anderlecht-scenario hier klein is, want er is één, duidelijk systeem. Met de manier van werken en aanleren van Sef zal het almaar beter en beter gespeeld worden. Neen, ik vrees niet voor Genk.

De talrijke buitenlandse scouts die op Sonck en Dagano afkomen, zien ook Skoko : 26, kapitein, Australisch international, interessante centrale middenvelder die technisch en tactisch vernuft aan werkkracht koppelt, zeer veel assists levert, de meeste in België zelfs… Al iets vernomen ?

Heel vaak geven mensen mij aan dat er clubs in mij geïnteresseerd zijn, maar voor mij is dat zeggen : hij is een goeie speler. Zolang niet iemand je benadert en geld op tafel legt, interesseert het mij niet.

Er is niets concreet ?

Neen, maar het is altijd niets tot je vertrekt, hé ( lachje). Ik sluit dus niet uit dat ik hier volgend seizoen niet meer speel.

Zijn Anderlecht en Club Brugge niet op zoek naar zo iemand als Skoko ?

Neen, nooit, nergens elders in België. Een grotere competitie is de uitdaging. Engeland, Spanje, Duitsland, Frankrijk. Ik tekende dit seizoen op aandringen van de club een nieuw contract tot 2007, ben hier ook gelukkig, maar als een grotere club zich meldt om mij te kopen met voor mij en Genk goed geld, dan zal niemand hier daar een probleem van maken, denk ik. Ik heb het gevoel dat het op een dag zal gebeuren, maar of het nu al zal zijn, weet ik niet.

Wie, voel je, wordt er kampioen ?

Goeie vraag, waar je even goed het interview mee had kunnen beginnen ( lacht).

Vrees je met zo’n jonge ploeg de stress niet ?

Neen, ik denk dat we in een zeer comfortabele positie zitten. Hoe langer we met Brugge voorin blijven, hoe groter de kans dat we hen de titel zullen afpakken, denk ik.

Zal het pijn doen als het Genk niét wordt ?

Ja, het zal een ontgoocheling zijn, ongetwijfeld, gezien de opportuniteit die we onszelf nu toch hebben geschonken. Maar ook zonder titel zal er feest zijn, zelfs al worden we derde. Veel goeie wedstrijden, veel goals… we entertainen onze fans al het hele jaar. De mensen willen spektakel, wij brengen het.

En dan moet STVV-KRC Genk nog gespeeld worden !

door Christian Vandenabeele,

“Ik sluit niet uit dat ik volgend seizoen niet meer bij Genk speel.”

“De mensen willen spektakel, wij brengen het.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content