De vreugde bij spelers en trainer na de spannende tiebreak zaterdag tegen gastland Frankrijk was immens. Net als op het EK versloegen de Belgische mannen de Fransen. Maar waar dat in september achteraf niet voldoende bleek om de laatste plaats in zijn poule te ontlopen, leverde het ditmaal een plaats op in de finale van het prekwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen.

De jonge Belgische ploeg, met de amper 19-jarige Knack Roeselarespeler Sam Deroo als uitblinker, begon dan ook met veel vertrouwen aan de finale tegen Duitsland. Die hadden immers eerder op het toernooi verloren van Frankrijk en een set afgegeven tegen het toch wel zwak presterende Griekenland. Het nummer 11 van de wereld was er echter in geslaagd om te groeien in het toernooi. De winst in de halve finale tegen Tsjechië, vooraf op papier misschien wel de favoriet, was al een signaal.

De Duitse efficiëntie gaf de doorslag in een finale, waarin het team van Claudio Gewehr ondanks twee keer nipt setverlies, uiteindelijk kansloos met 3-0 ten onder ging. De bondscoach was na afloop bijzonder ontgoocheld. "Ondanks enkele goeie wedstrijden kan ik niet tevreden zijn over het toernooi", liet hij aan Sporza weten. "We vergooiden op de laatste dag de kans op het kwalificatietoernooi. Dat zou een unieke ervaring geweest zijn voor deze groep." Meer wou hij niet zeggen, omdat hij "geen woorden wilde gebruiken waar hij later spijt van zou krijgen." Ook enkele uren na de wedstrijd was hij nog niet bereikbaar voor commentaar.

Kapitein Frank Depestele wou wel wat meer kwijt. Hij was vooral teleurgesteld dat België in de finale niet zijn beste niveau haalde. "De voorgaande dagen hadden wellicht te veel energie gevergd, waardoor we frisheid misten. We konden niet dezelfde servicedruk ontwikkelen als de Duitsers. De finale halen was een mooie prestatie. Maar als de kers op de taart ontbreekt, is dat altijd een beetje zuur. Net als op het EK, waar we de slotwedstrijd verloren tegen Finland, geven we het ook nu weg in de belangrijkste wedstrijd. We moeten er nu maar voor zorgen dat we er weer bij zijn op het volgende EK", geloofde Depestele niet meer in het waterkansje dat België als verliezend finalist alsnog zou opgevist worden voor het kwalificatietoernooi in Bulgarije.

door roel van den broeck

De vreugde bij spelers en trainer na de spannende tiebreak zaterdag tegen gastland Frankrijk was immens. Net als op het EK versloegen de Belgische mannen de Fransen. Maar waar dat in september achteraf niet voldoende bleek om de laatste plaats in zijn poule te ontlopen, leverde het ditmaal een plaats op in de finale van het prekwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. De jonge Belgische ploeg, met de amper 19-jarige Knack Roeselarespeler Sam Deroo als uitblinker, begon dan ook met veel vertrouwen aan de finale tegen Duitsland. Die hadden immers eerder op het toernooi verloren van Frankrijk en een set afgegeven tegen het toch wel zwak presterende Griekenland. Het nummer 11 van de wereld was er echter in geslaagd om te groeien in het toernooi. De winst in de halve finale tegen Tsjechië, vooraf op papier misschien wel de favoriet, was al een signaal. De Duitse efficiëntie gaf de doorslag in een finale, waarin het team van Claudio Gewehr ondanks twee keer nipt setverlies, uiteindelijk kansloos met 3-0 ten onder ging. De bondscoach was na afloop bijzonder ontgoocheld. "Ondanks enkele goeie wedstrijden kan ik niet tevreden zijn over het toernooi", liet hij aan Sporza weten. "We vergooiden op de laatste dag de kans op het kwalificatietoernooi. Dat zou een unieke ervaring geweest zijn voor deze groep." Meer wou hij niet zeggen, omdat hij "geen woorden wilde gebruiken waar hij later spijt van zou krijgen." Ook enkele uren na de wedstrijd was hij nog niet bereikbaar voor commentaar. Kapitein Frank Depestele wou wel wat meer kwijt. Hij was vooral teleurgesteld dat België in de finale niet zijn beste niveau haalde. "De voorgaande dagen hadden wellicht te veel energie gevergd, waardoor we frisheid misten. We konden niet dezelfde servicedruk ontwikkelen als de Duitsers. De finale halen was een mooie prestatie. Maar als de kers op de taart ontbreekt, is dat altijd een beetje zuur. Net als op het EK, waar we de slotwedstrijd verloren tegen Finland, geven we het ook nu weg in de belangrijkste wedstrijd. We moeten er nu maar voor zorgen dat we er weer bij zijn op het volgende EK", geloofde Depestele niet meer in het waterkansje dat België als verliezend finalist alsnog zou opgevist worden voor het kwalificatietoernooi in Bulgarije. door roel van den broeck