Ex-Charleroispeler Jonathan Tabu proeft van Italië.

Terwijl Spirou Charleroi Euroliga speelt, is hun ex-spelverdeler Jonathan Tabu (25, 1m90) met zijn nieuwe club Cantu actief in de Eurocup. “En dat loopt voorlopig niet al te vlot”, erkent Tabu, die voorlopig tweede staat in Poule E, zij het wel met twee nederlagen en één zege.

Het moet de jonge Belg dan ook een beetje pijn doen om zijn oud-ploegmaats te zien paraderen in de prestigueuze Euroliga. “Ach, zoiets kon je nooit op voorhand voorspellen”, wuift Tabu de veronderstelling weg. “Er moesten drie kwalificatierondes afgewerkt worden alvorens ze de poulefase bereikten. Een haast onmogelijke opdracht. Dat Charleroi daar toch in slaagde, kun je een heuse krachttoer noemen.”

Jaloezie heeft daarbij geen plaats in het hart van Tabu. “Ik ben gewoon oprecht blij voor mijn vrienden bij Charleroi, nog meer zelfs bij het vernemen van hun mooie zeges tegen Real Madrid en Málaga. De enige kanttekening die ik daarbij kan maken, is het feit dat er geen enkele Belg op het veld stond. Een spijtige evolutie. Natuurlijk had ik graag eens van de Euroliga geproefd, wie niet? Maar ik wilde ook ooit eens in het buitenland spelen. Die kans deed zich nu voor. Als prof zoek je naar nieuwe uitdagingen.”

De keuze viel op Pallacanestro Cantu, een Italiaanse middenmoter. “Naar het beeld van de ploeg blaas ik warm en koud”, beseft hij. “In feite is dat de teneur in de hele Serie A: de laatste kan er de eerste verslaan. Op de guardpositie wissel ik vaak met Michael Green, de voormalige spelverdeler van Luik. Ik kwam hier in een team terecht dat grotendeels teerde op de fundamenten van vorig jaar. Door de campagne met de Belgian Lions sloot ik pas in augustus aan. Die zaken zorgden ervoor dat ik toch wat moeite kende om mijn plaatsje te veroveren. Het is allemaal nieuw. Dat vraagt dus tijd. Maar dat zou hetzelfde zijn als ik voor een andere Belgische club had gekozen. Vijf jaar Charleroi wis je niet zomaar uit.”

In Italië wordt er wel wat fysieker en vooral véél tactischer gespeeld. “Toch vind ik dat die aanpassing niet slecht verloopt”, oppert Tabu. “Ik woon hier samen met mijn vriendin. Mijn ouders of vrienden komen geregeld op bezoek. Cantu ligt in het noorden van Italië, dicht bij de Zwitserse grens. Zo ver is dat niet eens. Dit is sowieso een leerrijke stap in mijn carrière.”

door matthias stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content