Na doortocht bij de licentiecommissie blijkt België nog zeventien 1A-waardige clubs rijk te zijn. Het BAS durft al eens malle beslissingen te nemen, maar meer dan 20 profclubs blijven er normaal niet over. Dat zou de geloofwaardigheid van de licentiecommissie ook zwaar onderuithalen. 1B kun je dan afschaffen; dat is wat iedereen wil. In plaats daarvan komt de 1e amateurklasse die semiprofessioneel wordt, zo zijn de proflicenties van Deinze en RWDM niet weggegooid en kunnen ze, wanneer ze de titel pakken of tweede worden, volgend seizoen meteen promoveren naar 1A (twee stijgers, twee dalers moeten er altijd zijn vind ik).

Door het wegvallen van 1B komt iedereen automatisch een stapje dichter bij het hoogste niveau. Niemand in de lagere klassen moet gaan zeuren bij het BAS, en je hebt meteen ruimte om de ploegen die naast hun proflicentie hebben gegrepen mee op te nemen. Je kunt ook nog altijd reserveploegen toevoegen.

De vraag van 100 miljoen blijft natuurlijk: wat doen we met play-off 1? Als je in de hoogste afdeling met 17 of 18 profclubs uitkomt zou je een zelfde PO1’tje kunnen doen met zijn vieren in plaats van zes, maar in die kleine versie zie je alweer sneller de imperfectie van het format. Het blijft een kunstmatig dingetje dat schuurt met een eerlijk kampioenschap en de bezigheidstherapie voor de ploegen die geen PO1 spelen is sowieso nefast.

In november zag ik live in Pamplona de wedstrijd Osasuna-Deportivo Alavés, middenmoot in La Liga… Dat was 90 minuten hoog tempo, prachtig technisch voetbal met in totaal zes goals en bijna allemaal Spaanse voetballers. Om duimen en vingers bij af te likken: spanning en emoties vergelijkbaar met onze PO1.

Er zijn uiteraard vier keer zoveel Spanjaarden als Belgen en de tv-gelden zullen een stuk hoger liggen, maar toch… Bij ons moet dat ook kunnen: terug een klassieke competitie zoals overal elders. Een mooi bondsreglement in elkaar zetten zodat we de valsspelers fatsoenlijk kunnen straffen en klaar!

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content