Het geplande Braziliaanse voetbalfeestje op Wembley ging niet door. Tegenstander Mexico herschreef het scenario en stuurde de Seleção met een flink probleem naar huis.

Het is een heel ander olympisch publiek dat op zaterdagmiddag met de metro reist van Kings Cross naar Wembley Park. Minder gezinnen, veel mannen van middelbare leeftijd, met shirts van hun favoriete teams: Sunderland, Manchester City (met de naam van Vincent Kompany op de rug!) of Norwich, dat toevallig ook in het geel speelt. Veel vaders en zonen in gele T-shirts met slogans die hun voorliefde voor Braziliaans voetbal uitdrukken. Britse Brazilianen.

Aan de uitgang van de metro kleurt het olympisch plein uren voor de aftrap geel, met hier en daar een paar verdwaalde Mexicanen die ingehouden ‘Viva Mexico’ roepen, om het Braziliaanse feestje niet te storen. Er wordt in een hoek livesambamuziek gespeeld, een jonge vrouw danst onafgebroken. De bandleden weten waarvoor ze het doen, getuige hun zelf geschreven bordje met de veelzeggende tekst: ‘Need tickets Brazil-Mexico’.

Vandaag wil iedereen zien hoe goed de nieuwe Braziliaanse sterren Neymar en Oscar zijn. Oscar heeft net voor 30 miljoen euro het Braziliaanse Santos voor het Londense Chelsea geruild. Vorige week raakte bekend dat PSG vanaf januari Lucas Moura overneemt van São Paulo, waardoor Inter en Manchester United moesten afhaken.

Een select gezelschap, die Brazilianen, met drie overlevenden van het team dat vier jaar geleden België klopte in de strijd om brons: Marcelo, Pato en Thiago Silva – nog zo’n opmerkelijke zomertransfer, door PSG weggekocht bij Milan . Een team dat sterspelers als Pato (AC Milan), Hulk (FC Porto) en Danilo (FC Porto) op de bank houdt, kent weelde.

Geen namen

Bekende namen heeft de tegenstander niet. Slechts één speler in buitenlandse loondienst had de Mexicaanse bondscoach Luis Fernando Tena in zijn selectie en Giovani dos Santos van Tottenham was er zaterdag niet eens bij, wegens geblesseerd in de halve finales. Dus stuurt Tena allemaal spelers in de wei uit de Mexicaanse competitie. Niet dat hij niet graag een paar van de sterspelers uit Europese topcompetities aan zijn selectie had toegevoegd, maar het lukte niet. Javier ‘Chicharito’ Hernández van Manchester United wilde wel, maar mocht niet van Sir Alex Ferguson, die daarover een akkoord had met de Mexicaanse voetbalbond. En Carlos Vela bedankte zelf voor de eer, omdat hij ervan uitging dat hij een andere club zou vinden nadat hij afgelopen seizoen op uitleenbasis bij Real Sociedad speelde, waar hij twaalf keer scoorde. Tijdens het olympisch toernooi raakte bekend dat Sociedad hem definitief aankocht.

Dus haalde Tena noodgedwongen twee andere oudjes bij de selectie, naast keeper José Corona. Er is de 32-jarige verdediger Carlos Salcido, meer dan 100 keer international, vier jaar PSV en een half seizoen Fulham. Ongeloof volgde op Tena’s keuze voor de 28-jarige spits Oribe Peralta, ooit een paar keer international maar nooit echt als een wereldtopper getipt.

Maar zaterdag straft Peralta al na dertig seconden slordig balverlies in de Braziliaanse verdediging af en scoort knap, om diep in de tweede helft ook de tweede goal te maken en de onverwachte held te worden die het geplande sambafeestje verknalt. Dat komt ervan als je Brazilië heet, het vaakst de bal hebt, maar vergeet er iets mee te doen. Een scherp verdedigend Mexico zet het schaarse balbezit maximaal om in kansen en toont de Brazilianen hoe efficiënt voetbal gespeeld wordt. Op de persconferentie brengt Tena zijn jongste speler mee, de nog geen twintig jaar oude Diego Reyes, die Neymar perfect neutraliseerde en afstevent op een grote carrière.

Na de wedstrijd geeft Peralta aan dat hij, ondanks zijn leeftijd, graag naar Europa wil, en het liefst naar de Premier League. De kans bestaat dat meer Mexicanen voor die sportieve uitdaging kiezen. Voor het geld moeten ze het niet doen. Door de enorme tv-gelden kunnen de Mexicaanse clubs hun betere spelers moeiteloos bedragen betalen die ze in Europa alleen bij absolute topclubs kunnen krijgen. Zelfs in de nabije Major League Soccer in de VS kunnen ze niet opstrijken wat ze in eigen land kunnen verdienen. Toch zijn de Mexicanen bereid om in te leveren om naar Europa te komen. Voor het toernooi motiveerde Tena zijn spelers die, in tegenstelling tot de Brazilianen gewoon in het olympisch dorp verbleven, door te zeggen dat ze dit olympisch toernooi moesten aangrijpen om een transfer naar Europa af te dwingen. Nu al wordt Mexico getipt als een van de outsiders voor het WK 2014 in Brazilië. Dat ze zich voor dat toernooi gaan plaatsen, daar twijfelt in Amerika niemand aan.

Plezier uitstralen

Het verschil in uitstraling tussen beide teams blijkt na de finale. Het stadion is al voor twee derde leeg wanneer Mexico wordt gehuldigd, en de overvolle perszaal loopt voor driekwart leeg wanneer de verliezer afdruipt en de winnaars binnenstappen. Is het trouwens iemand opgevallen dat maar twee van de laatste vijftien olympische voetbalmedailles naar Europese landen gingen (zilver voor Spanje in 2000, brons voor Italië in 2004)?

De Braziliaanse trainer Mano Menezes weet dat hij moeilijke tijden tegemoet gaat. Zijn eerste algemene repetitie voor het WK dat straks in eigen land wordt gehouden, eindigt ondanks een goed toernooi met een afknapper. Vooraf gaf Menezes aan dat de selectie waarmee hij op het WK aan de slag wil voor 70 procent zal bestaan uit spelers die in Londen en omstreken dachten aan goud, maar net als het wonderteam van de Spelen in 1988 (met Bebeto en Romario) en de ploeg van 1984 genoegen moest nemen met zilver.

Om de nieuwe vedette van de Seleção, Neymar, nog eens op topniveau aan het werk te zien, wordt het wachten tot dat WK. De 20-jarige spits sloeg al aanbiedingen van Barcelona, Real en Chelsea af en gaf aan dat hij van plan is om tot na het WK van 2014 bij zijn Braziliaanse club FC Santos te blijven. Daar verdient hij nu al één miljoen euro per maand, bijna zoveel als hij bij een absolute Europese topclub zou kunnen opstrijken.

Neymar, zoon van een voormalige profvoetballer uit de lagere reeksen, heeft Pelé– die ook voor FC Santos speelde – als idool. “Omdat die altijd plezier uitstraalde als hij voetbalde. Dat wil ik ook. Mijn doel is mensen amuseren op het voetbalveld.” Zaterdag lukte hem dat niet echt.

De enigen die zich amuseerden, waren de Mexicanen.

DOOR GEERT FOUTRÉ IN LONDEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content