Hoffenheim maakt kennis met terugval.

Bij TSG 1899 Hoffenheim begonnen ze in de fanshop al met een uitverkoop van de meeste merchandisingartikels. Het shirt met het opschrift ‘hoffensiv’ wordt bijvoorbeeld nu al verkocht voor de helft van de prijs. Dit alles om aan te geven dat het niet zo goed draait bij de werkgever van de Frans-Senegalese Demba Ba (24, ex-Moeskroen), die dit seizoen niet meer in actie komt door een knieblessure als gevolg van een eerdere beenbreuk.

Er blijft maar weinig over van het sprookje dat het voetbaldorp sinds begin vorig seizoen beleefde. Toen haalde het team van de steenrijke eigenaar Dietmar Hopp de voorpagina’s van alle media met de koppositie in de Bundesliga, wat uiteindelijk slechts een zevende plaats opleverde. Het was de bedoeling van trainer Ralf Rangnick om de afgelopen maanden progressie te boeken, niet alleen in het klassement maar ook met beter voetbal. Toch lijkt het er sterk op dat de toverdrank op is. Hoffenheim moet zich daardoor tevredenstellen met een plaatsje in de grijze middenmoot, waardoor de fans hun kritiek richten aan het adres van de coach. Na de 0-2-competitienederlaag tegen FC Köln werd de spelersbus tegenhouden, Rangnick aangeduid als hoofdschuldige en werd er geroepen om zijn ontslag.

Hoffenheim dreigt veel van zijn charme te verliezen, ook al noemde een pak Bundesliga-experts dit het spannendste project van het Duitse voetbal in jaren. Rangnick werd altijd geroemd omwille van zijn intelligentie en visie, maar krijgt nu het verwijt dat hij zijn spelersgroep niet langer in de hand heeft. De discipline zou onbestaande zijn, verhalen over discobezoeken en laattijdige aanwezigheden van enkele voetballers bij de ochtendtraining zijn meer regel dan uitzondering. Manager Jan Schindelmeiser wil echter niet weten van een ontslag.

De bal ligt duidelijk in het kamp van Hopp. Om de status van vorig seizoen te bevestigen, zal hij zijn portefeuille moeten bovenhalen. Een kwaliteitsinjectie lijkt immers aangewezen om opnieuw aan te knopen met sportief betere tijden.

Grit, een kinderpsychologe en de echtgenote van Werder Bremendoelman Tim Wiese (28), gaf als eerste vrouw toe dat haar man te veel geld verdient. Zijn maandloon bedraagt 233.000 euro. In tijdschrift Bunte liet de international op zijn beurt dan weer weten dat hij homoseksuele voetballers afraadt zich te outen, wegens het machogehalte van de sport.

Karl-Heinz Rummenigge (54) gaf aan dat Franck Ribéry tot 2011 bij Bayern München blijft – de Franse international schat de kans op een langer verblijf zelf op vijftig procent – Edin Dzeko (VfL Wolfsburg) zeker niet komt en dat de uitgeleende Luca Toni wil verlengen bij AS Roma. De Duitse titel vormt de prioriteit voor dit seizoen. Ex-speler Willy Sagnol (33) adviseerde om als doelman Hugo Lloris (23, Lyon) te contracteren. Trainer Louis van Gaal mag komende zomer vijftig miljoen euro spenderen aan nieuwkomers.

Bayer Leverkusen contracteerde middenvelder Zvonko Pamic (19), een Kroatische jeugdinternational van NK Karlovac, tot 2015. Jupp Heynckes dreigt met een vertrek als er geen versterking komt om op drie fronten te strijden. Sidney Govou (Lyon) staat hoog op het verlanglijstje.

Oud-international Rudi Völler, tegenwoordig aan de slag als sportief directeur bij Leverkusen, vierde net als Pierre Littbarski vorige week zijn vijftigste verjaardag.

Maniche, de Portugese middenvelder van FC Köln, kreeg van de clubleiding een boete omdat hij zijn middelvinger opstak naar een fotograaf. “Ongepast gedrag”, oordeelde manager Michael Meier.

Hamburger SV kan de komende twee weken geen beroep doen op de Kroatische aanvaller Mladen Petric, die uitviel met een spierblessure in het dijbeen.

Hannover 96 incasseerde bij Bayern München (7-0) zijn zwaarste competitienederlaag in 25 jaar.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content