Acht voetballers uit de Engelse Premier League, waaronder Thierry Henry, hebben stamcellen van hun pasgeboren baby’s laten invriezen. Ze hopen daarmee blessures die hun carrière op de helling zetten, te kunnen genezen. Best mogelijk dat ze eraan zijn voor de moeite.

Het bedrijf CryoGenesis, dat overigens ook een lab heeft in België, biedt aan om bloed uit de navelstreng, waarin de stamcellen zitten, in te vriezen. Volgens het bedrijf zijn de medische mogelijkheden op termijn nagenoeg onbeperkt : leukemie, hersentumoren, een hele rist syndromen, eierstokkanker, parkinson, alzheimer, diabetes, spierdystrofie … Binnen afzienbare tijd worden stamcellen het wondermiddel voor alle kwalen, verzekert CryoGenesis. Op de website van het bedrijf kan je je ‘collection kit’ online bestellen voor 125 pond. De hele service kost nog eens 1125 pond. CryoGenesis bewaart het bloed voor minstens twintig jaar.

Minstens acht voetballers uit de Engelse eerste klasse hebben bloed uit de navelstreng van hun pasgeboren baby’s laten bewaren door het bedrijf. Kort na de geboorte wordt het bloed simpelweg door een dokter uit de navelstreng gehaald en opgeslagen. Dat duurt maar vijf minuutjes en is volledig ongevaarlijk en pijnloos, zegt CryoGenesis. De spelers hopen op termijn met die stamcellen blessures die hun carrière zouden bedreigen, toch nog te helen. “We hebben uit therapeutische overwegingen inderdaad beslist om stamcellen van onze baby’s te laten invriezen”, legt een anonieme speler uit aan de Sunday Times, de Britse krant die het nieuws uitbracht. “Die cellen kunnen we voor onze kinderen en voor onszelf gebruiken. Als je een blessure oploopt, kan dat het einde van je carrière betekenen. Met stamcellen, die je als een soort bouwpakket kan zien, heb je daartegen iets achter de hand.” Het was ook dezelfde krant die Thierry Henry aanwees als een van de spelers die bloed lieten invriezen.

Maar het lijkt er sterk op dat Henry en zijn collega’s eraan zijn voor de moeite. Voorlopig zijn de medische mogelijkheden met stamcellen nog zeer beperkt. “Om leukemie te behandelen is het navelstrengbloed van hun kinderen heel waarschijnlijk nutteloos”, zegt professor Catherine Verfaillie, van het Stamcelinstituut van de KU Leuven. “Aangezien de stamcellen een combinatie zijn van de moeder en de vader, zijn ze maar half compatibel met de vader. Er kan makkelijk een donor worden gevonden op elk moment, die geen familie is en wiens stamcelstructuur meer overeenkomt met die van de ouders van de baby. Ook de baby zal nooit van zijn stamcellen profiteren om leukemie te behandelen, want daarvoor zijn je eigen stamcellen niet nuttig. Op termijn zullen met stamcellen wellicht ook bot- en kraakbeenweefsel behandeld kunnen worden, maar het onderzoek daarnaar staat nog in de kinderschoenen. En opnieuw, het is zeer onduidelijk of de stamcellen van het eigen kind wel beter zijn dan die van eender wie anders. We zijn technisch nog niet zo ver. Hoelang het nog duurt voor we de mogelijkheden uitbreiden zodat voetballers blessures kunnen behandelen, is moeilijk in te schatten. Vijf, tien jaar ?” Thierry Henry is er nu 29, hij mag dus hopen dat de wetenschappers zich haasten. l

ILKA DE BISSCHOP

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content