Geboorteplaats en -datum?

Hoeselt, 18 januari 1979.

Welke sporten beoefen je zelf?

Buiten de drukke festivalperiode en als we niet in een volle theatertour zitten, probeer ik regelmatig te gaan lopen of baantjes te trekken in het zwembad.

Zat je in een sportclub in je jeugd?

Absoluut, ik was vroeger letterlijk verslaafd aan basket. Ik stond een half uur te vroeg op om nog te kunnen basketten voor ik naar school vertrok. Als ik thuiskwam, wierp ik mijn boekentas aan de kant en begon ik meteen opnieuw te spelen. Eerst op een buitenpleintje met wat kameraden, later bij BBC Alken. Rond mijn vijftiende was ik iedere dag intensief aan het sporten: drie dagen baskettraining, op de twee resterende weekdagen deed ik nog atletiek bij en in het weekend speelde ik matchen met de cadetten, de juniors en af en toe zat ik ook al in de selectie van de reserven. Misschien dat dat wel van het goede te veel was. In die periode sprong ik op training naar het bord om een vastzittende bal weg te tikken, maar ik probeerde me te draaien tijdens mijn sprong. Ik was amper opgewarmd, mijn voet kwam gedraaid neer en al mijn ligamenten scheurden aan flarden. In die revalidatieperiode heb ik dan de gitaar van mijn broer ontdekt en ben ik me muzikaal beginnen uit te leven. Ik heb nog één keer geprobeerd om terug te keren op het basketcourt, maar op een sportkamp deed ik een schijnbeweging en ik hoorde het weer kraken: meniscus, kapsel, … alles in mijn knie was kapot. Dan ben ik maar gestopt, ook omdat ik intussen schrik gekregen had. Ik heb al mijn basketposters van de muur gehaald en heb voor mezelf uitgemaakt dat het toen voorbij was.

Welke sporten volg je passief?

Ik ben geen weetjesman die alles op de voet volgt, maar naar tennis en naar wielrennen kijk ik wel graag. In deze periode vind ik het heel gezellig om in het weekend in de zetel te kruipen en naar de cyclocross te kijken.

Heb je idolen in de sportwereld?

Kareem Abdul-Jabbar was vroeger mijn favoriete basketspeler, ook een center en ik had min of meer dezelfde carrure. ( lacht) Ik heb nog zo’n speciale bril gehad zoals hij droeg, dat was een beetje zijn handelsmerk.

Weet je of er sporters zijn die houden van de muziek van BUURMAN?

Sporters, dat weet ik niet, maar Michel Wuyts kent ons wel. Hij heeft tijdens de live verslaggeving van de Driedaagse van De Panne zelfs een beetje reclame gemaakt voor ons concert op Dranouter aan Zee. Dat is wel leuk. ( lacht)

DOOR BREGT VERMEULEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content