Sparta wil stabiele middenmoter worden.

Op het veld staat de beste selectie van de laatste tien jaar, commercieel groeit Sparta echter een stuk moeizamer. De tweede club uit Rotterdam heeft het perspectief een stabiele middenmoter te worden, maar moet dan wel zijn stadion – Het Kasteel – uitbreiden. Technisch directeur Danny Blind is duidelijk over de toekomst van Sparta. “Zonder nieuwbouw is het niet de vraag óf maar wannéér we de slag missen”, verklaarde hij onlangs in VI.

Blind slaagde er afgelopen zomer in om met weinig financiële middelen een van de sterkste kernen op het veld te krijgen, ook al weerspiegelt zich dat niet meteen in de stand. Sparta is immers de enige eersteklassers die dit seizoen nog niet won. Sommige transfers ( Olaf Lindenbergh, Arne Slot, Nourdin Bou-khari en Sander Westerveld) zijn voornamelijk het resultaat van zijn netwerk, maar hij ijvert voor een scherpe en gerenoveerde scouting. “We spelen op dit moment heel aardig voetbal, maar halen te weinig punten. Ik raak niet in paniek. Liever word ik veertiende met de wetenschap dat de club kan groeien, dan twaalfde en dat ik niet weet hoe de selectie er volgend jaar uitziet. Sparta heeft nu de garantie dat de continuïteit op lange termijn gewaarborgd is. Dat is prettig, maar ik ben wel zo ambitieus dat ik verder wil. De organisatie moet nog verder groeien, de jeugdopleiding functioneert, maar we moeten verder optimaliseren. We kunnen nog groter worden, maar het geld moet dan ook uit een andere richting komen.”

Daarmee doelt hij op de commerciële tak. Sparta werkt met een budget van 9,9 miljoen euro, maar concurrerende ploegen als NEC en NAC beschikken over meer financiële middelen. “Dat is de harde realiteit”, weet Blind. “Wij hebben die extra miljoenen hard nodig om alleen al te kunnen aanpikken bij de middenmoot, niet eens om ons definitief ertússen te mengen. We hebben hier geen Dirk Scheringa, die er bij AZ geld in pompt. Ik geloof in deze club, in het feit dat we stappen kunnen maken. Daarom koos ik voor Sparta : de uitdaging, het perspectief. Maar om écht te kunnen doorgroeien, is geld het toverwoord.”

Een verrassend en hoopgevend begin mondde voor Oranje in Eindhoven tegen Slovenië uit in een teleurstellende 2-0-zege. Bondscoach Marco van Basten koos voor een experiment, waarbij het offensieve gevaar van het sterk bezette middenveld moest komen. Achter diepe spits Klaas-Jan Huntelaar moesten Rafael van der Vaart, Robin van Persie, Clarence Seedorf of Wesley Sneijder opduiken. Sneijder en Huntelaar scoorden.

Verzekeraar Aegon is met ingang van volgend seizoen voor minimaal zeven jaar de nieuwe hoofdsponsor van Ajax. Er is sprake van 10 miljoen euro, dat met prestatiebonussen nog kan oplopen met enkele miljoenen euro’s. Ze worden de opvolger van ABN Amro, dat sinds 1991 op de shirts prijkt en daarvoor zeven miljoen euro betaalt. Hedwiges Maduro (22) stelt de beslissing over zijn toekomst nog even uit. De middenvelder, komende zomer einde contract, wil geen overhaaste beslissing nemen.

Feyenoord stelde econoom Eric Gudde (51), nu nog directeur van de dienst Sport en Recreatie Rotterdam, aan als algemeen directeur. Verdediger Dwight Tiendalli, drie maanden out met een scheenbeenbreuk, traint weer met de selectie.

Als Polen zich plaatst voor het EK wil Leo Beenhakker graag NEC-trainer Mario Been tijdelijk inhuren als assistent-bondscoach. Hij fungeerde tijdens het WK van 2006 ook al als rechterhand voor Trinidad & Tobago.

Vitesse wil binnenkort met verdediger Gill Swerts, middenvelder Remco van der Schaaf en doelman Piet Velthuizen, in de belangstelling van Sampdoria, praten over een contractverlenging. Het trio heeft een aflopende verbintenis.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content