Gewezen judokampioene Gella Vandecaveye (37) start met judo-initiatie voor voetballers. Onder meer Anderlecht toonde al belangstelling. “Het idee is gegroeid tijdens een gesprek met Michel Verschueren op het stadhuis van Brussel naar aanleiding van de uitreiking van de Trofee voor Sportverdienste”, vertelt ze. “’s Anderendaags al belde Herman Van Holsbeeck mij om te melden dat ze dat zeker willen doen en dat we dat na de play-offs eens verder zullen bekijken.”

Ondertussen liet ook al KV Kortrijk interesse blijken. “Onlangs gaf ik de aftrap van de thuiswedstrijd tegen Zulte Waregem en achteraf zegden Hein Vanhaezebrouck en Philippe Vande Walle mij dat ze dat volgend seizoen zullen voorzien.”

Voetbal is net als judo een contactsport, benadrukt Eddy Vinckier, de vroegere coach en huidige manager van Vandecaveye. “Maar het is niet de bedoeling dat wij voetballers hun tegenstander leren vastgrijpen en gooien. Dat kunnen ze trouwens al vrij goed, merken we dikwijls bij hoekschoppen. ( lacht) Het belangrijkste is dat ze in de duels stevig op hun voeten blijven staan en daar zijn in het judo technieken voor die ook in het voetbal gebruikt kunnen worden. Voetballers vallen ook vaak niet goed. Een voetballer die valt, is precies een blok hout.”

Judotraining voor voetballers is niet nieuw. “Wel, op de laatste verkiezing van de ‘West-Vlaming van het Jaar’ ontmoette ik Adrie Koster en Jan Van Winckel, de hoofdtrainer en de conditietrainer van Club Brugge,” zegt Vinckier, “en vertelde Koster mij dat er bij Ajax twee keer per week judotraining wordt gegeven.”

Gella Vandecaveye won in haar carrière onder meer twee olympische medailles en evenveel wereldtitels, werd zeven keer tot Europees kampioen gekroond en viermaal tot Europees Judoka van het Jaar verkozen. Behalve het Belgisch voetbal contacten valtechnieken bijbrengen, kan ze het ook inspireren tot een echte topsportmentaliteit en een betere teambuilding. “Over stress kan Gella zeker ook een woordje meepraten”, besluit Vinckier. “Als je vier jaar aan een stuk traint voor de Olympische Spelen en daar kans loopt om na tien seconden al je valies te mogen pakken, dan moet je serieus stressbestendig zijn.

“Zij is de enige vrouw in de geschiedenis van de Belgische sport die twee olympische medailles pakte. Daar trainde ze zestien jaar lang zes uur per dag voor.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“Een voetballer die valt, is precies een blok hout.”

Eddy Vinckier

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content