“Ik probeer zoveel mogelijk sporten te volgen, behalve eigenlijk de gemotoriseerde”, zegt Gella Vandecaveye, die na haar actieve judocarrière nog altijd in nauw contact staat met sporters door haar pr-functie bij Passage Fitness First. “Dus voor mij liefst geen formule 1, rally en motorcross. De grote namen ken ik wel, maar verder raak ik echt niet. Fietsen volg ik dan wel vrij gedetailleerd, omdat ik zelf recreatief mijn kilometers afmaal. Ik vind het een mooi alternatief na het judo.”

Ter gelegenheid van de Touraankomst in Gent reed de topsportcoördinator van de Vlaamse judofederatie aan de zijde van Oost-Vlaams gouverneur André Denys een retrorit. “Van fietsen kan ik genieten. Het zorgt voor weinig belasting, je pleegt niet zo fel roofbouw op je lichaam”, stelt Vandecaveye. “Maar dat betekent geenszins dat ik voor een etappe in de Ronde van Frankrijk een volle namiddag zal thuisblijven. Ik ben sowieso geen zware tv-kijker. Want iemand die zoiets doet, verliest uiteindelijk veel tijd. (lacht) En ik ben nu eenmaal graag een bezige bij. Ik kies dan liever voor de samenvattingen tijdens het journaal, voor mij dagelijks een absolute prioriteit.”

De randprogramma’s van Karl Vannieuwkerke of Mart Smeets verdienen ook haar aandacht. “Meestal gebruik ik de snelste weg, die van de VRT”, beweert Vandecaveye. “Let op, ik vind Smeets een uitstekende journalist en wielrennen blijft toch een heel toegankelijke sport. Het gaat om licht verteerbare programma’s, waarbij de heroïek, de dramatiek van een valpartij, het ramptoerisme en het spektakel makkelijk worden gecombineerd.”

De oud-poulain van Jean-Marc Dedecker heeft er geen moeite mee om zichzelf een chauviniste te noemen. “Dat spreekt toch voor zich”, zegt ze. “In gelijk welke sport. Dus als Kim Gevaert en Tia Hellebaut in actie komen tijdens de Golden Leaguemeetings of de Memorial Van Damme, dan ben ik hun eerste supporter. Ik moet wel toegeven dat je een atletiekmeeting als sportevenement beter volgt vanuit het stadion, voor de sfeer.”

Het voetbal verdween ietwat naar de achtergrond. Maar via haar gewezen coach en toeverlaat Eddy Vinckier blijft ze op de hoogte van alle ontwikkelingen. “De grote lijnen ontgaan me dus niet”, lacht ze. “Hij volgt alles van het nationale en internationale voetbal. Een volledige wedstrijd op tv bekijken zit er vaak niet in. Ik haal mijn schade wel in via Sportweekend op zondagavond.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content