Feyenoorder Robin van Persie verkiest Arsenal boven PSV.

Enkele weken geleden gaf Robin van Persie in VI aan dat zijn tijd bij Feyenoord erop zat. “Een band ? Die is er niet en ook nooit geweest”, verklaarde hij over trainer Bert van Marwijk. “Er bestaat gewoon geen communicatie tussen ons. Ik heb wat warmte en aandacht nodig.”

Aanleiding voor de minder goede samenwerking was de gemakzucht en het ego van het Nederlandse supertalent, door zijn fans geroemd om zijn magische linker, unieke touchen adembenemende dribbels. Zo herinnert iedereen zich nog goed hoe hij als invaller een vrije trap van specialist Pierre van Hooijdonk afsnoepte. Een zomer later barstte de bom in Turkije, toen Van Persie wegens onprofessioneel gedrag op het vliegtuig werd gezet en de supercupfinale tegen Real Madrid miste. “Toen Van Marwijk me dat vertelde, was ik verdoofd”, zei hij daar later over. “Ik kreeg de zwaarst mogelijke straf.”

Omdat er nog altijd geen sprake is van enige constante in zijn prestaties, werd Van Persie in de eerste seizoenshelft veelal naar het tweede plan verwezen bij Feyenoord. Ondertussen staken contractperikelen de kop op. Van Persie nam een vaag Spaans makelaarsbureau, wat de gesprekken over een verlenging tot 2007 niet echt bevorderde. Feyenoord stelde een limiet : slikken of stikken, dus bijtekenen of vertrekken. Tijdens de winterstop bracht een delegatie van Arsenal zijn hoofd helemaal op hol. De ontnuchtering kwam echter even snel toen bleek dat Feyenoord acht miljoen euro vroeg, waarna de Gunners voor de Spanjaard José Antonio Reyes kozen.

Begin april trok PSV aan de bel. Guus Hiddink stond te popelen om de begenadigde voetballer uit zijn lijden te verlossen, maar kreeg concurrentie van FC Sevilla en opnieuw Arsenal. Robin van Persie koos noch voor Nederland (Eindhoven), noch voor het geld (Spanje), maar voor een van zijn vier droomclubs, met name Engels kampioen Arsenal. De club uit Noord-Londen betaalt circa 4,8 miljoen euro en geeft hem een vierjarig contract. (FV)ORANJE won met 4-0 van Griekenland dankzij een sterke prestatie van jubilaris Boudewijn Zenden, die zijn vijftigste interland afwerkte. Makaay, Zenden, Heitingaen supersub Van Hooijdonk zorgden voor de treffers. WILLEM VAN HANEGEM (60) blijft tot en met het WK van 2006 assistent-bondscoach. Het team wordt tijdens het EK in Portugal versterkt met Jan Wouters, die daarvoor de toestemming kreeg van Glasgow Rangers. FC TWENTE versterkte zich voor volgend seizoen met Raymond Fafiani (20). De middenvelder van Vitesse tekende voor drie jaar. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 27 goals ; 2. Kuijt (Feyenoord) 16 goals ; 3. Elkhattabi (AZ), Buffel (Feyenoord), Sibon (Heerenveen) 14 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content