Woensdag 18/8

Je maintiendrai. Zoals Willem van Oranje-Nassau. Uw Scout zal niet versagen vooraleer de scheidsrechtersrangschikking in dit blad een waardevolle tabel is, in plaats van het lolletje dat ze nu soms dreigt te worden. Dat vorig jaar twee Hollandse arbiters één en twee eindigden had eigenlijk tot een crisisvergadering moeten leiden, maar die heeft niet plaatsgevonden. Er zijn verzachtende omstandigheden : de druk van de zomerserie (Boom, Dessel, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Londerzeel, ’s Herenelderen !), en de overbelaste sportzomer 2004, maar dat mag geen reden zijn om tot in eeuwigheid in de boosheid te volharden.

Het probleem zit ‘m bij die gemiddelden. Pro domo pleitend kunnen wij nu aanhalen dat die maar één kolom uitmaken van de in totaal vijf die onze scheidsrechters evalueren. Maar pro diabolo pleitend onderstrepen wij dan weer dat het wel de meest in het oog springende kolom is. En dat een voetbalvakblad als het onze zijn lezers een echte rangschikking van de refs zou moeten aanbieden. Er mag een verschil zijn met de officiële lijst, graag zelfs, maar dat onze internationale nummer één niet bij de eerste twintig eindigt, is op het randje af belachelijk.

We moeten die gemiddelden beter gaan ‘wegen’. Een gemiddelde is een bijzonder beperkte graadmeter. De voorbeelden zijn klassiek. Een man die niet kon zwemmen waadde door een rivier van gemiddeld anderhalve meter diepte en verdronk. U gaat jagen en mikt op een vluchtende haas. Uw eerste schot belandt er een meter voor en uw tweede schot een meter erachter, dan is die haas gemiddeld morsdood. In werkelijkheid zal u naar de afdeling ‘Wild en gevogelte’ van de Delhaize moeten rennen, of het wordt honger lijden vanavond.

Wenst u te weten hoe sterk een bepaalde groep in iets is, baseer u dan nooit uitsluitend op het gemiddelde. Neem het mee in rekening, maar combineer het met andere aanwijzingen als bijvoorbeeld de mediaan, de middelste waarde op de schaal. Hebben in een klas acht van de tien leerlingen honderd op honderd en de andere twee nul, dan is het gemiddelde tachtig op honderd. De mediaan evenwel, is honderd op honderd, en geeft een betere indicatie van de sterkte van de klas.

Ook bij onze scheidsrechters zegt dat gemiddelde weinig. A fluit één match en krijgt een 8, dan heeft hij ook gemiddeld een 8. B fluit vijf matchen, krijgt vier keer een acht (weinig waarschijnlijk met de controleurs van Sport/Voetbal Magazine) en één keer een vijf, dan heeft hij gemiddeld slechts 7,4.

Er moet een andere classificatie komen, en we gaan de Jacques ambeteren tot hij er een vindt. Of iemand anders deze bladzijde laat schrijven, dat is waarschijnlijk een gemakkelijkere oplossing. Mogelijk ook een betere.

Donderdag 19/8

Olympisch zeilen. In de studio leest Frank Raes af van een hem inderhaast toegeschoven papiertje : ‘Sebastien Godefroid is in de eerste race negende geworden, in de stand staat hij vierde.’ Hoe dat kan, begrijpen wij niet, maar mogelijk worden er onderweg bonificaties gegeven, zoals in de Tour de France. Er zijn elf races, weet de Frank, er is dus nog veel mogelijk.

Tweede dag. Frank, tussen vier studiogesprekken in : ‘Sebastien Godefroid is vandaag één keer twintigste en één keer achtste geworden, hij zakt in de stand naar de negende plaats.’ Afgelopen, denken wij, maar wij kennen niets van zeilen, zoals Bart Kaëll.

De volgende middag. Jan Wauters heeft nog maar net wéér eens verteld over de aanslag op de Israëlische atleten in München, en dat hij ’s ochtends vroeg al op weg was naar de radiostudio toen de mannen van de televisie (Sonck e.a.) met een stuk in hun kraag weer in het hotel kwamen en hun bed indoken, of daar is het papiertje : Godefroid is één keer zesde geëindigd, maar hij is ook één keer uit zijn boot gevallen en niet aangekomen ! ‘Niet erg’, stelt Frank ons gerust, ‘het slechtste resultaat telt niet mee. In de stand staat Sebbe nu derde.’

De volgende dag eindigt hij twee keer eerste, maar omdat ook de beste twee resultaten niet meetellen, is hij in de stand nu gezakt naar de twaalfde… Het is maar goed dat ze van dat zeilen geen beelden uitzenden.

door Koen Meulenaere

‘Gemiddeld is die haas morsdood.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content