Tom Boonen test het olympisch parcours van Londen.

Volgend jaar rond deze tijd, op 12 augustus, valt het doek over de Olympische Spelen in Londen. Nu al staat vast dat de Belgische delegatie voor de diverse wielerdisciplines op de Olympics een van de grootste ooit zal zijn. De nationale wielerfederatie gaat uit van een selectie van 20 tot 23 renners, verdeeld over de weg, de piste, het mountainbiken en mogelijk ook het BMX. Naar de Spelen van Athene in 2004 vaardigde België slechts negen renners af, in Peking waren we met elf renners.

Om organisatieprocedures, accommodaties en parcours op punt te stellen, worden dezer dagen allerhande testevenementen georganiseerd, de zogenaamde London Pre-pares Series. Zo nam Sven Nys eind juli deel aan een mountainbikewedstrijd op het olympisch parcours in Hadleigh Farm. Voor de renner van Landbouwkrediet, die zich overigens ook afgelopen weekend op het EK nog niet kon kwalificeren voor de Spelen, verliep de race niet zoals verhoopt. Twee lekke banden dwongen hem tot de opgave.

Komende zondag zijn de wegrenners aan de beurt om hun eerste indrukken van hun olympisch circuit op te doen. Voor de London-Surrey Cycle Classic, zoals de testwedstrijd heet, selecteerde bondscoach Carlo Bomans het vijftal Tom Boonen, Kevin De Weert, Jurgen Van De Walle, Jan Bakelants en Stijn Joseph. “Maar conclusies over het olympische kwintet voor 2012 mag je hier niet aan vastknopen”, aldus Bomans. “Het ging er alleen om welke renners nu vrij waren. Desnoods nam ik zelfs beloften mee.”

Vandaar dat Philippe Gilbert, die volgend jaar in principe met Boonen de kar moet trekken, nu niet mee afreist naar Londen. De Belgische kampioen wil deze week in de Eneco Tour punten sprokkelen in zijn jacht op de leidersplaats in de UCI-stand. Hij neemt komende maandag ook deel aan het BK tijdrijden in Duisburg/Tervuren.

“Het belangrijkste is dat we al eens het parcours van Londen kunnen inschatten tijdens een wedstrijd”, zegt Bomans. “Dat geeft toch een veel getrouwer beeld dan dat je er buiten competitie eens een kijkje gaat nemen.” De start- en aankomststreep is getrokken op The Mall, de brede laan die uitmondt op Buckingham Palace. Na zeventig kilometer bereiken de renners een lokaal circuit rond Box Hill in Surrey, dat ze zondag slechts twee keer zullen afleggen, maar op de Spelen negen keer.

“Dat rondje schijnt voortdurend op en af te gaan”, weet Bomans. “Het parcours zou dus helemaal niet zo biljartvlak zijn als weleens beweerd wordt. De vraag is of het lastig genoeg zal zijn voor bijvoorbeeld Gilbert. Aan Boonen en de andere renners om mij dat te vertellen. Na die plaatselijke ronde volgt ook nog dertig kilometer tot de finish, waarin het peloton zich mogelijk opnieuw kan organiseren. Al is dat niet vanzelfsprekend met ploegen van vijf.”

Een groepsspurt is alvast het scenario waar het Britse publiek op rekent. Van Mark Cavendish, zondag een van de vedetten aan de start, wordt niets minder verwacht dan dat hij op zaterdag 28 juli 2012 met de gouden plak staat te pronken.

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content