Generatie Z werd volwassen

© BELGAIMAGE

Vitesse, donderdag tegenstander van Zulte Waregem in de Europa League, zit in dezelfde situatie als de West-Vlamingen: hoe de eer van het land hooghouden tegen opponenten die kwalitatief veel sterker zijn?

Tijdens de winterstop van 2017 gaf Henk Fraser, trainer van Vitesse, een opgemerkt interview aan het Nederlandse vakblad Voetbal International. Hij had het over de Generatie Z, de generatie zacht, die bij tegenslagen het hoofd weleens liet hangen, met puntenverlies tot gevolg. Een generatie die meer wil voor minder. Fraser, de zoon van een militair die in het voetbal was opgegroeid met de harde lessen van Willem van Hanegem, stelde zich in één beweging zelf ook kwetsbaar op. Hij vroeg zich af of hij zelf wel in staat was het maximale te halen uit de spelersgroep. Bij Vitesse wordt immers verwacht dat een trainer de ploeg ergens tussen plaats vier en plaats zes parkeert. Fred Rutten en Peter Bosz slaagden daarin, Rob Maas (die negende eindigde) niet, waarna hij werd ontslagen. Fraser stond ten tijde van het interview met Vitesse achtste.

Na de winterstop kroop iedereen samen uit het dal. De trainer kreeg het team op de rails en slaagde erin om iets te doen wat in de geschiedenis van de club nog niet was gelukt: de KNVB-beker winnen. Uitblinkers van het seizoen waren topschutter Ricky Van Wolfswinkel (twee doelpunten in de bekerfinale), middenvelder Lewis Baker, en de dit seizoen voor Club Brugge goed presterende Marvelous Nakamba.

Na het laatste fluitsignaal in de beker hield Fraser zich bewust op de achtergrond. Hij vond, bescheiden, dat het de spelers waren die verantwoordelijk waren voor de prijs. ‘Wij kunnen als technische staf enkel zaken aanreiken om hen te helpen, maar het is aan de spelers om er ook iets mee te doen. Voetbal is een sport waarbij heel veel mensen aan zichzelf denken, ik ook, maar ik ben nu heel blij voor de mensen binnen Vitesse, vooral voor de jongens.’ Vitesse, zo vond hij, had in het verleden ploegen met meer kwaliteit, maar het is wel zijn team dat erin slaagde om een prijs pakken.

Vernieuwing

Fraser had vorig jaar geen ploeg die makkelijk het spel maakte, analyseerde Voetbal International bij de start van het nieuwe seizoen. Als de tegenstander hoog druk zette, had de ploeg moeite om daar onderuit te komen. Het voetballend vermogen moest in de zomer omhoog.

Het grote probleem was de financiële situatie. Vitesse is een ploeg die het afgelopen jaar een tekort had van 13,4 miljoen euro. Het succes van de bekerfinale betekende ook dat er verzilverd kon en moest worden. Van Wolfswinkel trok voor 5 miljoen euro naar FC Basel, Nakamba voor 3,5 naar Brugge. De San José Earthquakes namen Valeri Kazaisjvili over en West Brom telde 7,2 miljoen euro neer voor centrumspits Zhang (Chinees en nog maar 20). Bijkomend probleem was dat de Chelseahuurlingen Baker, Nathan en Tighadouini ook vertrokken. Met andere woorden: Fraser moest én nieuw technisch vermogen halen, maar ook compleet herbeginnen. Vooral offensief: Van Wolfswinkel, Baker, Nathan en Tighadouini waren vorig seizoen samen goed voor 37 van de 51 gemaakte doelpunten.

Dat lijkt gelukt. Om de mentale weerbaarheid te verhogen en in de wetenschap dat wat uit Chelsea komt altijd jong is, werd gekozen voor wat meer ervaring bij de rekrutering. Bruns (rechtsmidden) is 25, doelman Pasveer 33 en linksbuiten Linssen 26. Bij de interlandbreak stond Vitesse derde, na PSV en Feyenoord. Haast alle nieuwelingen hebben een basisplaats, het doelpuntensaldo is plus acht. Chelsea stuurde wat nieuwe veelbelovende talenten, zoals Dabo (rechtsachter) of Mason Mount, een achttienjarige aanvallende middenvelder die het voorlopig nog met invalbeurten moet stellen. De berekende gok om bij Ajax de Zuid-Afrikaan Thulali Serero weg te halen, is aan het lukken. Serero (27, en ooit scorend voor Ajax tijdens de zege in Barcelona) werd vorig jaar nog terug naar Jong Ajax geduwd en aast nu op revanche. Frêler dan Nakamba, maar met een uitstekende techniek en sterk qua positiespel. Hij is in een 4-3-3 centraal op het middenveld de spelmaker. Voorin is de plaats van Van Wolfswinkel overgenomen door Tim Matavz. Ooit als grote belofte van Groningen naar PSV gegaan, hij was toen snel en dodelijk, maar daar mislukt, waarna hem hetzelfde overkwam bij Augsburg, Genua en Nürnberg. De Sloveen is inmiddels 28, meet 1m88 en scoorde dit seizoen in zeven competitiewedstrijden al vijf keer. Achterin staat op links een oude bekende: Alexander Büttner (28) heeft een verleden bij Manchester United en bij Anderlecht. Hij is al sinds januari in Arnhem, maar kwam toen uit Rusland (Dinamo Moskou) met overgewicht en een gebrek aan ambitie. Büttner trainde hard deze zomer en lijkt nu een ander mens.

Ambities

In een poule met Nice en Lazio is Vitesse van hetzelfde niveau als Zulte Waregem. Als de twee groten doorduwen, schiet de ploeg tekort. Lazio kwam met 2-3 winnen in Arnhem, na drie individuele fouten van de Nederlanders, en Nice haalde het thuis met 3-0. De ambitie van Vitesse, dat na de uitschakeling van Ajax, Utrecht en PSV in de voorrondes de enige nog resterende Nederlandse ploeg in de Europa League is, was overwinteren, maar of dat haalbaar is? Van de twaalf teams uit de Eredivisie die de voorbije vijf jaar deelnamen aan de poules, wisten er maar vijf te overleven. Overigens is maar één deelnemer in de poules (net zoals bij ons) uitzonderlijk: het overkomt Nederland voor de eerste keer in negen jaar.

Dat legt druk op het team. Fraser zei bij de start van de poules al dat hij zich ‘verantwoordelijk voelde voor het hele Nederlandse voetbal’. Punten halen voor de coëfficiënt wordt dan ook belangrijk. Tot dusver is het nog niet gelukt. Dan maar in Waregem?

DOOR PETER T’KINT – FOTO’S BELGAIMAGE

Coach Henk Fraser moest van de zomer compleet herbeginnen. Dat lijkt gelukt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content