Net geen elftal distilleerde Peter Balette, trainer van Heusden-Zolder, uit de lijst van 19 beschikbare spelers die Genk hem voorlegde : het gaat om doelman Bailly, de veldspelers Vanbeuren, Delbroek en Matoukou die vorig jaar al gehuurd waren, Teelen, die aan La Louvière uitgeleend was, plus Wamfor, Euvrard, Mampuya, Bersnjak en De Camargo. Elf spelers klinkt leuker voor de pers, maar Vanderelst heeft wegens eind contract niets meer met Genk te maken, benadrukt Balette. “Hij is de enige van de elf waar het tussen twee en niet tussen drie partijen gaat.” Balette kreeg niemand in de maag gesplitst. “Ik koos vrij. Ik liep voor mijn opleiding voor de Pro Licence een week stage bij Genk, zag daar voldoende wedstrijden van beloften en reserven om alle spelers voldoende te taxeren. We nemen ook niet om te nemen. Sommige posities blijven open hoewel ook voor die posities spelers van Genk beschikbaar waren. Ik ga ervan uit dat wie in de voorbereiding van vorig seizoen goed genoeg was om deel uit te maken van de A-kern van een deelnemer aan de Champions League een versterking moet zijn voor een nieuwkomer in de Belgische eerste klasse.”

De drie spelers die vorig jaar gehuurd werden, gaven al hun akkoord, met de zeven andere moet Genk nog praten. Balette : “Het kan dat sommigen niet willen komen. Ik wil enkel gemotiveerde spelers die uit vrije wil overkomen. Gebeurt dat niet, dan zoeken we elders vervangers, dan gaan we die lijst niet opnieuw bekijken.”

Namens Genk gaat sportief verantwoordelijke Paul Theunis ervan uit dat de betrokkenen deze week de knoop doorhakken. “Op 26 juni hervat Genk de trainingen, op 30 juni gebeurt dat bij Heusden-Zolder. Voor wie niet wil gaan, zoeken we een andere oplossing, met alle respect voor het nog lopende contract. Momenteel is er geen sprake van een C-kern.”

Bedoeling is dat een aantal Genkse spelers bij Heuden-Zolder een sportieve meerwaarde opbouwen. Paul Theunis : “Niets zou me meer tevreden stemmen dan een jongen die de unieke kans die hij bij Heusden-Zolder krijgt, aangrijpt en met een meerwaarde volgend jaar bij ons in de kern terugkeert.” Van competitievervalsing kan geen sprake zijn, vindt hij. “Wij werken enkel op die domeinen samen waar geen discussie kan over bestaan : horeca, ticketverkoop, gezamenlijk gebruik van het stadion. Alle andere zaken, het sportieve, commerciële, secretariaat en het financiële, doet Heuden-Zolder autonoom, zoals zij willen. Wil Peter Balette 4-3-3-spelen en wij 4-4-2, dan is dat zijn zaak.”

Ook Balette gaat er niet zo maar van uit dat Genk de zes punten cadeau krijgt. “Integendeel. Precies in die matchen gaan die jongens zich dubbel plooien. Niemand verplicht me ook spelers van Genk op te stellen. Dat bewijzen de statistieken van afgelopen seizoen. Als iemand ons met een gemiddelde van 2,1 spelers van Genk per wedstrijd Genk B wil noemen, doet die maar. Niemand noemde ons STVV-B, terwijl er in het elftal meer spelers meededen die bij Sint-Truiden voetbalden.”

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content