Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

Cercle Brugge keert na zes jaar terug naar eerste klasse. Kijk je uit naar hun komst ?

Peter Vandenbempt : Ik weet niet goed wat ik daar moet van denken. Cercle is een club die nooit tot de verbeelding sprak. Het geeft wel wat meer kleur aan de competitie, met de derby en een comfortabel stadion, maar ik vraag me af wat hun toekomst is in eerste. Het was een fenomeen op zich, zoals ze het vroeger zonder toeschouwers en centen rooiden in eerste. Maar ik kan me voorstellen dat Trudo Dejonghe nu de wenkbrauwen fronst. Ik heb de indruk dat Cercle de laatste jaren nog kleiner is geworden, terwijl Club nog groter werd. Ze kunnen wel profiteren van spelers die nu betaalbaar worden, maar waar ze zeven jaar geleden niet eens moesten aan denken. Maar de basis blijft toch het publiek, en dat hebben ze onvoldoende.

Ik kijk wel uit naar Jerko Tipuric, van wie ik heel interessante uitspraken las in recente interviews. Zeer terecht was zijn opmerking over wat Cercle eerste klasse bijbrengt, namelijk stabiliteit. Met hen weet je tenminste relatief zeker dat ze de competitie zullen uitspelen met min of meer dezelfde ploeg en niet met een groep juniores.

Heeft Eupen of een andere tweedeklasser méér te bieden dan Cercle ?

Nee, hoor. Van wat er in tweede klasse overbleef, spreekt Cercle nog het meest tot de verbeelding. Alle anderen hebben nog veel minder troeven dan Cercle. Dat zeg ik niet alleen, dat beseffen die mensen van Eupen zelf ook wel. Zij huiveren zelf voor eerste klasse. Het pleit voor hen dat ze dat zelf zo goed kunnen inschatten. Maar ik wil daar wel eens naartoe omdat het een leuke verplaatsing is naar een landsdeel waar je anders niet komt. Eigenlijk zou zo’n club het recht moeten hebben om een promotieplaats af te staan aan een club die wél meer mogelijkheden heeft om het te doen in eerste.

Wie zou dat dan zijn, als we vooruitblikken naar de nakende eindronde ?

Heusden-Zolder heeft het voordeel dat het via Genk aan een deftige ploeg en een mooi stadion geraakt, maar ik heb het niet zo voor fusies. Zulte-Waregem lijkt me nog de beste keuze, want wie zit nu op Denderleeuw te wachten ? Dat komt ervan nu de vier degradanten van de laatste twee jaar niet in tweede klasse belanden.

Moet La Louvière fuseren met Bergen ?

Wat mij betreft, is het best dat La Louvière, Bergen én Charleroi samengaan en een ploeg vormen die in het mooiste stadion van België speelt, dat van Charleroi, en die kan meedingen naar de topvijf. Ga eens naar La Louvière, qua beleving is dat van een ongelofelijke triestheid. Zelfs naar de bekerwedstrijden komen de mensen niet kijken. Voorzitter Gaone, die in de eerste plaats toch een zakenman is, heeft dat na de aanvankelijke euforie eindelijk ook begrepen.

In Bergen zijn ze nochtans enthousiast over hun eerste jaar in eerste klasse. Of is dat een tijdelijk fenomeen ?

Bergen is ook niet leefbaar, tenzij bij gratie van de overheid. Zij profiteerden van de euforie, van de verbazing van de tegenstrevers over de gammele accommodatie met kleine kleedkamers en een klein veldje. En van een goeie start. Ik vraag me af hoe ze zich gaan herpakken als ze volgend jaar met nul op negen van start zouden gaan. Bergen had een paar goeie voetballers, maar ook niet méér : Joly, La Placa, Roussel. Ik vond ze vaak niet zo best voetballen. Neem Roussel weg en ze staan onderin de rangschikking, want van hun 46 doelpunten maakte hij er 22. De tweede beste doelschutter van Bergen heeft er vier. Dat zegt toch alles ?

Roussel werd wel niet opgeroepen voor de Rode Duivels.

Als je dingen gaat uitproberen, moet hij bij de achttien zijn. Niet alleen omdat hij topschutter is, maar vooral omdat je zo’n type niet hebt. Hij scoort makkelijk, is een sterke beer, ook een goeie targetman. Als je vroeger Bob Peeters selecteerde omdat je dat type nodig had, moet je nu Roussel nemen. Misschien is hij wel een betere versie van Peeters.

Eindelijk duidelijkheid in de zaak-Lommel : iedereen is de punten kwijt die het tegen hen behaalde, en zelf wordt de club naar vierde provinciale teruggezet.

Ik snap niet wat men bondsvoorzitter Jan Peeters allemaal verwijt, behalve dat hij niet geprobeerd heeft om achter de schermen iets in mekaar te boksen zoals Michel D’Hooghe ongetwijfeld gedaan zou hebben. Als het reglement bepaalt dat het moest gebeuren zoals het nu is gebeurd, dan is dat maar zo. Alleen : wat is dat nu voor een competitie ? Lierse doet van de ene op de andere dag voor niets meer mee, zonder dat het dat in de hand heeft. Genk idem. Ik snap ook dat ze in derde klasse die failliete eersteklassers niet graag zien komen. Want volgend jaar doen Aalst en KV Mechelen vrolijk mee met in derde met clubs die daar blijven hangen zijn omdat zij geen risico’s hebben willen nemen. De overnemers willen wel de lusten, de naam en de traditie, maar niet de lasten uit het verleden. Dat is oneerlijk.

Intussen zijn in de competitie alle prijzen verdeeld. Waar kijk jij de resterende speeldagen nog naar uit ?

Naar de bekerfinale. Die leeft in Haspengouw, tot in Diest en Leuven toe. STVV verdient ook een bekroning voor het plezier dat het ons dit jaar schonk, al was het na nieuwjaar wat minder. De beleving doet me een beetje denken aan die in Genk een jaar of vijf geleden. Met dit verschil dat STVV volgend jaar géén kampioen zal worden.

GBA geeft volgend jaar een debutant een kans als trainer : Marc Brijs.

Geef hem een kans, al hoef ik niet elk jaar een nieuwe trainer. Ik wil ook wel eens zien hoe gevestigde namen zich ontwikkelen. Ik vind ook dat Franky Van der Elst een nieuwe kans verdient. Ik vind het zeer onheus hoe hij behandeld is : het getuigt van een totaal gebrek aan respect dat men niet eens met hem heeft gepraat. GBA gaat een moeilijk seizoen tegemoet. Van de grandeur waarmee het project ooit is voorgesteld, blijft er niets over, maar dat was al na een half jaar duidelijk. Dat opgeblazen karakter stoorde me toen wel een beetje.

Lierse valt steeds verder terug.

Die ploeg speelde de hele tijd op de toppen van de tenen en teerde op een strakke organisatie. Ik heb nooit in hen geloofd als kandidaat voor een Champions Leagueplaats, wel in Lokeren dat veel beter voetbalde. Het wegvallen van een paar sterkhouders is dodelijk gebleken, want zo’n sterke bank blijkt het niet te hebben nu Marc Schaessens er niet meer bij is. Lierse moet opletten dat het zich niet laat verleiden om in moeilijke omstandigheden een berekend risico te nemen om volgend jaar het succes te forceren. Ze hebben zich blauw betaald aan veel punten zonder dat daar een prijs tegenover staat, en waarschijnlijk gaat ze ook niemand kunnen verkopen. Al bij al kregen de ploegen die een prijs verdienden die ook : Club, Anderlecht, Lokeren, en straks hopelijk STVV.

Bij Genk moeten steeds meer spelers weg.

Clubs moeten niet te snel roepen dat bepaalde spelers weg moeten. Chatelle moest absoluut weg, maar speelt drie wedstrijden beter en nu gaan ze hem houden : dan heb je als club duidelijk geen idee waar je naartoe wil. Zodra het een beetje warm wordt, komen bij Genk al die tegenstellingen van vroeger waarvan we dachten dat ze verdwenen waren, ineens weer naar boven. Het blijft een club met een Latijnse inslag.

Maandag wordt bekend wie de Profvoetballer van het Jaar is. Op wie tip jij ?

Danny Boffin gun ik het wel, al komt opnieuw de naam van Timmy Simons naar boven. Die speelde heel weinig slechte wedstrijden. Pakte ook maar één gele kaart, al heeft dat ook met zijn reputatie van ‘brave Timmy’ te maken : ik zag toch een paar fouten van hem waar hij ook geel had voor kunnen krijgen. Terwijl die arme Peter Delorge nog maar zijn been moet uitsteken om te tackelen, of hij heeft al een kaart vast. Scheidsrechters roepen altijd dat ze geen rekening houden met reputaties, maar die namen zitten wél in hun hoofd, hoor.

door Geert Foutré

‘Neem Roussel weg en Bergen staat onderin de rangschikking. Hun tweede beste doelschutter maakte vier goals. Dat zegt toch alles ?’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content