Genk oog in oog met Erling Braut Haaland (RB Salzburg), tienersensatie in de Champions League

© Offside via Getty Images

In de Oostenrijkse Bundesliga kan enkel LASK Linz nog enigszins volgen.

Volgt de Noorse revelatie Erling Braut Haaland (19) straks in de voetsporen van Sadio Mané en Naby Keïta en belandt hij via RB Salzburg uiteindelijk in de Premier League? Die kans bestaat. Naar verluidt zou vooral Manchester United via Ole Gunnar Solskjaer hengelen naar de in Leeds geboren 1,94 meter grote targetman, die nog tot 2023 onder contract ligt bij het team van coach Jesse March (46). In januari dit jaar verhuisde Haaland nog voor 5 miljoen euro van Molde FK naar Oostenrijk, ondanks een bijzonder aanlokkelijk voorstel van Juventus.

De marktwaarde van de tweevoudige international wordt tegenwoordig geschat op 30 miljoen euro. Door zijn sterke optredens tegen Napoli en Liverpool voetbalde hij zich blijkbaar ook in de kijker van Bayern München, als stand-in voor scoremachine Robert Lewandowski.

Bij RB Salzburg maakte Haaland in korte tijd naam over heel Europa. Er waren niet enkel de vijf hattricks in de eigen competitie, maar ook de drie goals bij 6-2-zege in de CL tegen Sander Berge en co. ‘Dan is het normaal dat bij zo’n topspeler geruchten ontstaan’, weet Marsch na 26 goals en 6 assists in amper 18 duels dit seizoen. ‘Het plan is dat hij gewoon blijft. Wij maken er ons echt niet druk over.’ Die rust heeft te maken met de goede band tussen directeur Christoph Freund en vader Alf-Inge Haaland, een oud-profvoetballer. ‘Een superrelatie’, zegt de coach. ‘Ze spreken elkaar vaak, ook over een ontwikkelplan en nieuwe bestemmingen.’

In de Bundesliga heeft RB Salzburg vleugels. Want na 14 speeldagen stond de teller al op 38 punten, waarbij vooral het doelpuntensaldo (56-12) opvalt. Enkel LASK Linz kan nog enigszins volgen. Het derde geklasseerde Wolfsberger AC kreeg onlangs nog een kansloze 0-3-nederlaag aangesmeerd. Wie scoorde? Haaland! Duidelijk buiten categorie, de koele maar opportunistische Noor.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content