Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Gui Polspoel (Canal+), Peter Vandenbempt (VRT-radio), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

Vanavond wordt bekend wie de Gouden Schoen krijgt. Wie is topfavoriet ?

Peter Vandenbempt : Er zijn twee favorieten : Timmy Simons en Wesley Sonck. Danny Boffin zal het niet graag horen, en vindt die uitleg onterecht, maar de realiteit is dat hij op Belgisch niveau heel goed heeft gespeeld, terwijl de anderen dat ook op internationaal niveau deden. Het criterium voor de Gouden Schoen is voor mij het antwoord op de vraag : kan die speler met zijn huidige vorm ook mee in een buitenlandse topcompetitie ? Niet bij een staartploeg uit Turkije, maar in een sterke liga. Zowel Simons als Sonck kunnen dat. Toen Simons op het WK tegen Brazilië punten verzamelde, liep Boffin zich langs de zijlijn op te warmen.

De Gouden Schoen gaat toch over prestaties in de nationale competitie ?

Waarom sturen ze dan de stemformulieren voor de eerste ronde niet op na de competitie maar wachten ze daarmee tot na het WK ? Simons is voor mij een absolute topper. Hij heeft alles : snelheid, overzicht, kan anticiperen en, niet onbelangrijk, een man terughalen. Dat bewees hij op het WK tegen Ronaldo. Hij moet alleen nog zorgvuldiger worden bij de balaanname en het leren afwerken. Ook de manier waarop Sonck zijn Gouden Schoen met sterke prestaties op een continue manier verdedigt, vind ik grote klasse.

Hoort Skoko ook bij de kandidaat-winnaars ?

In de eerste ronde wél. Samen met Wesley Sonck is hij toch de bezieler van de Genkse titel. De laatste weken werd hij mee het slachtoffer van de mindere prestaties van Genk, vooral op het middenveld. Vooral tegen Club Brugge viel dat op, hoe hij en Bernd Thijs telkens met een man meer geconfronteerd werden. Dat komt omdat Daerden een mindere periode kent, wat op zijn leeftijd veeleer normaal dan abnormaal is, en omdat Beslija echt een buitenspeler is.

Verbaast de opmerking van Skoko dat hij weg wil omdat hij van niemand iets meer kan leren ?

Hij speelt op een cruciale plaats om vast te stellen dat Genk niet meer over zijn tegenstander heen kan lopen. Vorig jaar konden ze plots stoom maken, waarop je aanvoelde dat er kort daarna een doelpunt zou vallen. Die dreiging kunnen ze niet meer ontwikkelen. Dus vindt hij dat er anders moet gespeeld worden omdat hij en Thijs het niet meer in hun beidjes kunnen belopen. Hij heeft gelijk dat hij de problemen aankaart. Alleen vind ik zijn uitspraken dat hij van niemand rond hem nog iets kan bijleren heel ongelukkig. Dat is schadelijk voor de groepsgeest. Je zal dat maar lezen, Koen Daerden zijnde, en vervolgens weer het veld op moeten om met die man samen te werken. Daarom zijn de eerstvolgende wedstrijden van Genk zo belangrijk. Herpakken ze zich, dan blijft dat niet hangen. Blijven ze krasselen, dan wordt dat probleem misschien uitvergroot.

Skoko wil naar een grote club. Vind je hem een topper, zoals Sonck ?

Het is een uitstekende voetballer, met een enorm loopvermogen, verdedigende kwaliteiten, een goeie laatste pass. Het enige wat hij meer moet doen, is doelpunten maken. Ik weet niet of hij op een hoger niveau constant topprestaties kan leveren. Dat moet nog bewezen worden. Hij speelde zijn beste wedstrijden met een goeie Thijs achter hem, vergeet dat niet. Terwijl Sonck het ook in zijn eentje kan. Maar Genk zijnde zou ik Skoko toch proberen houden.

Vorig jaar was Dagano onmisbaar, nu lijkt hij niet meer te kunnen voetballen.

De Dagano van vorig jaar zag ik nog niet. Hij heeft niet gebracht wat van hem verwacht werd. Als een trainer als Vergoossen na overleg met zijn technische staf de beslissing neemt om hem niet mee te nemen op trainingskamp, moet er toch al heel wat aan de hand zijn. Iemand als Vergoossen doet dat niet zomaar, omdat een speler één keer te laat komt.

SEM-begeleider Luc Nilis vindt dat de club zich niet te bemoeien heeft met het privé-leven van de spelers.

Daar ga ik niet mee akkoord. Hoe je je ’s avonds en ’s nachts gedraagt, heeft wel degelijk een impact op hoe je je de dag daarop op training aandient. Als Nilis zegt dat wat Dagano thuis doet zijn zaak is, heeft hij geen gelijk. Dat is een slechte raad naar de speler toe. De opmerking van Dagano dat hij vanaf nu wat minder zal uitgaan, zegt al veel. Genk staat in ieder geval op een keerpunt. Ze moeten zich nu herpakken.

Ben je naar de nacht van KV Mechelen geweest om de club te steunen ?

Nee, ik zou nooit geld geven aan een voetbalclub. Dat Mechelen nu de competitie uitspeelt, lijkt me de makkelijkste oplossing voor iedereen. Alleen lijkt het me niet makkelijk uit al die nieuwkomers een competitief elftal samen te stellen, want de meeste van die voetballers stonden al heel lang niet meer op het veld. Wanneer verdedigde Pavlovic bijvoorbeeld voor het laatst nog eens een doel ?

Is het weghalen van spelers bij andere clubs competitievervalsing ?

Ja, maar de kritiek dat het niet zo mogen, is onterecht. Het reglement laat het namelijk toe. Vinden de meeste clubs dat het niet kan, dan moeten ze het reglement aanpassen en niet met het vingertje zwaaien. Westerlo heeft trouwens niet veel redenen tot klagen. Kregen zij vorig jaar ook niet zomaar twee goeie spelers van Anderlecht toegewezen ?

Even was er sprake van een operatie schoonmaak in de marge van het voetbal, maar de bevoegde ambtenaar werd meteen teruggefloten.

Als iemand zich geroepen voelt om het Belgisch voetbal uit te mesten, wie kan daar dan tegen zijn ? Ik vond het wel raar dat men zo’n actie eerst aankondigt, in plaats van eerst actie te voeren. De tactiek van verrassing lijkt me het meest efficiënt. Het wordt wel tijd dat de hele boekhouding van al die clubs transparant wordt. Pas als er duidelijke balansen komen, zal het voetbal zichzelf saneren. Het zou me zeer verbazen dat alles nu koosjer verloopt. Voetbal is maar een weerspiegeling van de maatschappij en de Belgische mentaliteit.

De stad Antwerpen heeft een externe audit gemaakt waar GBA niet goed uitkomt.

Een audit op basis van wat ? Als je Bob Van Jole mag geloven, heeft men geen enkel document opgevraagd bij de club. Op welke gegevens baseer je je dan ? Wat me in dit verhaal verwart, is de voortdurende tegenspraak. De stad zegt dit en de club ontkent dat even hard. Wie spreekt hier de waarheid ? Het grote probleem lijkt me te zijn dat de kas van de stad leeg is. Misschien moet GBA maar eens gaan overwegen om dan maar op een lager niveau te gaan voetballen. Want het is net als Genk een dure club, qua salarissen. Ze geven nu voortdurend af op de stad, maar moeten ook eens bij zichzelf te rade gaan. En zich afvragen waarom het Antwerps bedrijfsleven niet in voetbal wil investeren.

Wat gaat Leekens in Algerije doen ?

Ik had heel lang de indruk dat hij de Algerijnse belangstelling gebruikte om zelf in de actualiteit te blijven. Want voor een werkloze trainer is niets erger dan in de anonimiteit te belanden en vergeten te worden. Als hij een goeie aanbieding had gekregen in België, zou hij volgens mij zeker hier gebleven zijn. Ik bedoel : als hij mocht kiezen tussen Gent en Algerije, dan was het zeker Gent geworden.

Waar kijk je naar uit in de terugronde ?

Of Anderlecht eindelijk op zijn Anderlechts gaat beginnen voetballen. Ik kijk ook uit naar wat Saeternes Club bijbrengt. Geweldige roem is hem voorafgegaan. Laat hem dat nu ook eens waarmaken. Ik verwacht een reactie van Genk, dat toch derde moet kunnen eindigen. Ik kijk ook uit naar de comeback van Standard én naar de Europese campagne van Anderlecht. Na de winter krijgt dat een extra dimensie.

door Geert Foutré

‘Toen Simons op het WK tegen Brazilië punten verzamelde, liep Boffin zich langs de zijlijn warm.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content