Het gaat hard voor Ilombe Mboyo. De spits met Congolese roots speelde zich voor de winterstop in de kijker bij Kortrijk en verkast al na zes maanden naar AA Gent. ‘Die transfer is een beloning voor mijn harde werk, maar ik heb er nooit op aangedrongen.’

In de kleedkamer van het Kortrijkse Guldensporenstadion vierden de spelers dit seizoen geregeld feest, na een zoveelste zege in eigen huis. Bij een zeldzame thuisnederlaag wordt er gefrustreerd geroepen en gescholden, maar gehuild werd er de voorbije maanden echter nooit. Tot vier dagen voor het einde van de transferperiode: vleugelspits Ilombe Mboyo (23) spreekt de groep toe met belangrijk nieuws. Het werd een emotioneel moment: Petit-Pélé, nog maar zes maanden aan de slag bij KV Kortrijk, vertelde met de tranen in de ogen dat hij met onmiddellijke ingang naar AA Gent vertrok. De spelers van Kortrijk, intussen ex-ploegmaats en de tegenstanders van komende zondag, reageerden verrast maar wensten hem het allerbeste. “Ik heb veel aan Kortrijk te danken, daarom hoop ik op mijn beurt dat mijn oude ploegmaats zich nog voor play-off 1 kunnen kwalificeren.”

Transfer in twee dagen

Nu jij halsoverkop vertrokken bent, ziet Hein Vanhaezebrouck zijn ambities voor dit seizoen toch wel deels gefnuikt. Kortrijk had al geen brede kern en jij was een van de spelers die het verschil konden maken …

Ilombe Mboyo: ” Vanhaezebrouck was inderdaad ontgoocheld, maar hij verwijt me niets. Ik snap zijn ontgoocheling wel, eigenlijk. Mijn overstap kwam nogal onverwacht. Persoonlijk wou ik eigenlijk nog niet weg bij Kortrijk. De resultaten waren goed, we hadden nog uitzicht op de top zes en ik amuseerde me in de groep.”

Waarom ben je dan weggegaan? Bij ons vorige gesprek zei je: ‘Bij Kortrijk gaan ze op zoek naar goede voetballers om de kern te versterken en een goed seizoen neer te zetten. Als je bij Charleroi goed presteert, dan word je liefst zo snel mogelijk verkocht.’

“De precieze situatie ken ik natuurlijk niet, maar Kortrijk blijft een bescheiden club en het bestuur had blijkbaar geld nodig. Eerst kwamen Gent en Kortrijk tot een overeenkomst en pas daarna werd ik op de hoogte gesteld. Of ik geïnteresseerd was om naar Gent te gaan? Ik wilde eerst met de trainer spreken, want dat is het belangrijkste. Managers mogen zeggen wat ze willen, het is de trainer met wie je elke dag moet werken en die de ploeg opstelt. Toen ik voelde dat Francky Dury vertrouwen had in mijn kwaliteiten en mij graag bij de groep wilde, ben ik akkoord gegaan met de transfer. Hij heeft me overtuigd. Op twee dagen was het beklonken.”

Het lijkt er toch sterk op dat jouw transfer geforceerd is door het Kortrijkse bestuur, niet?

“Neen, toch niet. Ik heb nog altijd het laatste woord als speler. Als Kortrijk geprobeerd had om me te verkopen aan een club waar ik me niet honderd procent goed bij voelde, dan was ik gebleven. Ik had nog een langdurig contract, hé …”

In 2009 stond je gekend als een wispelturige invaller bij Charleroi en nog geen twee jaar later word je met grote trom binnengehaald als een versterking voor AA Gent, een club uit de top drie. Het gaat plots wel heel snel voor jou …

“Te snel. ( pauzeert) Neen serieus, ik had helemaal niet verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan. Elke speler heeft ambitie, maar ik dacht dat ik de stap hogerop ten vroegste komende zomer zou kunnen zetten. Anderzijds, ik heb heel hard gewerkt de voorbije maanden, dus ik zie mijn transfer ook voor een deel als een appreciatie daarvoor.”

Hein Vanhaezebrouck

Gedurende jouw twee seizoenen bij Charleroi kwam je in totaal 19 keer aan de aftrap en mocht je ongeveer evenveel keren invallen. Pas sinds dit seizoen lukt het je om regelmaat in je prestaties te steken. Hoe komt dat?

“Toen ik debuteerde bij Charleroi was ik amper 20 en nog heel onervaren. Ik kwam net uit een moeilijke periode ( Mboyo zat een paar jaar in de gevangenis, nvdr). Het is normaal dat je dan niet meteen elke match uitblinkt, zeker in een turbulente club als Charleroi. Maar het belangrijkste verschil tussen mijn twee vorige clubs zit hem in de trainer. Charleroi beschouw ik als de club die me de kans heeft gegeven om in eerste klasse te spelen, terwijl KV Kortrijk voor mij de club is waar ik voor het eerst een trainer heb ontmoet die het maximum uit mijn kwaliteiten kan halen.”

Hoe bedoel je?

“Al in de voorbereiding had ik het gevoel dat Vanhaezebrouck me door en door kende. Hij weet perfect waar mijn sterktes en mijn zwaktes liggen. Hij heeft ook veel met me gepraat en ik voelde dat ik op het veld een belangrijke rol te spelen had. Hein wist mijn kwaliteiten volledig uit te spelen. Het is heel aangenaam werken zo.”

Wat heb je concreet van hem geleerd?

“Veel. Vooral hoe ik mezelf in dienst van de ploeg moet stellen. Met andere woorden: hoe ik kan meeverdedigen in balverlies. En ook op tactisch vlak heb ik veel geleerd van Hein. Ik heb het gevoel dat ik in die zes maanden bij Kortrijk veel slimmer geworden ben op voetbalvlak. Vroeger stond ik soms tien keer per wedstrijd buitenspel, nu bijna nooit meer. Dat maakt me als spits veel gevaarlijker. En dan is er nog de winnersmentaliteit van Vanhaezebrouck. Daar word je als speler ook beter van.”

Je kunt behoorlijke statistieken voorleggen, maar dat probeer je wel altijd te combineren met een frivole manier van voetballen.

“Dat is nu eenmaal mijn stijl, die ingebakken zit. De supporters houden wel van een portie spektakel, maar uiteindelijk is het rendement toch het allerbelangrijkste. Mijn statistieken zijn dit seizoen lang niet slecht, zeker niet voor een speler van een middenmoter als Kortrijk. Aan de andere kant: onder Vanhaezebrouck start je iedere wedstrijd met de intentie om te winnen, er wordt consequent voor de aanval gekozen. Ik zeg vaak tegen mijn vrienden: Kortrijk is een kleine club, maar een grote ploeg.” ( lacht)

Bij Kortrijk was je onbetwist titularis, bij Gent wordt het knokken om in de ploeg te raken. Dat wordt toch even wennen?

“Ik weiger negatief te denken. De trainer heeft inderdaad veel aanvallende mogelijkheden, maar ik weet zeker dat ik hem zal kunnen overtuigen. Het is aan mij om hard te werken.”

Paris Saint-Germain

Je kreeg een contract voor vier en een half jaar. Daar gaat in elk geval een zeker vertrouwen van uit.

“Daaruit zou je kunnen afleiden dat Gent een toekomst ziet voor mij. Maar vertrouwen voel je niet op papier, wel op het veld.”

De manager van AA Gent, Michel Louwagie, shopt graag in de winter. De nieuwe spelers kunnen zich dan zes maanden integreren zodat ze er meteen staan bij het begin van volgend seizoen. Jij kan de ideale vervanger van El Ghanassy worden …

“Dat is niet de uitleg die ik gehoord heb in het gesprek met Francky Dury. Ik ben een wedstrijdbeest, ik wil geen zes maanden wachten om op het veld te staan. Tot nu toe ben ik tevreden over mijn seizoen, maar ik wil pas een evaluatie maken op het einde. Door het systeem van de play-offs moeten de echt belangrijke matchen nog komen en daar wil ik bij zijn!”

Bij Kortrijk was je vaste stek de rechterflank, maar in principe kan je op meerdere posities uit de voeten?

“Het zal aan de trainer zijn om te beslissen waar hij me het best kan gebruiken. Maar ik kan niet alleen op de flank, maar ook in de punt of zelfs op de tien spelen. Dat is in mijn voordeel, want Gent heeft al een droomaanval met Yassine ( El Ghanassy, nvdr), Yaya Soumahoro, Elimane Coulibaly en Zlatan Ljubijankic.”

Stéphane Pauwels wist op RTBF te vertellen dat hij namens Valenciennes ook contact had genomen met Kortrijk. De Franse eersteklasser wou jou blijkbaar ook graag binnenhalen deze winter. Was je niet liever naar Frankrijk gegaan, aangezien het je grote droom is om ooit bij PSG te spelen?

“Ik wist helemaal niet van interesse van Valenciennes. Bij Kortrijk hebben ze alle aanbiedingen voor mij achtergehouden, behalve die van Gent.”

Waarom?

“Omdat Gent als enige voldoende heeft geboden, zeker? Maar laat me nog eens duidelijk stellen: ik ben heel gelukkig dat ik nu bij Gent zit. Ik zie de club ook niet als een etappe op weg naar Paris Saint-Germain, hoewel dat mijn ultieme droom is. Met mijn gedachten ben ik enkel en alleen bij AA Gent. Ik wil hier alles geven, Europees voetbal afdwingen en titels halen.”

DOOR BREGT VERMEULEN – BEELDEN: REPORTERS

“Al in de voorbereiding had ik het gevoel dat Vanhaezebrouck me door en door kende.”

“Ik ben een wedstrijdbeest, ik wil geen zes maanden wachten om op het veld te staan.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content