Een van de voordelen van het werken met Herman Vermeulen als hoofdtrainer, zo werd woensdagmiddag op het Gentse trainingscentrum gezegd, is dat hij open staat voor activiteiten waarmee de club haar sociale functie in de stad Gent vervult. Het laatste half uur van de woensdagtraining mocht een dertigtal minder gegoede schoolkinderen mee opdraven in de oefeningen, die Vermeulen met alle kernspelers in circuitvorm had uitgezet. Niet vanzelfsprekend, zoveel bereidwilligheid van een trainer, zo kort vóór een wedstrijd die niet verloren mocht worden als de club uit degradatiegevaar wilde blijven. Er wérd uiteindelijk niet verloren zaterdagavond, maar mooi was het ook tegen het bescheiden Cercle Brugge weeral niet.

Diezelfde woensdag liet hulptrainer Philippe Vande Walle kort weten dat zijn aflopende contract niet wordt verlengd. Hij is te duur voor Gent. Toen zijn contract vier jaar geleden werd getekend, was hij dat niet, maar toen puurde Gent nog elk seizoen extra inkomsten uit lucratieve transfers. Die doet het nu niet meer. Eerder gaf Vermeulen aan dat een eventuele contractverlenging van Vande Walle een signaal zou zijn voor zijn eigen situatie. Dat ziet er dan niet goed uit.

Eind februari gaf voorzitter Ivan De Witte nog aan dat Vermeulen wat hem betreft in principe ook volgend jaar hoofdtrainer mag zijn. Vermeulen liet weten dat hij dat graag einde maart bevestigd zou zien, maar dat gebeurde niet. Na de eerste geruchten over de komst van Ariël Jacobs bevestigde clubmanager Michel Louwagie tegenover Vermeulen dat Gent zijn belofte zou houden. Maar zolang de sportieve situatie van de ploeg niet duidelijk was (winst tegen Cercle had voor die duidelijkheid kunnen zorgen), mocht er geen beslissing worden verwacht. Vermeulen onthoudt zich ondertussen van elk commentaar, maar gelukkig kan hij zich met dat standpunt van de club niet voelen. Zelf zijn conclusies trekken en opstappen, zoals Rik Van de Velde dat deed bij Lierse, kan hij niet : zijn contract loopt nog één jaar door.

Vermeulen hoopt dat voorzitter De Witte zich aan zijn woord houdt, want zijn alternatieven raken stilaan ingevuld door andere trainers. Positief voor hem is alvast dat zaterdag Jacobs’ schaduw wegtrok van het Ottenstadion. Sinds nieuwjaar zaten Jacobs en Gent een paar keer samen aan tafel voor een verkennend gesprek, voor het geval Gent toch zou beslissen een nieuwe trainer aan te trekken. Belangrijke bestuurders van de club lieten trouwens nog tot begin vorige week hun uitdrukkelijke voorkeur voor de Brabander blijken.

Zaterdag bevestigde Louwagie dat Gent inderdaad een paar keer sprak met Jacobs. Maar, voegde hij eraan toe, Vermeulen was altijd eerste keus gebleven. Behalve als de tegenvallende prestaties de club tot een ingreep zouden nopen na het seizoen. Een zege of een overtuigende prestatie had Vermeulen alvast wat meer krediet verleend, maar na de matte vertoning van zaterdag blijft het hinken op twee gedachten.

door Geert Foutré

De alternatieven voor Herman Vermeulen raken stilaan ingevuld door andere trainers.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content