Gent ontwaakt in het Oosten

© BELGAIMAGE

Het talent van Giorgi Tsjakvetadze is in Gent nooit een punt van discussie geweest. Alleen was de vraag waar op het terrein zijn kwaliteiten het best tot hun recht zouden komen. Voor zijn trainersdebuut bij de Buffalo’s koos Jess Thorup om de jonge Georgiër op de linkerflank te zetten. Een positie waar in een recent verleden de hoog opgeschoten Roman Jaremtsjoek vaak liep, die nu door de nieuwe coach diep in punt werd geplaatst.

De twee goudhaantjes uit de verste contreien in Oost-Europa hadden een ruim aandeel in de Gentse zege aan de kust. Voorin won de Oekraïense spits het duel van een meer impulsief dan precies verdedigende Wout Faes, waardoor hij hét aanspeelpunt werd voor zijn ploegmaats. Eerst in de kopduels, waar zijn deviaties de snelle benen van Stallone Limbombe bedienden, later over de grond waar hij lang genoeg de bal bijhield om het Gentse blok op de helft van de tegenstander te hijsen, en de kustbewoners centraal vast te zetten, om van daaruit de flanken vrij te maken.

Aan de rand van de zestien meter, in de zone waar puur talent het verschil maakt tegen massaal teruggetrokken ploegen, bediende Jaremtsjoek eerst Limbombe, die zo de score opende, en vervolgens Tsjakvetadze die voor de rust de Oostendse doelman Fabrice Ondoa een paar keer flink op de proef stelde. Bij de rust had Jaremtsjoek 78 procent van zijn passes goed verstuurd, waardoor hij als spits een van de Gentspelers was met het meeste balbezit. Niet alledaags, een diepe spits met veel balbezit, en meteen een voorbeeld van het nieuwe ideeënfabriekje dat KAA Gent plots lijkt te zijn.

Het Gent van Thorup krijgt ook richting via het subtiele voetenspel van Tsjakvetadze. Alomtegenwoordig bij haast alle bezoekende acties opent de Georgiër opnieuw de polemiek over zijn beste positie, nu hij door het uitvallen van Vadis Odjidja weer een centrale rol op het middenveld vertolkte, naast de heropgeviste Franko Andrijasevic. Met zijn precieze en snelle passing zette Tsjakvetadze elke dreigende Oostendse aanval om in een Gentse tegenaanval, door de bal meteen van de middencirkel naar de zestien meter te sturen. Eerst scoorde hij zelf nog, daarna bood hij Jaremtsoek bijna een goal aan, om vervolgens Limbombe twee keer te laten scoren.

Daarmee is alvast één vraag beantwoord. De beste plaats van Tsjakvetadze is gewoon op het veld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content