Gent staat stil

© BELGAIMAGE

De euforie na de eerste wedstrijd volgend op de trainerswissel is in Gent al een beetje weggeëbd. Sinds de overtuigende zege bij zijn komst, een flinke 0-4 bij een KV Oostende dat toen grossierde in de verdedigende fouten, kon Jess Thorup de Buffalofans niet meer aan het juichen krijgen. In zeven competitewedstrijden maakte KAA Gent amper tien doelpunten, terwijl het er negen binnenkreeg. Goed voor amper elf punten op 21, maar wel voldoende voor een stek in de top zes.

Had Gent ooit onder Hein Vanhaezebrouck offensieve troeven te koop, dan verschijnt het vandaag nog amper in de zestien meter. Tegen Eupen leken de potentiële doelkansen alleen van de voet van Vadis Odjidja te komen, die op elk moment een beslissende pass kan geven, of van de acties van Giorgi Tsjakvetadze aan de rand van de zestien. Helemaal op rechts zat Brecht Dejaegere te ingesloten om op het juiste moment de ruimte in te duiken. Anderson Esiti en Birger Verstraete voelen zich dan weer beter rond de middencirkel dan aan de rand van het strafschopgebied van de tegenstander. Bovenin de piramide van de thuisploeg begon diepe spits Roman Jaremtsjoek de match met twee balcontroles met de hand. Symbool voor een gebrek aan zelfvertrouwen, maar ook voor een type speler van wie een verkeerde perceptie bestaat. De Oekraïner is helemaal niet de diepe spits op wie men kan steunen om zonder al te veel bijkomende combinaties bij te sluiten aan de rand van de zestien.

Zonder aanvallende inspiratie moet Jess Thorup dan maar rekenen op de gestalte van zijn centrale verdedigers om het verschil te maken. Tegen Lokeren al haalden Sigurd Rosted (op een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied) en Dylan Bronn (op een lange verre bal op het eind van die match) zo nog een punt binnen. Om voorbij Eupen te geraken doken beide verdedigers bij twee corners opnieuw voorin op om zo het verschil te maken. Tot grote tevredenheid van de Deense trainer van Gent, die lof overhad voor zijn assistent Johnny Mølby. Die neemt op training immers de stilstaande fases voor zijn rekening. Geen loze bedankjes, aangezien liefst zes van de tien laatst gemaakte Gentse doelpunten op vrije trap gemaakt werden. Zonder die goals had Gent vandaag zeven punten minder gehad.

‘We hebben geen spits die 15 of 20 goals in een seizoen maakt’, verklaarde Jess Thorup na afloop het (te) grote belang van zijn verdedigers bij de gemaakte goals. Hij vergeet daarbij dat je, om te kunnen scoren, zo vaak mogelijk voor het doel van de tegenstander moet opduiken, ook als de bal niet vanuit stilstand wordt getrapt, maar wanneer het spel nog in beweging is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content