Met elf op achttien heeft Lokeren zijn start niet gemist. Zelfs Brugse spelers noemden na afloop van Club-Lokeren het Wase punt niet onverdiend. Centraal achterin kwam de Wase kapitein Olivier Doll (34) amper in moeilijkheden. Doll verlengde eind vorig seizoen zijn contract met een jaar : “Ik voelde me nog goed, bovendien ben ik al 34. Dan staan de topclubs niet meer in de rij.”

Wat is het geheim van Georges Leekens ? Heeft hij, zoals de druïde in de verhalen van Asterix, toverdrank gebrouwen ?

Olivier Doll : “Hij heeft orde op zaken gesteld. Niet alleen in en rond de ploeg, ook in de club. Leekens est un rassembleur, het is iemand die mensen samenbrengt en niet alleen wil, maar er ook voor zorgt dat iedereen in dezelfde richting stapt. Hij houdt niet van individuen die hun eigen weg gaan en niet voor het team willen werken. Hoe hij dat wil bereiken, heeft hij ons meteen na zijn komst uitgelegd. De principes zijn duidelijk. Wie het daar niet eens mee was of niet in die richting wilde werken, moest maar vertrekken. Het resultaat is wat je nu hebt : je ziet weer een ploeg op het veld.”

Jij hebt al wat trainers meegemaakt. Wat frappeerde jou in zijn aanpak ?

“Hij is erg direct naar de spelers toe, zegt meteen waar het op staat. Hij draait niet rond de pot. In de dagelijkse werking hecht hij ook belang aan details. Het uur waarop de trainingen beginnen, bijvoorbeeld, staat nu vast. Het moet niet vandaag zo en morgen anders zijn.”

Was dat dan vorig jaar anders ?

“Ik wil niemand uit het verleden bekritiseren, maar het gevolg van één en ander was wél dat er geen ploeg op het veld stond. Vorig jaar hebben we heel veel geluk gehad dat we ons in extremis konden redden. Telkens wij een slecht resultaat haalden, bleek nadien dat Beveren ook punten had laten liggen. Anders waren we er gegarandeerd uitgegaan.”

Uiteindelijk zijn het nu wel grotendeels dezelfde spelers als toen. Bij sommigen is de metamorfose groot. Ivan Vukomanovic die nu sterk bezig is, kon amper voetballen. Is die in de pot met toverdrank gegooid ?

“Spelers voelen zich nu meer verantwoordelijk. Vanaf de eerste dag weet iedereen waaraan zich te houden : werken, werken en nog eens werken. Maar het grootste verschil zit hem in de mentaliteit. De blokvorming die we nu demonstreren, zag je toen niet. Maar we moeten oppassen dat we niet van het ene uiterste in het andere vallen.”

Hoe bedoel je ?

“Elf op achttien is een uitstekende start, maar we mogen niet gaan juichen en op onze kwaliteiten teren. Dat kunnen we namelijk niet. Elke week moeten we ons weer in vraag stellen.”

Wat moet nog beter ?

“Lokeren heeft geen slechte ploeg, maar ook geen uitzonderlijk team. Alleen misten sommige spelers vorig jaar vertrouwen toen het niet draaide. Leekens heeft daar een streep onder getrokken. ‘We vergeten alles, beginnen gewoon van nul en gaan héél hard werken’, was zijn boodschap.”

Waar eindigt Lokeren dit jaar ?

“Eerlijk : we moeten ons zo snel mogelijk redden. We gaan niet ineens van de zestiende naar de zesde plaats opschuiven, denk ik. Allez : ik hoop van wel, maar ik verwacht dat niet. Het is niet omdat we plots sterk startten, dat we ineens misplaatste ambities mogen gaan koesteren. Het is goed dat we die elf punten al snel hebben, maar we hebben geen ploeg om rustig het seizoen uit te spelen. Als we ons nu laten gaan en het gemakkelijk oppakken, krijgen we dezelfde problemen als vorig jaar.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content