Khalid Laraichi, de secretaris-generaal van de Marokkaanse voetbalbond, over de toewijding van Erik Gerets, de Marokkaanse Belgen en het vernieuwde voetbalbeleid in zijn land.

WAAROM GERETS?

Khalid Laraichi: “We waren – na de mislukte samenwerking met vorige bondscoaches van wat minder allooi – op zoek naar een trainer van absoluut topniveau. Het zou niet netjes zijn om Gerets tegenover Philippe Troussier of Henri Michel of Roger Lemerre te zetten. De Fransen zijn erg charmant, maar qua niveau absoluut niet te vergelijken met Gerets. Toen duidelijk werd dat de koning het budget voor het aantrekken van de nieuwe bondscoach aanzienlijk verhoogde, konden we voor onze eerste keuze gaan. En dat was dus Erik Gerets.”

CARCELA’S KEUZE VOOR MAROKKO IS DEFINITIEF

Mehdi Carcela zal inderdaad voor onze nationale ploeg uitkomen. Ik heb zijn dossier hoogstpersoonlijk opgevolgd. Hij moest bij de FIFA een schriftelijke verklaring afleggen omdat hij eerder al als jeugdinternational voor België speelde, maar dat is allemaal geregeld. Ik begrijp natuurlijk wel dat hij vage antwoorden geeft telkens als ze hem in België iets vragen over zijn keuze.”

CHADLI KAN NOG KIEZEN

“Voor Chadli liggen de zaken anders. Hij moet geen schriftelijke verklaring opstellen omdat hij nooit geselecteerd is geweest voor een Belgisch jeugdelftal. Dat betekent concreet dat wanneer hij morgen een officiële interland met de Rode Duivels speelt, dat wij hem dan kwijt zijn. En vice versa. Hij maakt zijn definitieve keuze waarschijnlijk in maart bekend. Dan staan er zowel voor België als voor Marokko een aantal officiële interlands op het programma.”

EL GHANASSY KOOS VOOR BELGIË

“Dat klopt. Ik heb Yassine El Ghanassy in Brussel ontmoet en hij heeft zijn keuze duidelijk beargumenteerd.”

WORDEN MAROKKAANSE BELGEN GELOKT MET VAKANTIES?

“De Marokkaanse voetbalbond heeft nooit vakanties aangeboden. En ook geen auto’s, hotelkamers of vrouwen. Al wat wij doen, is het leven van onze internationals zo aangenaam mogelijk maken. Dat houdt onder meer in dat wij een politiepatrouille regelen om onze internationals van aan de luchthaven tot aan hun verblijfplaats te begeleiden. We willen de spelers een zekere vorm van trots bijbrengen. Ze moeten trots zijn dat ze voor hun vaderland mogen spelen, zonder dat we hen daar extra geld voor geven.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content