Gericht op de toekomst

De Zebra’s van Edward Still zijn na zes speeldagen de enige ongeslagen ploeg in eerste klasse, maar ze hebben onderweg al wel enkele punten laten liggen. Tussen een overtuigend begin op Oostende (0-3) en de pandoering die ze Beerschot gaven (5-2), moesten ze vier keer op rij een gelijkspel toestaan. Daarmee had stamnummer 22 net voor de interlandbreak niets om zich over te schamen. De eerste opwarmingsrondjes toonde een speelse ploeg, die alleen werd afgeremd door een gebrek aan realisme voor het doel.

Stefan Knezevic
Stefan Knezevic© BELGAIMAGE

Een perfect parcours zou ten andere erg verrassend geweest zijn, want Edward Still wilde in de zomer heel wat wijzigingen doorvoeren. In de ideale elf van de jongste coach in eerste klasse staan slechts vijf of zes basisspelers van vorig seizoen onder Karim Belhocine (met name Kayembe, Gholizadeh, Ilaimaharitra, Morioka, Nicholson en Van Cleemput). Still is overtuigd van zijn ideeën en van de manier om die te implementeren en snoeide dus al snel in een kern die volgens hem te uitgebreid was om rustig te kunnen werken. De voorbije jaren waagde Sporting zich maar zelden aan zulke massale afvloeiingen in het tussenseizoen. Zelfs aanvoerder Dorian Dessoleil werd niet tegengehouden toen hij een aanbod kreeg van Antwerp.

Adem Zorgane
Adem Zorgane© BELGAIMAGE

Forever Young

Het is het bewijs dat de Zebra’s meer dan ooit naar de toekomst kijken. Vorig jaar had Charleroi elke week de basisploeg met de hoogste gemiddelde leeftijd in 1A. Dat kwam omdat vooral spelers met revanchegevoelens werden aangetrokken. Dit seizoen ligt de gemiddelde leeftijd lager, tegen Beerschot bedroeg die zelfs maar 23,7 jaar. Dat is niet verwonderlijk, want sinds het begin van de zomer lanceerde Still twee jongeren die binnen de club zijn opgeleid – Martin Wasinski (17) en Jackson Tchatchoua (20) – plus enkele nieuwkomers, zoals Anass Zaroury (20), Adem Zorgane (21) en Stelios Andreou (19). Naast hen lijkt de Zwitser Stefan Knezevic (24) bijna een ancien, al komt hij ook voor het eerst kijken in de Jupiler Pro League. Hij was de eerste keuze van Still om de achterhoede van de Carolo’s te vernieuwen en ontpopte zich al meteen tot leider. Het toont aan dat de nieuwe coach van Sporting zich niet vergist heeft bij zijn screening. Still is dus al helemaal geïntegreerd. Het grote publiek wacht nu op de topwedstrijden na de interlandbreak om de methode-Still helemaal in de armen te sluiten.

Gericht op de toekomst

Adem Zorgane

Mehdi Bayat had tijdens de voorbereiding de mond vol over hem. Na vier basisplaatsen is de conclusie inderdaad dat Zorgane het heel goed doet op het middenveld van de Carolo’s.

Transfers out

Flanagan (HB Køge, Den), Mandanda (RE Mouscron), Goranov (PFK Levski Sofia, Bul), Ribeiro Costa (RE Mouscron), Zajkov (PFK Levski Sofia, Bul), Hendrickx (KMSK Deinze), Bruno (Bursaspor, Tur), Imbrechts (R Union SG), Diagne (Olympiakos Nicosia, Cyp), Dessoleil (R Antwerp FC), Bahadir (PSV, Ned), Keita (RWDM).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content