Bijna vijf maanden nadat Jos Verhaegen zijn aandelen van Germinal Beerschot verkocht, stapt zijn schoonzoon Gunther Hofmans in een constructie rond de tweedeklasser aan de andere kant van Antwerpen.

Toen Jos Verhaegen (70) na een bitse machtsstrijd medio februari het Kiel verliet, maakte hij meteen duidelijk nog niet genoeg te hebben van de voetbalwereld, hoewel hij bij Germinal Beerschot door een deel van de fans was uitgespuwd, omdat ze hem en zijn omgeving de schuld gaven van de povere resultaten. Direct na de aandelenoverdracht werd de naam van Verhaegen gekoppeld aan die van de financieel noodlijdende tweedeklasser Antwerp. Twaalf jaar geleden overwoog Verhaegen ook al eens een samenwerking met die club, omdat Germinal Ekeren, de eersteklasser waarvan hij toen voorzitter was, te weinig volk lokte en met een onoverkomelijk stadionprobleem zat. Uiteindelijk ging hij in 1999 in zee met het op de rand van de afgrond bengelende, en dus in een zwakkere onderhandelingspositie zittende Beerschot.

Toen hij op 5 maart 2011, zowat een halve maand na zijn aftocht op het Kiel, eens op de Bosuil verscheen, bij de thuismatch tegen Dender, werd duidelijk dat Verhaegen en Antwerp effectief weer naar mekaar lonkten, al ging Verhaegen ook bij onder andere Waasland-Beveren eens langs. “Maar ik voelde aan”, zegt Dirk Poppe, manager van Waasland-Beveren, “dat hij meer zin had om in Antwerpen zijn persoonlijke revanche te nemen. Waarschijnlijk zag meneer Verhaegen daar ook meer mogelijkheden dan bij het kleine Waasland-Beveren.”

Tussen Antwerp en de groep rond Verhaegen leek het water de afgelopen maanden lang te diep. Op 18 juni 2011 gaf Antwerpvoorzitter Eddy Wauters nog aan dat hij een samenwerking wilde en dat Verhaegen en co aanstuurden op een overname. Maar donderdag meldde Antwerp: Het bestuur van de VZW Royal Antwerp Football Club en de groep Verhaegen hebben vanavond een principeovereenkomst bereikt over de modaliteiten van een samenwerking om R Antwerp FC verder uit te bouwen.

Naast een audit van de vzw vraagt de Germinalgroep nu eerst aan de schuldeisers om hun eisen een tijd te bevriezen. Als er zich op die vlakken geen onoverkomelijke problemen stellen, gaat de Germinalgroep naast de bestaande vzw, de club dus, een nv oprichten. “Eigenlijk”, zegt Wauters, “stelt Antwerp een manager aan en die manager is een nv.” De nv zal de dagelijkse werking op zich nemen. “Ook gaan alle activa naar de nv, behalve de onroerende goederen”, aldus Wauters. “De spelers en trainer houden we in de vzw, net als de schulden.” In de vzw blijft de Antwerpgroep de baas, in de nv krijgt de Germinalgroep het voor het zeggen. “Logisch,” aldus Gunther Hofmans, onderhandelaar namens de Germinalgroep, “wij zorgen in die nv voor het financiële plaatje. Via dotaties aan de vzw worden bijvoorbeeld de lonen van de spelers betaald. Aan de andere kant komen de ticketopbrengsten, de commerciële inkomsten en meerwaardes op spelers via de nv binnen.”

Er is afgesproken dat iemand uit de Germinalgroep mag zetelen in de vzw en dat Wauters een zitje krijgt in de nv. “En wij willen de mensen die nu bij Antwerp werken, ook in onze structuur integreren”, aldus Hofmans.

De sportieve beslissingen, stelt Wauters, zullen samen genomen worden, “maar bij een betwisting hakt de nv de knoop door.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Eigenlijk stelt Antwerp een manager aan en die manager is een nv.” Eddy Wauters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content