Vitesse beleeft moeilijke tijden. Niet alleen financieel, maar sinds kort ook sportief. De ploeg van Gert Claessens (31) en Bob Peeters zakte af naar de degradatieplaatsen, terwijl ze een Europees ticket beoogde. Toch leidt dat niet direct tot een paniekstemming bij de Limburgse linkerflankspeler.

Sportief presteren jullie toch wel zwaar onder de verwachtingen. Waaraan ligt het ?

Gert Claessens : Natuurlijk hadden we het ons totaal anders voorgesteld, zeker na de goede competitiestart en de uitstekende Europese campagne. Maar de serieuze terugval die we kenden, werd mede veroorzaakt door een waslijst aan zwaar geblesseerden. In totaal tien, geloof ik. Aangezien we over een beperkte kern beschikken, kwam het ons spelniveau niet echt ten goede. Sommige wedstrijden geraakten we met moeite aan twaalf fitte spelers en moesten we uit de beloftekern gaan putten. Dan spreek je toch snel over kwaliteitsverlies.

Maar wat is nu de eigenlijke oorzaak van jullie falen ?

We scoren gewoon heel moeilijk, ondanks het feit dat we relatief weinig tegentreffers incasseren. Nu wordt het ook duidelijk dat je het vertrek van zeven basisspelers, louter en alleen uit financiële noodzaak, niet zomaar kan wegwerken. We spreken toch over Zoetebier, Sikora, Kreek, Van der Schaaf, Diarra, Van Hintum en Babangida. Geen meelopers. Dat wreekt zich nu, want het geld ontbreekt om evenwaardige vervangers te halen.

Mike Snoei haalde met de winterstop Jan van Halst erbij. Er was behoefte aan een klootzakje ?

Noodzakelijk, zeker in de huidige situatie. Jan is natuurlijk een echte karaktervoetballer, die stuurt en op tijd eens roept en scheldt. Maar het zou verkeerd zijn van hem nu wonderen te verwachten. Individuele foutjes bij ons worden dit seizoen ook sneller afgestraft.

Hoe staat het met jouw persoonlijke vormpeil ?

Als ik het gevoel van mezelf en de technische staf mag volgen, mag ik tevreden zijn. Ik krijg veel waardering, ook al heb ik dit seizoen al op veel posities gestaan : linksmidden, linker verdedigende middenvelder, achter de spitsen, zelfs eens linksachter. Zo zie je nog maar eens dat mijn polyvalentie een serieuze troef betekent. Dat was ook de reden waarom Ronald Koeman me naar hier haalde.

Jouw contract loopt eind volgend seizoen af. Heb je, gezien de financiële last van de club, geen zin in iets anders ?

Ik amuseer me hier fantastisch goed en werd tot nu toe altijd correct uitbetaald. Slechts één keer op twee jaar en twee maanden moest ik tien dagen wachten, na problemen over de lening met de stad. Maar ik weet ook dat sommige spelers te gelde gemaakt moeten worden. Ik had tien dagen geleden een gesprek met de trainer, die me absoluut wil behouden. Al weet je natuurlijk nooit in voetbal.

Je droomt nog van een terugkeer naar België ?

Dat is veel gezegd. Na de ontmoetingen tegen Liverpool en Werder Bremen, hoop ik eerder eens te proeven van de Premier League of de Bundesliga. Met mijn kwaliteiten, een groot loopvermogen en gemakkelijk infiltreren, moet dat wel lukken. Maar even goed sta ik open voor Standard en RC Genk. Dat blijven aansprekende namen, hé.

door Frédéric Vanheule

‘Ik hoop ooit eens te proeven van de Premier League of de Bundesliga.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content