Net als bij de mannen wordt dit weekend ook bij de vrouwen de nieuwe competitie op gang gefloten. Enige verschil : bij de vrouwen blijft de formule onveranderd. Topfavoriet is opnieuw het Asterix Kieldrecht van coach Gert Vande Broek.

Vorig jaar pakten jullie de supercup, de titel, beker en de Tom Teams Cup. Beter doen wordt wel heel moeilijk.

Gert Vande Broek : Onmogelijk. De stijgende lijn die we de laatste zeven jaar konden leggen in onze prestaties bereikte vorig seizoen zijn plafond. Elk jaar zetten we een stapje vooruit, maar nu kan dat dus niet meer. We mogen ons daar dan ook niet op focussen. We moeten ons gewoon behoeden voor de terugval.

De enige vooruitgang die Asterix Kieldrecht nog kan maken, lijkt het spelen van de Champions League. Iets wat omwille van structurele en financiële redenen niet lukt dit seizoen.

Dat is een doel op langere termijn, dat inderdaad structureel heel veel aanpassingen vergt. Het ligt evenwel niet binnen mijn sportieve macht als trainer. Op dat vlak blijf ik voor een groot stuk afhankelijk van wat er extrasportief kan gerealiseerd worden binnen de kleine gemeenschap in Kieldrecht.

Wat is het doel op kortere termijn, voor dit seizoen ?

Een stevigere financiële basis krijgen en de absolute top blijven in België. Maar ook hier ligt de concurrentie niet te slapen.

Hoe hoog schat je die in ?

Charleroi sluit deze keer resoluut aan bij de topdrie. Het heeft zich enorm versterkt en heeft ook de stad achter zich staan op een manier die in Vlaanderen – spijtig genoeg – niet kan. Tongeren kende een aantal kwakkeljaren, maar wil zich onder Jan De Brandt herpakken en Herentals verving de zwakkere elementen door heel goede. Het zal dus ook een stuk steviger staan. Ik denk dat de concurrentie er sowieso meer op vooruitging dan wij.

Hoe beoordeel je de kwaliteiten van de nieuwkomers bij Kieldrecht ?

Tania Zhamakova vervangen wordt geen sinecure. Het jaar dat Maaseik Wout Wijsmans moest vervangen, won het niets. We moeten in elk geval afwachten hoe lang het zal duren vooraleer Schwobova – op termijn zeker een goede keuze – volledig geïntegreerd is. We versterkten ons vooral op receptioneel vlak, met Maria Bertelli als libero. Julie Rumes toont een grote bereidheid tot bijleren en vormt een wissel op de toekomst.

Slotvraagje : gaat de coach in navolging van zijn speelsters ook uit de kleren ?

Als duizend vrouwen het mij persoonlijk vragen, wil ik het wel in overweging nemen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content