Gestopt met roken

© BELGAIMAGE

Zaterdag trekt KV Mechelen naar Charleroi. Zeventien jaar geleden speelde de jeugdbrigade van KV Mechelen op Mambour zijn eerste competitiematch na het failliet.

Op de eerste training na Nieuwjaar 2003 telt de nieuwe trainer van KV Mechelen, ex-speler Alex Czerniatynski, slechts elf man, waaronder één jonge speler op krukken die de rest van het seizoen uit zal zijn, én ploegafgevaardigde Roger die geruststellend zegt: ‘Ik ben al vier dagen gestopt met roken. Mocht het nodig zijn, ik heb voldoende adem om mee te gaan naar Charleroi.’

Er wordt die dag in de barre koude alleen gelopen. De spelers zijn, zolang ze met de vereffenaar geen minimumcontract hebben getekend, niet verzekerd mocht er op training iets gebeuren. Begin december is KV Mechelen failliet gegaan.

Uit de kern waarmee de neo-eersteklasser de competitie aanvatte, blijven amper drie spelers over: tweede doelman Job Sueters, jeugdproduct Steven De Pauw en aanvaller Marco Nijs. Op de laatste dagtraining voor Charleroi telt Mechelen elf veldspelers en twee keepers, de anderen zitten overdag op de schoolbanken.

Met de hulp van interim sportief directeur Fi Vanhoof geraakt Malinwa toch nog aan een elftal dat de competitie in eerste klasse kan uitspelen, in afwachting van de doorstart in derde. Via ex-Mechelaar Michel Preud’homme krijgt Fi van Standard vier jongeren ( Mohamed El Yamani, Xavier Asselborn, Sébastien Grégoire, Antonio Camarazza) plus de 27-jarige doelman Dimitri Habran. Van Lokeren komt Steven De Geest, van Excelsior Mouscron David Crv en dan is er nog de neef van BoekaLisasi, die zelf Mechelen ruilt voor Charleroi en een paar dagen later dus zijn ex-club bekampt. De 19-jarige Yves Nkokolo is een politiek vluchteling die kan aantreden zodra zijn papieren in orde zijn. Negen van de veertien spelers die op Charleroi luid aangemoedigd worden door de talrijk meegereisde Mechelse aanhang én het thuispubliek, zijn jonger dan 20. Een halfuur houdt het jeugdteam stand, maar wanneer Sven Doms even voor het halfuur zijn tweede geel krijgt, stuiken de moedige bezoekers ineen en is het bij 3-0 aftellen tot het einde.

Opvallend: in een seizoen waarin het niet alleen financieel maar ook sportief klappen krijgt (9-0 op Genk, 0-8 thuis tegen Club, 6-0 op SK Beveren) speelt het juniorenteam nog twee keer gelijk en wint het zelfs drie matchen. Voor de laatste thuismatch tegen Excelsior Mouscron dagen nog bijna 9000 kijkers op. Meer dan het gemiddelde in de Europees succesvolle jaren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content