De landskampioen van twee seizoenen geleden is financieel gezonder dan ooit, maar doet niet gek. Zijn faam getrouw zet hij volop in op de jeugd. Zes jongeren uit de opleiding schuiven door naar de A-kern. De verwachtingen zijn hooggespannen, want – zo benadrukt de directie – elke inkomende transfer was gewild en eerste keus. Bovendien honoreerde ze enkele belangrijke spelers met verbeterde contracten. Enige minpunt: een opvallend hoge blessurelast dwarsboomde de oefencampagne. Versterking lijkt nog nodig.

VERDEDIGING

Pechvogel van dienst is wederom GrzegorzSandomierski. Vorig jaar pas naar Polen teruggekeerd toen LaszloKöteles zich blesseerde en een half fitte LoganBailly voor de leeuwen moest worden geworpen. En nu zelf aan de heup geraakt op een moment dat hij met hernieuwde moed de strijd met zijn Hongaarse concurrent wilde aangaan. Achterin verandert er niets. JeroenSimaeysNadson blijft de meest logische keuze in het hart van de verdediging, zeker nu de Franse aanwinst KalidouKoulibaly de competitiestart mist. Hij blesseerde zich opnieuw aan een kleine breuk in de voet die hij nog opliep bij zijn vorige club. Op TorbenJoneleit moet voorlopig helemaal niet worden gerekend. De (enige) linksvoetige centrumverdediger blesseerde zich vroeg in de voorbereiding opnieuw aan de knie nadat vorig seizoen al de mist inging door een kruisbandoperatie. Op de backs staan Anele en Derrick Tshimanga. Om Anele bij de les te houden, had MarioBeen er graag concurrentie bij, maar de door hem aanbevolen DaniFernández (29 al) schoof de ondertekening van het Genkse contract steeds voor zich uit. Met SandyWalsh staat ondertussen een Nederlandse jeugdinternational te popelen. Voor Tshimanga is er geen alternatief, of het moest Anele zijn. Been testte JordyCroux even uit als linksachter, maar zonder succes.

MIDDENVELD

Centraal op het middenveld is Khaleem Hyland een zekerheid. Tweevoetig en de enige middenvelder sterk in de recuperatie. Tenminste, zolang DavidHubert onbeschikbaar is. De aanvoerder begon prima aan de voorbereiding na zijn buikspieroperatie van vorige winter, maar kreeg daarna met overbelasting af te rekenen. Hij mist de competitiestart. Een controlerende middenvelder staat nog op de Genkse boodschappenlijst. Aan de zijde van Hyland zijn JulienGorius, FabienCamus en Stef Peeters de opties. Om Gorius, die ook de rol van KevinDe Bruyne op de linkerflank aankan, kan Been niet heen. De Fransman heeft de kwaliteit om de spitsen voor doel te zetten en beschikt bovendien zelf over veel scorend vermogen. Peeters is meer het DánielTözsértype en de oudste van de doorgestroomde jongeren. Hij moet opstaan nu. Op de flanken beschikt Been met SteevenJoseph-Monrose, AnthonyLimbombe, Ayub Masika én Croux over ongezien veel snelheid. De laatste drie zijn echte buitenspelers, vergaarden al speelminuten, maar Ayub is blessuregevoelig en Limbombe moet vooral rustig blijven in het hoofd. Joseph-Monrose kan op beide flanken worden uitgespeeld, net als de ervaren Thomas Buffel, maar ook in steun van een diepe spits.

AANVAL

VossenBenteke blijft het koningskoppel. Zoals Been uitrekende: samen goed voor 35 doelpunten, opgeteld bij de 15 van Gorius (dixit Been) zijn dat er 50. Kennedy Nwangwa kreeg zijn kans tegen PSV, maar viel door de mand. Elyaniv Barda begon fit aan de oefencampagne, tot hij door een nieuwe (knie)blessure werd geveld. Net als Joneleit en Hubert blijft hij op de sukkel. Met Leandro Trossard en SiebeSchrijvers schoof Genk twee diamantjes door naar de A-kern. Schrijvers, pas zestien, wordt qua talent bijgezet in het rijtje Defour-De Bruyne. Trossard heet een speciaal karaktertje te zijn. Goeie trap, vaardig in de kleine ruimte, snel en eveneens overal bruikbaar.

CONCLUSIE

Genk eindigde de voorbije seizoenen telkens boven de vooraf uitgesproken ambitie. Dit keer legt voorzitter Herbert Houben de lat van bij de start hoog: top drie is het doel. Daar acht Been de huidige selectie niet klaar voor. Hij benadrukt de noodzaak van bijkomende, onmiddellijk inzetbare ervaring.

DOOR JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content