Werder Bremen speelt voor de vierde maal in clubgeschiedenis kampioen.

Bild-Zeitung maakte met veel leedvermaak de berekening : het kampioenenelftal van Werder Bremen kost amper de helft (in totaal 8,2 miljoen euro) van het bedrag dat Bayern München aan Deportivo La Coruña betaalde voor Roy Makaay (18,75 miljoen euro). Uiterst hallucinante cijfers ! Reken maar even mee : Reinke, Stalteri, Schulz, Baumann, Micoud en Klasnic waren transfervrij. Voor Ismaël betaalde Werder Bremen 700.000 euro, Krstajic kostte 1,25 miljoen euro, Ernst 1 miljoen euro en Lisztes 1,5 miljoen euro. Topschutter Ailton was de duurste vogel met een prijskaartje van 2,75 miljoen euro, maar bedankte dan ook met een karrenvracht goals.

Het staaltje van koopmanskunst staat op naam van sportief directeur Klaus Allofs en trainer Thomas Schaaf. Sinds 1999 kregen ze van het bestuur ruimschoots de tijd om aan een goede ploeg te bouwen. Na 1965, 1988 en 1993 mag de Noord-Duitse ploeg nog eens pronken met de titel. Het geheim ? “We gingen telkens op zoek naar jongens met karakter die bij andere ploegen te vroeg werden afgeschreven. Het kwam er gewoon op aan hun eergevoel wat aan te spreken”, is de eenvoudige uitleg van Allofs. “Micoud zat op een zijspoor bij Parma toen ik hem daar in augustus 2002 weghaalde. Nu is hij als regisseur van de ploeg blijkbaar de Zidane van het Duitse voetbal.”

Het succes werkte aanstekelijk. De thuiswedstrijden werden afgewerkt voor gemiddeld 37.000 fans, wat neerkomt op een stijging van zesduizend supporters. Met een budget van amper 40 miljoen euro werd er besloten om geen bokkensprongen te maken. Om die reden vertrekken Krstajic en Ailton straks naar Schalke 04, maar het bestuur anticipeerde hierop met de aanwerving van Klose (Kaiserslautern), Nery (Sao Paulo) en Fahrenhorst (VfL Bochum). Op die manier hoopt Werder Bremen straks geen mal figuur te slaan in de Champions League en zijn titel op waardige wijze te verdedigen. (FV)

FALKO GÖTZ krijgt een tweede kans van Hertha BSC, nadat hij er in 2002 al eens vier maanden trainer was. De oud-speler, die eind 2003 werd ontslagen door 1860 München, tekende als opvolger van Hans Meyer een tweejarig contract. ANDRE BERGDÖLMO stopt als Noors international. Hij wil zich concentreren op Borussia Dortmund. TORSTEN FRINGS verlaat Borussia Dortmund en speelt volgens Uli Hoeness volgend seizoen voor Bayern München. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Ailton (Werder Bremen) 27 goals ; 2. Makaay (Bayern München) 23 goals ; 3. Max (Hansa Rostock) 20 goals ; 4. Hashemian (Bochum), Ewerthon (Borussia) 15 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content