Demy de Zeeuw verruilt AZ voor Ajax.

Nadat eerder deze zomer een overgang naar het Duitse Hamburger SV mislukte, raakte pas vorige week de wens van de Nederlandse international Demy de Zeeuw (26) ingewilligd. De middenvelder kon niet langer de motivatie opbrengen om voor kampioen AZ te spelen, ook al mist hij door zijn transfer lucratieve deelname aan de Champions League. Maar liefst 7,5 miljoen euro legde Ajax op tafel voor De Zeeuw, die een overeenkomst voor vier seizoenen tekende. In totaal speelde hij ook vier jaar voor de club uit Alkmaar, dat hem in de zomer van 2005 voor slechts 100.000 euro overnam van Go Ahead Eagles.

“Hij is niet zomaar een speler die vertrekt”, reageerde AZ-coach Ronald Koeman teleurgesteld voor de camera van de NOS. “Je praat wel over een speler van internationaal niveau. Daarmee lever je kwaliteit in. We tellen andere spelers in de selectie die zijn positie kunnen invullen, maar die zullen zich verder moeten ontwikkelen.” Technisch manager Marcel Brands reageerde. “Met Pontus Wernbloom haalden we eerder al een directe vervanger in huis. Daarnaast hebben we ook veel vertrouwen in Marko Vejinovic.” Koeman gaf verder ook aan dat er een onwerkbare situatie was ontstaan. “Ik vond dat Demy niet langer was gefocust op AZ. Dat gaf hij zelf ook toe.”

De Zeeuw hoopt komend weekend te debuteren, wanneer de Amsterdammers in de competitie op bezoek gaan bij FC Groningen. “Ik wil zo graag naar Ajax”, verklaarde de pocketvoetballer. “Weet je, ik woon in Amsterdam en ik ben Nederlander, dus de aanpassing kan niet echt een probleem zijn. Ik was gewoon toe aan een nieuwe uitdaging. Ajax is dat, want deze club is tuk op revanche. Ik verwacht immers weer een spannende competitie.”

De twintigvoudige international, het voorbeeld van een dynamische speler met een groot technisch vermogen en veel creativiteit, kon ook naar het buitenland. “Maar die clubs schoven de beslissingen altijd voor zich uit.”

Met De Zeeuw voegde Ajax nog maar zijn derde nieuwkomer toe aan de selectie van de nieuwe trainer Martin Jol. Eerder werden ook al (invallers)doelman Jeroen Verhoeven (FC Volendam) en de Kameroense linkerverdediger Thimothée Atouba (Hamburger SV) vastgelegd. Ajax wil ook nog een fysiek sterke centrale verdediger, want tijdens het eigen Amsterdam Tournament bleek het vertrek van Thomas Vermaelen naar Arsenal een heel grote aderlating. Volgens verschillende media in Uruguay informeerde de 29-voudige kampioen bij Nacional naar de overnamevoorwaarden voor Sebastián Coates (18), die daar nog tot 2011 onder contract ligt.

De strijd om de veertiende editie van de Johan Cruijff Schaal tussen kampioen AZ (dat een gedreven indruk maakte) en bekerwinnaar Heerenveen in de Amsterdam Arena zaterdag eindigde op 5-1. Maarten Martens scoorde, Moussa Dembélé viel na zijn liesblessure in en gaf een assist.

Sébastien Pocognoli (21) verlengde zijn overeenkomst bij AZ tot 2014.

Onze landgenoot Anthony Di Lallo (20), een talentvolle rechteraanvaller, verruilde tweedeklasser MVV voor Fortuna Sittard. Daar tekende hij een tweejarig contract.

NEC haalde met Niels Wellenberg (volgende week 27) een rechterverdediger weg bij FC Twente. Hij tekende voor drie seizoenen. De Zweedse spits Erton Fejzullahu (21), afkomstig van Mjällby AIF, kreeg een vierjarig contract en kostte 500.000 euro. Middenvelder Bas Sibum (vocht in linkerheup) is out tot de winterstop.

Martin Jol benoemde bij Ajax topschutter Luis Suárez (22) tot aanvoerder.

Khalid Sinouh (34) wordt bij FC Utrecht de doublure van Michel Vorm. De goalie, transfervrij na een passage bij HSV, tekende voor een jaar. Jacob Lensky (20), een Canadese middenvelder, die in augustus 2008 zijn contract liet ontbinden bij Feyenoord, kreeg een overeenkomst voor dezelfde duur.

FC Twente betaalde vijf miljoen euro aan AA Gent voor de Costa Ricaan Bryan Ruiz (23). De Zuid-Afrikaanse international Bernard Parker (23), een schaduwspits die overkomt van Thanda Royal Zulu, tekende eveneens voor vier seizoenen en kostte 900.000 euro. De Ghanese spits Ransford Osei (18, Maccabi Haifa) en de Slovaakse rechtsbuiten Miroslav Stoch (19, Chelsea) worden gehuurd.

Vitesse, dat middenvelder Nicky Hofs (26) voor twee jaar definitief overnam van Feye-noord, verlengde tussentijds het contract van coach Theo Bos (43) tot 2012.

VVV-Venlo huurt met Diogo Viana (19) een spits van FC Porto.

Na twee jaar speelt Mike Mampuya (26-ex-Lierse) weer voor Helmond Sport.

Sparta gaf een tweejarig contract aan de Sloveense doelman Aleksander Seliga (29) van NK Celje.

PSV contracteerde met Stanislav Manolev (23) een verdediger van Litex Lovech. Hij tekende een driejarige overeenkomst. “Een veelzijdige voetballer, maar ook een bereidwillige jongen met een goed karakter”, zo omschrijft coach Fred Rutten de aanwinst.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content