Na het EK gaat alle aandacht naar de verkiezing van een opvolger voor Michel Platini.

Nog drie wedstrijden en Euro 2016 behoort tot het verleden. Bij de UEFA wordt een kreet van opluchting geslaakt. Na de aanslagen van 13 november van vorig jaar in Parijs was de organisatie van een EK in Frankrijk immers alles behalve vanzelfsprekend voor de Europese voetbalunie, die zelf al enige tijd in staat van ontbinding verkeert.

AUTORITAIRE UEFA

De Europese voetbalfamilie rouwt nog steeds om de schorsing van voorzitter Michel Platini, die negen maanden geleden van zijn troon viel, en het plotse vertrek van secretaris-generaal Gianna Infantino in februari naar de FIFA.

De moeilijkheidsgraad voor de organisatie van Euro 2016 werd aanzienlijk aangezwengeld door de terreurdreiging na de aanslagen in Parijs en Brussel. De fraaie nieuwe stadions waren gelukkig kant en klaar en de tickets aan de man gebracht.

De eerste dagen van het toernooi verliepen desondanks lichtjes chaotisch. De veiligheidscontroles leken soms behoorlijk laks voor een land waar de noodtoestand van kracht is. Dat beeld werd slechts versterkt door de rellen met Engelse en vooral Russische fans in Marseille en Rijsel. Kort nadien gooiden de Kroatische supporters Bengaals vuurwerk op het veld en liep een fan over de volledige lengte van het Parc des Princes voor een selfie met Cristiano Ronaldo. Er werden vraagtekens geplaatst bij de rol van de stewards en het ontbreken van een afscheiding tussen de supporterskernen.

Tussen de UEFA en de lokale overheid groeide de ergernis. ‘In de tien speelsteden horen we dezelfde geluiden’, schreef L’Equipe. ‘Er wordt gezegd dat de UEFA pijnlijk veeleisend en autoritair is. De steden moeten blij zijn dat ze het Europese voetbalcircus over de vloer krijgen en hun mond houden.’

Anoniem zwol de kritiek echter alleen maar aan. De overheden in Marseille en Sainte-Etienne maakten hun beklag omdat de UEFA de plaatselijke veiligheidsverantwoordelijke opzij had geschoven en vervangen door eigen mensen, die de lokale omstandigheden onvoldoende kenden. De UEFA wilde aanvankelijk ook niet weten van een controle van de identiteit van de tickethouders, maar plooide finaal onder druk van de Franse politie.

Na het geweld begon ‘een groene oorlog’ over de erbarmelijke staat van de grasmatten. In Marseille, Nice, Rijsel en Saint-Denis werd een verwijtende vinger richting Nyon opgestoken. De Brit Richard Hayden, die twee jaar geleden in Brazilië ook al verantwoordelijk was voor het gras, zou in Slovakije graszoden besteld hebben die niet compatibel zijn met de ondergrond in de Franse stadions.

MICHAEL VAN PRAAG

Na de groepsfase verminderde de spanning tussen de Fransen en de UEFA gelukkig. De Europese voetbalunie kijkt immers alweer verder: de verkiezing op 14 september in Athene van een opvolger voor Michel Platini. Algemeen werd verwacht dat de Spaanse bondsvoorzitter en ex-profvoetballer Angel María Villar Llona zichzelf als grote kanshebber zou presenteren. Villar (66) is eerste ondervoorzitter van de UEFA en vervangt volgens het protocol Platini sinds diens schorsing. Hij zal volgende zondagavond de Coupe Henri Delaunay uitreiken aan de nieuwe Europese kampioen. De Bask houdt zich – althans voorlopig – gedeisd. Hij wordt in eigen land immers gecontesteerd en heeft het grote nadeel alleen Spaans te spreken. Ook de pas herkozen Portugese bondsvoorzitter Fernando Gomes (64) zou niet langer overwegen zijn hoed in de ring te gooien.

De eerste kandidaat die zich meldde, was Michael van Praag. ‘De Nederlandse bondsvoorzitter heeft één geweldig voordeel’, liet Karl-Heinz Rummenigge, de machtige voorzitter van de European Club Association die meer dan 200 clubs verzamelt, optekenen. ‘Hij is al bijna 69 en kan vanwege de leeftijdsgrens alleen het nog tweeënhalf jaar lopende mandaat van Platini opnemen. Ik ken Van Praag en weet dat hij niet alleen een moderne en democratische maar ook een moedige voorzitter zou zijn. Hij kan beslissingen nemen in het belang van het voetbal, zonder rekening te moeten houden met zijn kansen bij een herverkiezing.’

Waar Rummenigge naartoe wil, is duidelijk. ‘De markt wil in de Champions League meer kwaliteit en rekent op de aanwezigheid van de clubs uit de elite. Om politieke redenen worden nu in de voorronde vier of vijf speeldagen afgewerkt. Het sportieve moet weer meer op de voorgrond treden. Van Praag is van oordeel dat onze topcompetitie in het slop zit en dat onderschrijf ik volledig.

‘Begrijp me niet verkeerd’, vervolgde de sterke man van Bayern München. ‘Ik wil geen gesloten competitie zoals in Amerika, maar we kunnen wel wat van de Amerikanen opsteken. Daar is de totale loonmassa van een club gelimiteerd om te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat en dat de salarissen de pan uit swingen. Hier stel ik vast dat de UEFA de regels van financiële fair play niet meer ernstig neemt.’

ALEKSANDER CEFERIN

Van Praag heeft inmiddels een concurrent: de Sloveense bondsvoorzitter Aleksander Ceferin, 48 jaar en lid van de juridische commissie van de UEFA (hij is tweede vicevoorzitter na François De Keersmaecker).

Seferin zou al de steun hebben van 18 van de 54 Europese voetbalbonden. Naast Slovenië zouden ook Italië, Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Roemenië, Rusland, Servië, Turkije en Griekenland zich achter hem scharen. Vooral dat laatste is niet onbelangrijk. Seferin zou een akkoord hebben gesloten met de Griekse interim secretaris-generaal Theodore Theodoridis voor een samenwerking zoals die vroeger bestond tussen de Zweed Lennart Johansson, de voorganger van Platini, en de Duitser Gerhard Aigner. Theodoridis zou de UEFA dagdagelijks leiden vanuit het Zwitserse hoofdkwartier, Seferin zou slechts af en toe naar de boorden van het meer van Genève afzakken om zijn handtekening te zetten.

Kandidaturen voor de opvolging van Michel Platini worden tot 20 juli ingewacht. Wie in aanmerking wil komen, mag maximaal 70 jaar oud zijn en moet een aanbeveling van minstens één bond op zak hebben.

DOOR FRANÇOIS COLIN IN BORDEAUX – FOTO’S BELGAIMAGE

‘Michael van Praag zou een moderne en democratische maar ook een moedige voorzitter zijn.’ KARL-HEINZ RUMMENIGGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content