KV Kortrijk is zijn topspits kwijt, maar het kreeg er wel heel veel geld voor. Wat weegt het zwaarst?

Acht miljoen euro (plus een flink percentage bij een doorverkoop) is meer dan de helft van het jaarbudget van KV Kortrijk (14,5 miljoen). Wetende dat de voorgaande duurste uitgaande transfer, die van Youcef Atal in 2018 naar Nice, slechts drie miljoen euro opleverde, aarzelde Kortrijk niet lang bij het bod van het Franse FC Lorient.

Dit seizoen was Terem Moffi eerste keus als diepe spits. De 21-jarige Senegalees Pape Guèye, die net als Moffi tijdens de wintermercato arriveerde, kon (nog) niet echt overtuigen op de negen. Wel deed Moffi dit seizoen in slechts twee van de zes wedstrijden mee (hij scoorde één keer). De laatste drie weken kwam hij niet meer in actie.

Yves Vanderhaeghe moet nu gaan puzzelen, maar hij weet dat dit hoort bij een club die een strategie van goedkoop inkopen en duur verkopen heeft. Acht miljoen is veel geld voor de 21-jarige Nigeriaan die nog maar in januari vanuit Litouwen arriveerde en slechts negen matchen voor KV speelde, waarin hij vijf keer scoorde. Met de transfersom werkt Kortrijk meteen het coronaverlies van afgelopen seizoen weg en het behoudt een spaarpotje waarmee het deze of komende mercato(‘s) nog de spelersmarkt op kan. Eigenaar Vincent Tan pompt geen extra geld in de club. KVK werkt met de middelen die het zelf genereert, op commercieel en op sportief vlak. Door deze verkoop blijft KVK zelfbedruipend en schuldenvrij.

Sinds Vincent Tan de club in 2015 kocht voor amper vijf miljoen euro, leverden de vijf meest lucratieve uitgaande transfers 16 miljoen euro op: meer dan drie keer de aankoopprijs van de club. Knap werk is dat van het team van algemeen manager Matthias Leterme.

Voor meer nieuws zie www.sportmagazine.be

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content