Amper twee jaar geleden nog onbekend en onbemind, nu sterkhouder bij stuntploeg AA Gent. Guillaume Gillet kan voetballen. In de tweede afdeling werd hij uitgeroepen tot beste aanvallende middenvelder van de reeks. Kenners vergeleken zijn stijl met die van Michael Ballack, de superster van Chelsea die zowel verdedigend als aanvallend alomtegenwoordig is. Veel ploegen merkten zijn kwaliteiten op, maar de jonge Waal verkoos een overstap naar het AA Gent van Georges Leekens. Geen verkeerde keuze blijkt nu, want Gillet is momenteel de beste rechtsachter van België. Technisch enorm sterk, een natuurlijke drang naar voren en met veel flegma voetballend. Als Belgische rechtsachter lijkt hij beter dan Hans Cornelis en Frédéric Dupré. Een stap naar de nationale ploeg van René Vandereycken zou een logische stap zijn. Hem nu opnemen in de kern om op weg naar het WK 2010 een vaste stek te veroveren. Carl Hoefkens lijkt zich in Engeland de positie van rechtsachter eigen gemaakt te hebben, maar hij voetbalt vooral op kracht en inzet. Hij lijkt nooit teleur te stellen, al liggen zijn krachten vooral in het verdedigende aspect. De jonge Gillet kan op gebied van internationale ervaring en duelkracht nog veel leren van Hoefkens, maar als hij verder blijft evolue- ren, lijkt die positie de zijne te worden.

Met Gillet op rechts en Pocognoli op links zal België twee fantastische flankverdedigers op de groene mat kunnen brengen. Voor de nationale ploeg kan het enkel een verrijking betekenen. Het zit wel snor met de nationale ploeg als de we de technische kwaliteiten van Gillet, Pocognoli, Vanden Borre, Defour, Martens, De Mul, Buffel en Mirallas mengen met de fysieke oerkrachten van Fellaini, Mudingayi, Van Buyten, Tchité en de intelligentie van Simons, Vermaelen, Geraerts, Vertonghen en Sterchele. Kompany en Dembele zijn de exponenten, de uithangborden van de nationale ploeg die al die krachten samen, gebundeld zien in hun eigen persoon. Twee Belgen met wereldklasse !

TOM VANDECAVEYE, ROESELARE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content