Braziliaanse Duitser Paulo Rink moet Vitesse uit degradatiezone loodsen.

Een depressie bij zijn echtgenote dreef Paulo Rink (31) naar Cyprus, waar hij voor Olympiakos Nicosia uitkwam. Maar Vitesse, op zoek naar doelpunten om de dreigende nacompetitie te ontlopen, verloste de Braziliaanse Duitser van het eiland dat ook voor spitsen vakantiegevoelens oproept.

Geen enkel cliché over Braziliaanse voetballers past bij Rink. Hij komt uit Curitiba, een eindje van de zonnige stranden, en leerde voetballen in de zaal. Het leven in een krottenwijk bleef hem bespaard, want zijn ouders hadden een fijne baan en stuurden hem naar goede scholen. Rink combineert Duitse werklust met Braziliaans vernuft : technisch begaafd, linksbenig én fysiek enorm sterk. “Ik voel me meer Braziliaan, hoewel ik een bijzondere relatie met Duitsland heb. Ik sta tussen beide culturen in”, verklaarde hij in De Volkskrant. Rink kwam naar Arnhem om zijn in het slop geraakte loopbaan weer aanzien te geven. Vier jaar geleden beleefde hij zijn mooiste seizoen bij Leverkusen. “Dat was een superjaar”, erkent hij. “Ook al verloren we de titel op de slotspeeldag aan Bayern München.”

Zijn eerste indruk is dat Vitesse een jonge, kwalitatief rijke ploeg is die een paar zeges nodig heeft om het vertrouwen te putten dat nodig is om de degradatie te ontlopen. Trainer Edward Sturing is alvast trots op zijn laatste aanwinst, die de nodige klasse en ervaring aan de kern moet toevoegen. “In principe is hij mijn diepste spits”, verklaarde hij. “Fysiek en conditioneel is Paulo nog niet helemaal in orde, want in Cyprus deed hij weinig. Een uurtje per dag trainen, een beetje met een balletje pielen, dat was het. Het elftal moet alleen nog aan hem wennen, want je kan hem ook in de dekking aanspelen. Hij is geen Romario, die alleen wacht op zijn momenten. Hij werkt hard én kan ook dingen waarvan je denkt : hé, prachtig.” (FV)

ORANJE won dankzij een treffer van Arjen Robben (PSV) met 1-0 van de Verenigde Staten. Jan Wouters is de belangrijkste kandidaat als assistent-bondscoach. GUUS HIDDINK tekende bij PSV een nieuw contract tot 2007 als hoofdtrainer en technisch directeur. FOPPE DE HAAN is de nieuwe bestuursvoorzitter van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal. FRANS ADELAAR verlaat op het einde van het seizoen De Graafschap voor ADO Den Haag. Gert Kruys, nu aan de slag bij FC Den Bosch, wordt zijn opvolger. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 16 goals ; 2. Elkhattabi (AZ) 14 goals ; 3. N’Kufo (FC Twente) 11 goals ; 4. Kuijt (Feyenoord), 10 goals ; 5. Buffel (Feyenoord) 9 goals.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content