Roland Liboton voorspelt het BK.

Tijdens de lange reeks kerstcrossen was de verstandhouding tussen Sven Nys en Niels Albert opvallend goed. “Ze zijn vaak braaf geweest voor elkaar”, stelt tienvoudig Belgisch kampioen Roland Liboton vast. “Maar wees gerust: op het BK zondag in Antwerpen zullen geen geschenken worden uitgedeeld. Nys en Albert zijn er allebei op gebrand om de driekleur te pakken.”

Conditioneel zijn de gouwgenoten elkaar momenteel waard, vindt Liboton, die daarom weigert om de ene meer kansen op de nationale titel toe te dichten dan de andere. “Nys en Albert piekten ook allebei op het juiste moment”, beweert hij. “Zij zijn de Belgen die er de jongste weken boven uitstaken. Ik verwacht dan ook een duel op het scherp van de snee tussen hen. Normaal wordt een van beiden Belgisch kampioen.”

Liboton voorspelt spankracht tot aan de finish. “We zullen volgens mij veertig minuten strijd krijgen tussen zeven tot acht renners. In de finale zie ik Nys en Albert een kleine voorsprong nemen. Ze zullen enorme risico’s nemen in de laatste ronde. Bij de minste hapering of fout kan er een derde hond met het been weglopen. Een kampioenschap is zo vies: alles moet die dag perfect verlopen.”

Wie zeker op vinkenslag zal liggen, is de piepjonge Tom Meeusen, vorig jaar winnaar van het brons. “Als hij op het BK in de laatste ronde nog in de kopgroep zit, geef ik hem tachtig procent kans op winst”, beweert Liboton over de man die als geen ander positie kan kiezen. “Zijn techniek is ongelooflijk goed. Maar in principe is de Belgische titel voor hem nog iets te hoog gegrepen.”

Meeusens ploegmaat Kevin Pauwels is volgens Liboton de gevaarlijkste outsider. “Kevin is favoriet maar geen superfavoriet”, oppert hij. “Hij heeft niets te verliezen. Daarom kan hij het de twee tenoren erg lastig maken. Ik heb al jaren geleden gezegd dat Kevin op een dag Belgisch of wereldkampioen wordt. Misschien dit jaar wel.”

Pauwels heeft het voordeel dat hij afwachtend kan koersen. “Dat mogen Albert en Nys niet doen”, vervolgt Liboton. “Zelfs als ze zich die dag de snelste voelen. Een kampioenschap is zo’n thriller dat je niet mag gokken op je eindschot. Anders ga je nooit met een goed gevoel de laatste ronde in. Je koerst dan constant met schrik: om geklopt te worden, om pech te hebben, om ten val te komen. Dat alleen is genoeg om fouten te maken.”

Als er iemand kan meespreken over tegenslagen dit seizoen, dan is het wel Nys. “Sven zag door pech enkele grote overwinningen aan zijn neus voorbijgaan”, zegt Liboton. “Maar ik denk dat hijzelf en zijn entourage lessen trokken uit de wedstrijden die verkeerd liepen. Ik geloof niet dat op het BK die fouten en tegenslagen nog door zijn hoofd zullen spoken.”

Albert moet evenmin van iets of iemand bang zijn, meent Liboton. “Niels heeft de voorbije weken bewezen dat hij op alle parcours uit de voeten kan. Hij was in Ruddervoorde al eens dicht bij de driekleur. Hij zal ook nu zijn huid duur verkopen.”

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content