De Boeck wil bij Lokeren verder doen: ‘In 1B als het moet, maar ik geloof dat het in 1A zal zijn’

© BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Glen De Boeck is coach van degradant Lokeren, voor wie de competitie al eindigde op 19 maart. Vijf pittige vragen.

Ben je er al achter gekomen wat de zin is van een competitieformat waarin voor één ploeg het seizoen al eindigt in maart en voor de rest in mei?

GLEN DE BOECK: Neen. Dat is belachelijk en dat moet dus veranderen, ook omdat je een club niet al van in maart zonder inkomsten kunt zetten. Al gaat mijn spelersgroep daar heel goed mee om. Ik las overal ‘och arme Glen De Boeck’ en dat Dennis van Wijk zei dat hij niet graag in mijn schoenen zou staan, maar ik kan niet klagen over de professionaliteit en de werkijver van mijn spelers. De teneur van mijn discours tegenover hen is: hoe verder je je laat afglijden, hoe moeilijker het wordt om volgend seizoen je conditie weer op te bouwen.

Het liefst zou ik hier voortbouwen. In 1B als het moet, maar ik geloof dat het in 1A zal zijn.

Glen De Boeck

Hoe evalueer je dit seizoen voor jezelf? Vorig seizoen was je een gevierde coach door je succesvolle overname bij KV Kortrijk. Terwijl je nu in november bij datzelfde KV Kortrijk ontslagen werd en in maart degradeerde met Lokeren.

DE BOECK: Wanneer ik terugkom in Kortrijk, zoals onlangs tegen Zulte Waregem, doet het mij nog altijd hartzeer dat ik daar ontslagen werd. Ik werkte er even goed en even graag als vorig seizoen en ik vind: je kunt niet een spelersgroep maar eind augustus samenstellen en dan je coach ontslaan omdat er wel goed gevoetbald wordt maar je op dat moment maar 11e staat. Voor mij is dat een van de pijnlijkste ervaringen uit mijn carrière. In Lokeren was de situatie bijna uitzichtloos toen ik er begon met een spelersgroep die heel diep was weggezakt. We konden ons niet redden, maar ik ben toch trots op hoe we opnieuw schwung in de ploeg kregen, op het voetbal dat we speelden en het parcours dat we aflegden. Het liefst zou ik hier blijven voortbouwen. In 1B als het moet, maar ik geloof nog altijd dat het in 1A zal zijn. De onderhandelingen over een nieuw contract verlopen constructief. Ik sprak ook even met Oostende, maar kreeg niet het gevoel dat ik dat moest doen en dat was van hun kant ook zo. Een beetje stabiliteit in mijn carrière kan geen kwaad. Als ik naar mijn cv kijk, word ik er misselijk van. Omdat ik te veel clubs heb gehad op te korte tijd, terwijl ik niet zo in elkaar zit.

Op Facebook noemde je jouw ontslag bij KVK ‘Operatie Respectloze Zielen’. Door wie voelde je je het meest bedrogen? Door Matthias Leterme, de algemeen manager die jou ontsloeg? Of door Yves Vanderhaeghe, de collega die jouw plaats inpikte zonder je in te lichten, iets wat Gert Verheyen eerder wel deed toen hij daar zelf de kans toe kreeg?

DE BOECK: Daar ga ik niet op antwoorden, uit respect voor de club. Zegt dat genoeg? Mijn tijd daar wil ik echt onthouden als een heel positief moment in mijn carrière. Ik verkies om het aan de mensen die je noemt zelf over te laten om te oordelen of wat ze deden correct was of niet.

Wat is de grootste fout die je zelf maakte? Matthias Leterme het vuur aan de schenen leggen of Felipe Avenatti verkeerd aanpakken?

DE BOECK: Ik vind dat ik goed werkte met Avenatti. Onlangs zei zijn manager mij: ‘Jij staat aan de wieg van het feit dat hij wakker is geworden.’ Als je eind augustus een speler krijgt die liever niet was gekomen, dan moet je met hem werken. Hem soms op de bank of de tribune zetten of zelfs eens figuurlijk tegen de oren slaan. Ik probeerde alles met hem en ben heel blij dat hij uiteindelijk de knop omdraaide en nu zo goed presteert.

Intussen beleeft de club waar je zelf meer dan een decennium speelde en ook je trainerscarrière begon een historische crisis. Wat is als man met Anderlecht-DNA jouw advies voor de nieuwe eigenaars?

DE BOECK: Ik denk dat je in deze situatie het best de rust bewaart. In de luwte worden soms de beste ideeën geboren en de beste beslissingen genomen. Ik zou de club in stilte proberen uit woelig water te halen. Hoe meer je nu op de barricades gaat staan, hoe woeliger het water wordt. Ik was tot het einde van het seizoen doorgegaan met Rutten, die zoals Arnesen zei een goeie coach en een professional is en die hard zijn best deed. Alles wat er op Anderlecht gebeurt, is niet zijn schuld, dus probeer je het schip samen in de haven te brengen. Dat je hem toch overboord gooit, vind ik paniekvoetbal en dat is niet eigen aan Anderlecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content