Pep Guardiola noemde hem ‘el puto jefe’ van de perskamer. De klotechef. José Mourinho krijgt het iedere keer voor elkaar de agenda te bepalen in de media. De beste uitspraken van de man die Chelsea in geen tijd weer naar de Europese top bracht.

“Ik ga mijn best doen, dingen proberen te verbeteren en een elftal creëren dat het evenbeeld is van mijn voetbalfilosofie. We hebben geweldige voetballers en – sorry als ik arrogant overkom – ook een toptrainer. Ik geloof in goede en slechte coaches. Zij die succes hebben en zij die dat niet hebben. Ik ben een Europees kampioen en ik denk dat ik een Special One ben. Mourinho introduceert zichzelf bij Chelsea in 2004.”

“Had ik een gemakkelijke baan geambieerd, was ik wel bij FC Porto gebleven. Mooie blauwe stoel, de Champions Leaguetrofee, God, en na God ik.Bij zijn presentatie in 2010 als trainer van Real Madrid.”

“Je mag me of niet, maar ik ben de enige coach die de drie belangrijkste competities heeft gewonnen. Daarom kunnen mensen me in plaats van The Special One misschien The Only One noemen.Na de winst van de landstitel met Real Madrid in 2012 gooit de Portugees een balletje op voor een nieuwe bijnaam.”

“Ik vermoed dat hij (Arsène Wenger, nvdr) is wat een voyeur wordt genoemd. Hij kijkt graag naar anderen. Je hebt mensen die thuis met een grote telescoop bij anderen naar binnen kijken. Wenger is een van hen. Het is een ziekte.Mourinho daagt Arsène Wenger in 2005 uit nadat de Arsenalmanager kanttekeningen heeft geplaatst bij Chelseasjacht op Ashley Cole, toen linksback bij Arsenal.”

“Ik heb maanden achter elkaar vijf uur per dag geblokt om het Italiaans machtig te worden zodat ik kan communiceren met de spelers, de media en de fans. Ranieri is vijf jaar in Engeland actief geweest en had nog steeds moeite om goedemorgen en goedemiddag te zeggen. Na kritiek van toenmalig Juventustrainer Claudio Ranieri, zijn voorganger in zijn eerste periode bij Chelsea.”

“Luister, ik ben een coach en niet Harry Potter. Hij kan toveren, maar in de werkelijkheid bestaat magie niet. Magie is fictie en voetbal is echt.Na zijn eerste competitiewedstrijd met Real Madrid tegen Real Mallorca: 0-0.”

“Hij hoeft mij helemaal niet te leren hoe ik een Champions Leaguefinale met 4-0 verlies, want dat wil ik niet leren.Na kritiek van Johan Cruijff op de speelstijl van zijn ploeg herinnert Mourinho de Nederlander aan de nederlaag van Barcelona tegen AC Milan in de Champions Leaguefinale van 1994.”

“Zoals we zeggen in Portugal: ze hebben de bus meegenomen en voor het doel neergezet. Dit had niets met voetbal te maken. Je kunt verdedigen en goed voetballen, maar dit was verdedigen, verdedigen, verdedigen, de bal wegschieten, op de grond gaan liggen en wachten op de verzorger. Ik had het niet gepikt als ik 50 pond had betaald om deze wedstrijd te zien.Klagend na een 0-0 gelijkspel tegen Tottenham Hotspur in 2004.”

“Ricardo Carvalho lijkt het moeilijk te vinden bepaalde zaken te begrijpen. Misschien kan hij een IQ-test overwegen of een psychiatrische inrichting opzoeken.Mourinho slaat hard terug als Carvalho zijn reservestatus aankaart in de media.”

“Zoals jullie inmiddels weten heeft William Gallas een geweldige vakantie gehad. Ik hoop dat hij het naar zijn zin heeft gehad in Guadeloupe. Naar mijn weten een fantastische plek om de zomer door te brengen, daarom is hij ook wat langer gebleven.De Fransman Gallas ontbreekt tijdens een voorbereidingstrip van Chelsea door de Verenigde Staten. Mourinho legt uit waarom.”

“Niet genoeg entertainment? Daar heb ik geen boodschap aan. We winnen.Na kritiek op zijn defensieve speelwijze met Chelsea aan het begin van het seizoen 2006/07.”

“Ik kan een boek van tweehonderd pagina’s schrijven over mijn twee jaren bij Inter met Mario Balotelli.Over het grootste kind van de voetballerij.”

“Op welke plek staat mijn vrouw? Achtste, op z’n minst. Dit is waanzin. Ik heb thuis niet eens iets te vertellen…Nadat hem verteld is dat hij negende staat op een lijst met meest invloedrijke personen op aarde.”

“Ik speel liever met tien man dan dat ik wacht op een speler die de bus heeft gemist. Mourinho vertelt de vedetten bij Real Madrid wie de baas is.”

“Als er een film over mijn leven wordt gemaakt, moet George Clooney mij spelen. Hij is een geweldig acteur en mijn vrouw vindt hem de meest geschikte kandidaat.Bescheiden is hij zelden.”

“God moet mij een geweldige kerel vinden. Dat moet wel, want anders had Hij me niet zo veel gegeven. Ik heb een geweldige familie en de baan waarvan ik altijd gedroomd heb. Het gaat me zo goed dat het niet anders kan dan dat Hij een zeer hoge pet van mij op heeft. Na een vraag van een journalist hoe God over hem zou denken.”

“De enige optie om de muur kapot te maken was een Black & Decker geweest.Het West Ham United van manager Sam Allardyce had volgens Mourinho voetbal uit de negentiende eeuw gespeeld. Chelsea was niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel.”

“Het is lastig succesvol te zijn in het voetbal met de naam van iemand die dat al is. Ik ervaar dat met mijn eigen zoon. Hij moet nu al met de druk leven dat hij mijn kind is. Daarom bewonder ik Paolo Maldini zo, die op eigen kracht uit de schaduw van zijn vader kon treden. Een sentimentele Mourinho over het lot van zijn tienerzoon, doelman in de jeugd van Fulham.”

DOOR SÜLEYMAN ÖZTÜRK – BEELD: BELGAIMAGE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content