Zondag is het Kortrijk tegen Genk. Dan staat Darren Keet tegenover Kristof Van Hout, de reus die vorig seizoen zijn doorbraak in de weg stond. Intussen bewees de Zuid-Afrikaan dat hij ondanks zijn kleine gestalte een vrij complete keeper is.

Allrounder

Jean-Marc De Gryse belde mij in de zomer van 2011 dat hij in het bezit was van dvd’s van een Zuid-Afrikaanse keeper die er goed uitzagen”, zegt Francky Vandendriessche, vorig seizoen keeperstrainer van KV Kortrijk (en nu van Bergen). “Het was een compilatie van zijn beste acties, maar ook de beelden van volledige wedstrijden die ik daarna opvroeg, waren oké en na de eerste testtraining van een uur en een kwartier wist ik genoeg: niet twijfelen!

“Die jongen heeft alles. Darren is een allroundkeeper, zwakke punten zie ik bij hem niet en dat is toch zeldzaam. Hij speelt actief mee, heel goed en hoog. Zijn spelhervattingen met handen en voeten zijn prachtig om te zien. Hij is maar 1 meter 83, AA Gent testte hem om die reden af, maar uit springtests die ik met hem vanuit stilstand en vanuit beweging had gedaan, was gebleken dat zijn sprongkracht enorm was. Enig risico was misschien zijn mentaliteit, maar ook die bleek voortreffelijk. Dat hij al eens ontgoocheld reageerde omdat hij niet veel mocht meedoen, beschouw ik als een teken van ambitie.”

Want tot het vertrek van Kristof Van Hout naar Genk begin augustus was Darren Keet (23) tweede keeper. Vrijwel alleen in de bekerwedstrijden stond hij in het doel. “Kristof kende het voordeel dat hij al eens bij KV Kortrijk gespeeld had en dat Hein ( Vanhaezebrouck, nvdr) hem teruggehaald had. Darren miste grotendeels de voorbereiding en was niet klaar om meteen te spelen. Hij moest zich eerst wat aanpassen aan de weersomstandigheden en het atletischer voetbal dat meer duelkracht vergt. Wanneer hij dan eens mocht meedoen, nam hij soms te veel risico, omdat hij zich wou bewijzen en ging forceren. Maar wanneer hij in de fout ging, zag je dat hij kalm bleef. Hij panikeerde niet, begon niet aan zichzelf te twijfelen. Er bleef niets hangen en dat is een grote gave. Darren is geen trainingsbeest dat er elke dag in vliegt, maar ik weet niet of dat een minpunt is. Van nature is hij rustig en misschien is dat wel een sterkte van hem.”

In Kortrijk waren er vorig seizoen al die Keet beter vonden dan Van Hout. “Maar dat zou ik niet durven zeggen, omdat ze eigenlijk niet te vergelijken zijn. Hun profiel is helemaal anders. Puur technisch heeft Darren meer. Hij is balvaster, maar qua balvastheid is hij dan ook de beste met wie ik ooit werkte. Zelfs schoten vanop vijf meter klemt hij zonder problemen tussen zijn pollen. Fenomenaal! Darren is heel explosief. Maar Kristof is met zijn 2 meter 8 enorm imposant. Hij pakt ballen waar niemand anders bij kan. Vorig seizoen hield hij dertien keer de nul, dan ga je niet snel van keeper veranderen natuurlijk. In het vooruitzicht van de bekerfinale mocht Darren ook in enkele competitiewedstrijden meespelen en dan was Kristof ontgoocheld, maar ik denk dat ze van de onderlinge concurrentie alle twee sterker zijn geworden. Kris-tof dankt er zijn transfer naar Genk aan en ik ben ervan overtuigd dat Darren zal doorgroeien naar een hoger niveau en dat Kortrijk op een dag ook van hem geld zal kunnen maken.”

Durfal

“Toen ik las dat er een Zuid-Afrikaanse keeper op komst was, verwachtte ik een zwarte en was ik wel benieuwd”, zegt Gertjan De Mets, verdedigende middenvelder van KV Kortrijk. “Maar hij is dus blank en ik moet zeggen dat hij heel dicht bij de mentaliteit van de Vlamingen aanleunt. Hij trekt ook constant met ons op, is voldoende gedisciplineerd, begrijpt Nederlands en spreekt het een beetje.

“Dat hij goed was, zagen we op training meteen aan zijn reflexen, aan de manier waarop hij een bal pakte en met beide voeten meevoetbalde. Wat dat betreft, doet hij soms een beetje aan Glenn Verbauwhede denken. Nu hij elke week speelt, wordt hij almaar beter. Wanneer hij in de lucht gaat, zie je niet meer dat hij klein is. Hij komt heel graag uit zijn doel en durft daarbij alles aan. Kristof wist goed wat hij kon en wat hij niet kon. Darren kan van alles en neemt veel meer risico. Vorig seizoen ging hij zoals Logan Bailly vroeger naar iedere bal lopen die over de verdediging kwam, maar nu denkt hij daar al iets meer bij na.” Het is een troef, een ‘vliegende keeper’, voor een ploeg met eerder trage centrale verdedigers die soms met veel ruimte in de rug speelt. “Met onze manier van spelen, de tegenstander zo hoog mogelijk vastzetten, geeft iemand als Darren achter je wel iets meer comfort, ja. Hij is ook uitstekend in de spelhervatting, maar vorig seizoen deed hij dat iedere keer snel. Nu begint hij te beseffen dat het soms beter is om wat meer tijd te nemen en de ploeg wat rust te geven, bijvoorbeeld wanneer we voor staan.”

Migrainelijder

“Darren is hier vorig seizoen maar laat in de voorbereiding aangekomen omdat zijn papieren niet meteen in orde raakten”, vertelt Hein Vanhaezebrouck, hoofdtrainer van KV Kortrijk. “Hij kon onmogelijk aan de competitie starten. Kristof kende toen nochtans niet zo’n beste periode, omdat hij met een achterstand was teruggekeerd van Standard. In plaats van een stap vooruit zette hij er daar misschien wel twee achteruit. We moesten hem weer op niveau brengen.

“Maar in de beker toonde Darren meteen zijn mogelijkheden. Zijn handen zijn goed en zijn voeten zijn goed, twee voor een moderne keeper heel belangrijke kwaliteiten. Zijn gestalte is natuurlijk geen voordeel, maar zijn sprongkracht in beweging is prima en hij is niet bang om een hoge bal te gaan halen. Een van zijn werkpunten is: voor zichzelf de lat op training iets hoger leggen. Soms mis ik wat de schwung om op alle vlakken nog beter te worden. Misschien teert hij iets te veel op zijn talent.” Keet is ook een migrainelijder. “Ja, maar met medicatie is dat nu toch redelijk onder controle. Ik blijf erbij: met iets meer gedrevenheid oogt zijn toekomst nog mooier. In België worden de doelmannen in de duels door de arbitrage beschermd, maar kijk maar eens hoe moeilijk in Engeland zelfs kleerkasten van keepers het soms krijgen. Daarom zeg ik hem dat hij meer aan zijn lichaam moet werken. ‘ Yes, coach, yes‘, zegt hij dan. Het is altijd yes, maar ik vind hem daar toch iets te gemakkelijk in.”

Veel werk kreeg Keet dit seizoen eigenlijk nog niet, merkt Vanhaezebrouck op. “Maar dat is ook zijn verdienste: hij lost soms veel op door te communiceren en te anticiperen. Ook zijn emotionele stabiliteit is verbeterd. In zijn jonge impulsiviteit trapte hij vorig seizoen op training geregeld een bal over de platen, maar nu gebeurt dat minder.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – BEELDEN: IMAGEGLOBE

“Keet is balvaster dan Van Hout.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content