VfL Wolfsburg pakt het offensief aan.

Felix Magath (55) blijft ook in de toekomst zijn dubbelfunctie van trainer en manager behouden. Een belangrijk gegeven, want de allesbepaler bij VfL Wolfsburg blijft dromen van een titel in de Bundesliga. Die mogelijkheid blijft bestaan, want de ploeg van autoconstructeur Volkswagen toont zich in 2009 onaantastbaar. Het mag komend weekend, voor een uitverkocht stadion (30.000), de confrontatie aangaan met Bayern München. De zeven opeenvolgende overwinningen in competitieverband, een record in de clubgeschiedenis, zorgen duidelijk voor heel wat vertrouwen. Met 22 op 24 is VfL Wolfsburg trouwens de beste ploeg in de terugronde.

Vooral aanvallend kan Magath uitpakken met een gouden driehoek. De Bosnische spelmaker Zvjezdan Misimovic (26) schittert wekelijks en kan als foerier uitpakken met het hoogste aantal assists (veertien). Bovendien vindt hij blindelings het spitsenduo Edin Dzeko (23)- Grafite (morgen/donderdag 30), die met respectievelijk dertien en achttien doelpunten achter hun naam staan.

Doordat het team nu veel volwassener speelt door een input van meer ervaring, vonden ze aansluiting bij de top. VfL Wolfsburg jaagt iedereen schrik aan, zoveel is duidelijk. Na hun vijfde plaats vorig seizoen was de doelstelling voor de clubleiding eenvoudig: een nieuw Europees ticket volstond. Maar dat was buiten de hyperambitieuze Magath gerekend. Nadat hij in 2006 en 2007 de Duitse titel veroverde met Bayern München, is dat ook zijn bedoeling met Wolfsburg, dat vooralsnog niet kan uitpakken met een palmares.

Vooral thuis is de ploeg bijzonder sterk, wat de euforie aanwakkert. Tien opeenvolgende overwinningen en geen enkele nederlaag in de Bundesliga, zo klinkt de voorlopige balans. De komende toppers tegen Hoffenheim en Werder Bremen worden voor gesloten deuren gespeeld. Alleen Europees werd Wolfsburg al geconfronteerd met zijn eigen beperkingen, want PSG (1-3) zorgde voor de uitschakeling in de zestiende finales van de UEFA Cup. Ook in de DFB-Pokal bleek Bayer Leverkusen met 2-5 te sterk.

Duitsland had in Leipzig, voor 43.000 toeschouwers, voldoende aan twee productieve fases om Liechtenstein met 4-0 te verslaan. Michael Ballack en Marcell Jansen zorgden binnen een kwartier al voor een geruststellende 2-0-voorsprong, na rust scoorden Bastian Schweinsteiger en Lukas Podolski. Robert Enke (31) kreeg de voorkeur in doel.

Patrick Owomoyela (29) stelde een moedige daad. De verdediger van Borussia Dortmund stelde zich voor de rechtbank van Berlijn, net als de Duitse voetbalbond, burgerlijke partij tegenover de neonazistische organisatie NPD. Owomoyela, zoon van een Nigeriaan, werd in de aanloop naar het WK 2006 aangepakt omdat hij als kleurling voor de Duitse nationale ploeg speelde.

Uli Hoeness, de manager van Bayern München, maakte bekend dat er geen nieuwe spits wordt gehaald. Volgend seizoen rekent hij op Luca Toni, Miroslav Klose, Ivica Olic (HSV) en jeugdig talent Thomas Müller. Hij liet ook uitschijnen dat Franck Ribéry nog een tweejarig contract bezit, zonder vertrekclausules.

Ex-international Fredi Bobic (37) tekende een overeenkomst tot 2014 bij het Bulgaarse Burgas, dat wordt getraind door zijn ex-ploeggenoot Krassimir Balakov. De oud-spits van VfB Stuttgart wordt er verantwoordelijke voor het sportieve en de marketing.

De Nederlander Fred Rutten werd, zoals verwacht, op non-actief gesteld bij Schalke 04. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door zijn assistenten Mike Büskens, Youri Mulder en Oliver Reck. Er wordt zeker een nieuwe interim-trainer aangesteld. Huub Stevens wil pas volgend seizoen weer aan de slag. De Nederlander wil niet als tussenpaus terugkeren. Oud-doelman Oliver Kahn (39) heeft geen interesse in de vacante functie van manager.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content